Reklama

Reklama

Lolita

Trailer

Obsahy(1)

Emigrant z Evropy Humbert Humbert je po příjezdu do města Ramsdale v New Hampshiru zasažen amorovým šípem a plánuje se oženit s Charlottou Hazeovou. Avšak jen proto, aby byl navždy blízko svému miláčku – Charlottině předčasně vyspělé dceři Lolitě! Filmař Stanley Kubrick prozkoumává téma sexuální posedlosti (námět, ke kterému se vrátí o 37 let později ve filmu Eyes Wide Shut) v této hořce komické a dojemně jímavé adaptaci románu Vladimíra Nabokova. James Mason hraje záludného a pošetilého Humberta, ženatého z nouze s Charlottou (Shelley Winters), který musí soupeřit s všudypřítomným a otravným Clarem Quiltym (téměř chameleonský Peter Sellers), když jeho duši polapí bezstarostná dospívající dívka (Sue Lyon) s oním „nádherným, poetickým a melodickým jménem“ – Lolita. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (281)

Kulmon 

všechny recenze uživatele

U Stanleyho Kubricka si divák může být jist, že každý jeho film je zcela jiný. Lolita také patří mezi ty filmy, které nelze způsobem natočení ztotožnit s jakýmkoli jeho filmem. Lolita je snímkem o posedlosti, která naráží na pohrávání si kočky s myší. Lež se kupí za lží a nemilosrdná pravda vyjde najevo až nakonec, a tragédie je nevyhnutelná. V souvislosti s tímto filmem jsem ohromen hereckým výkonem Sue Lyon. Výborný je i Peter Sellers jako Quilty a nelze opomenout Jamese Masona jako posedlého Humberta Humberta. Abych se zase vrátil čím jsem začal. Velikost Kubricka spočívá právě v mnohojakosti jeho tvorby a proto mě baví a mám ho rád. Jen škoda, že se v tomto filmu neodhodlal trochu víc naštvat mravokárce. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Majster špekulatívnych filmových klenotov ma znovu usadil do kresla a pripravil mi žánrovú lahôdku. Nie je to také pulzujúce ako remake, pretože vzhľadom na dobu, v ktorej vládlo tabu, si Kubrick žiadne vášnivé kreácie nemohol dovoliť, no i tak je to príbeh odvážny, kontroverzný a v neposlednom rade diskutabilný. Lolita je nádherným stvárnením detskej nevinnosti, ktorá postupne dozrieva v dospelú plnohodnotnú ženu, s čím sa zatrpknutý otec-žiarlivec nedokáže zmieriť. Úchvatný film, ktorý napriek dĺžke vôbec nenudí. ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

První pokus o zhlédnutí trval asi 24 minut. Druhý pokus byl úspěšnější. O moc úspěšnější. Po té, co jsem kdysi zhlédl tuhle kokotinu, která snad vzdáleně měla připomínat něco jako film, jsem v sobě dlouhé roky hledal chuť a odhodlání podívat se na stejné téma z dílny mistra Kubricka. Tento film, reskeptive námět, se dnes potýká se zcela zásadním problémem. Hranice toho, co je nějakým způsobem skandální, či pobuřující jsou dnes zcela jinde, než tomu bylo v době vzniku a slávy tohoto filmu. Zdejší relativně vysoké hodnocení mě tedy poměrně překvapuje. Každopádně, k mému velkému a neskrývanému úžasu musím přiznat, že se mi film celkem zamlouval. Kubrick z toho dýchal na každém kroku. Vztah mezi hlavními hrdiny je vykreslen krásně a uvěřitelně. A především poté, co nadržená matka vběhne pod auto, tak se z filmu stane velice zajímavý a dramatický road movie. Peter Sellers byl vynikající. Rovněž chválím velmi pěknou angličtinu, kdy bylo všem luxusně rozumět. Zaráží mě, že se takovému procentu hodnotících líbil ten sračkoidní remake. Já dávám skoro 4 hvězdy a těším se na poslední setkání s Kubrickem. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Dostatečně dramatická, dostatečně ironická, ale překvapivě málo naléhavá a osudová, taková je Kubrickova Lolita. Jsem rozmazlený z Lyneho dokonalého remaku, ale když vidím Humberta v Masonově zbytečně umírněném podání předvádět neodůvodněné paranoidní záchvaty a když si Shelley Winters jako Charlotte Haze ukňučeně stěžuje a přehrává přitom, tak ve mně všechno vře. Největší výhrou je tak samotná Lolita, jejíž čarovně okouzlující představitelka dokáže svým nejjemnějším úsměvem vyvolat v divákovi přesně ten pocit, který musel mít Humbert při prvním jejím zahlédnutí. Zajímavé je i pojetí Quiltyho, kterého mám v paměti jako nepolapitelného všudypřítomného démona a tady je v Sellersově podání slizkým hadem, otevřeně ukazujícím svou tvář a naznačujícím do očí Humbertovi svoje touhy. Konečné pocity jsou nakonec smíšené. Scénář má velmi hluchá místa a drobné chyby v návaznosti, ale nebojí se přijít s úžasně sarkastickým momentem (uchechtnutí při čtení láskyplného vyznání) nebo všeříkajícím romantickým obrazem (úvodní titulky). Ale je to "jen" romantické drama a ne osudová zpověď plná zoufalé a unikající vášně. 70% ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Kubrickov ďalší prejav geniality ktorým trýzni všetkých deviantov sveta. Veľavravná úvodná scéna lakovania nechtov, v ktorej mocná mužská ruka drží majestátne vyloženú útlu nohu nymfičky, je totiž celková erotika tohto filmu. Občas som bol aj ja sklamaný a predstavoval som si, ako by Lolitu natočil Cronenberg... Ale ten koniec (a vlastne aj začiatok) ma fascinoval a zároveň dojal. Toto sú pocity vyvolané maximálnym umením režiséra, toto sú pocity na 5 hviezdičiek. Mladá Sue Lyon bola dokonalá vo svojej úlohe, o Sellersovy nehovoriac (tomu by som dal za jeho schizofrenickú postavu rovno dvoch oscarov), ale James Mason mi fakt občas vadil. Ako mu aj Quilty povedal, vyzeral príliš normálne. A pre mňa preto aj nudne a nevýrazne. Ale keď sme pri tom Quiltym, Kubrick dokázal rozšírením jeho postavy (a eliminovaním vyššie spomínaného atribútu) nemysliteľné. Zobrať jedno dokonalé dielo a nesnažiť sa ho pokorne a s rešpektom spracovať, ale vytvoriť na jeho motívy druhé dokonalé dielo. Another piece of art... ()

Galerie (93)

Zajímavosti (37)

  • Legie slušnosti před uvedením klasifikovala C (zamítnuté). Začalo tak soukromé jednání mezi producentem a Legií, aby známku snížila, protože takové omezení by se projevilo na nízkých tržbách při bojkotu katolických diváků. Správa produkčního kodexu podle čerstvě předělaných klauzulí, mezi které spadal i bod o „sexuální zvrácenosti“, nakonec dala hodnocení „R“ – osoby mladší 18 let mohou vidět jen v doprovodu dospělého. (Zetwenka)
  • Stanley Kubrick zakoupil i práva na druhou Nabokovovu knihu "Laughter in the Dark", která byla "Lolitě" značně podobná, aby ji nemohly zfilmovat konkurenční produkce. (raffspIn)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno