Reklama

Reklama

Lolita

Trailer

Obsahy(1)

Emigrant z Evropy Humbert Humbert je po příjezdu do města Ramsdale v New Hampshiru zasažen amorovým šípem a plánuje se oženit s Charlottou Hazeovou. Avšak jen proto, aby byl navždy blízko svému miláčku – Charlottině předčasně vyspělé dceři Lolitě! Filmař Stanley Kubrick prozkoumává téma sexuální posedlosti (námět, ke kterému se vrátí o 37 let později ve filmu Eyes Wide Shut) v této hořce komické a dojemně jímavé adaptaci románu Vladimíra Nabokova. James Mason hraje záludného a pošetilého Humberta, ženatého z nouze s Charlottou (Shelley Winters), který musí soupeřit s všudypřítomným a otravným Clarem Quiltym (téměř chameleonský Peter Sellers), když jeho duši polapí bezstarostná dospívající dívka (Sue Lyon) s oním „nádherným, poetickým a melodickým jménem“ – Lolita. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (281)

hansel97 

všechny recenze uživatele

Lolita je dle mého jedna z nejlepších knih, které se mi kdy dostaly pod ruku. Z výsledku jsem tedy celkem zklamaný, už i protože je přes účast Nabokova na scénáři diametrálně rozlišná a ani velikán jako Kubrick látku úplně nezvládá. Filmová Lolita totiž vůbec neumí obsáhnout a do hloubky prozkoumat vztah a psychiku Humberta a Lolity. Většinou jsem proti nadbytku narací, ale tady by se nějaké pro prozkoumání Humbertových pocitů hodily. S postavou Lolity jsem spokojený velmi, jen konec také nevyznívá nejlépe. Ještě dám asi šanci Lolitě z 90. let. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Předlohu jsem nečetl... A teď už ani nemusím. Nedokážu si představit, že by mohla být v něčem lepší než tenhle po všech stránkách výborný film (k němuž si Nabokov ostatně scénář napsal sám). Do jednoho výteční herci, velmi těžko popsatelná atmosféra (na knize by mě zajímalo vlastně jen to, jestli je i ona místy tak trpce vtipná) a Kubrickova ohromující schopnost natočit dvouapůlhodinový film tak, že uteče jako devadesátiminutový. Dokonalé. Úvodní scéna Jamese Masona a Petera Sellerse je jedna z nejlepších, které lze v Kubrickových dílech vidět. ()

Reklama

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně jeden ze slabších Kubricků. Z dnešního pohledu velmi neskandální a strašně rozvláčné. Narozdíl od ostatních nemám potřebu nikterak vyzdvihnout Petera Sellerse, jehož Quilty mě otravoval kdykoli se zjevil (dáno však samozřejmě charakterem jeho postavy, nikoliv herectvím Sellerse), nýbrž Jamese Masona, jehož postava v průběhu filmu vzbudí snad všechny myslitelné emoce. Divácký zážitek mám sice spíše pozitivní, ale opakování projekce myslím nehrozí. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Není divu, že po necelých 40 letech byla Lolita zremakeována, Kubrick samozřejmě nic nezkazil, ale jeho počin jednoduše přestal být aktuální. Co bylo dříve šokující a pobuřující, dnes už tolik není, kde dříve mohl být divák přišpendlen k obrazovce jen díky tomu, že sledoval něco velmi neobvyklého až úchylného a společností zakázaného, dnes akorát zívne. Kubrickova Lolita je jaksi odtažitá, nedostatečně emocionálně prožítá, Kubrickovo pomalé tempo a minimalismus se tentokrát tolik nevyplatil, tedy krom samotného závěru, tam to zafungovalo klasicky skvěle... Bohužel, i tak je Lolita první mistrův film, kterému musím dát pouze lepší 3*. 7/10 ()

Kusko.t2 

všechny recenze uživatele

Kubrick natočil na svoju dobu celkom kontroverzný film o láske a sexuálnom napätí medzi Lolitou a jej nevlastným, o dosť starším otcom - vzdelaným pánom v podaní Jamesa Masona, hľadajúceho pôvodne podnájom v novom meste, kde by si mohol oddýchnuť a v kľude sa venovať svojej práci. Lenže osud to chcel inak. ### Film získal oprávnene ocenenie a je označovaný ako najlepšia verzia knihy Vladimira Nabokova. Vynikajúci Kubrick, jeho réžia, vypointované dialógy, príjemná hudba a výborné herecké výkony. Ale to by nebol Kubrick ak by to nebolo dokonalé vo všetkých smeroch. ()

Galerie (93)

Zajímavosti (37)

  • I když se děj filmu odehrává v USA, je na mnoha budovách a exteriérech patrné, že natáčení probíhalo v Anglii. (gogos)

Reklama

Reklama