Reklama

Reklama

VOD (1)

Ve 14. století se Robert Bruce zmocní skotského trůnu a vede houževnaté povstání ve snaze vymanit se z nadvlády Anglie a získat zpátky nezávislost země. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (410)

Davies182 

všechny recenze uživatele

Budu spíše škarohlídsky držet basu s těmi ne úplně spokojenými, a ano, může za to zejména ve střední části hodně dobře viditelné vystřihávání dvaceti minut stopáže... Zkratkovité a citelně okleštěné scény totiž opravdu lehce kazí dojem jinak bravurnímu Statečnému srdci pro nové generace, a já jsem si jist, že s původní verzí bych byl bezvýhradně spokojen. Snad ji někdy uvidíme! Do té doby tak budu doporučovat s o něco menším nadšením, a pět chválu na velikášské, zatraceně krvavé historické drama. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Pokud chcete nějaké opravdu dobré, historické drama je Outlaw King přesně pro Vás. Nevím a ani se mi nechce hledat, jak je to historicky věrné, či přesné, ale po filmařské stránce skoro nemám, co bych vytkl. Výprava je výborná, bitvy a souboje taktéž a Chrise Pine v tomhle filmu opět dokázal, že bych s ním kromě mnoha bitev(Star treků a přepadávání pošt), šel snad i do pekla. Pokud bych byl Skot, tak hodně jsem mu v téhle roli věřil. No a postava Douglase, to by bylo možná na samostatnou recenzi, nebo spíše psychologickou studii a na to fakt dneska nemám čas a ani náladu. ()

Reklama

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Ale mňamky-mňamky! Pardon, chcel som povedať: "Douglaaaas, aye?!" Už pri úvodnej štvrťhodinke natočenej na jeden záber, v rámci ktorej sa odohrá psychologické východisko pre celý film, veľmi solídny šermiarsky súboj a kráľ odpáli jebu byzantského ohňa z fakt obrovského (ale že obrovského!) katapultu, som vedel, že bude dobre. A bolo. Viac ako dôstojné spin-off / pokračovanie Statočného srdca, ktoré síce nemá jeho ikonickú silu, ale v niektorých veciach ho dokonca predčí - najmä čo sa týka historickej vernosti, výpravnosti, kostýmov, dekorácií a zbraní. Vďaka bravúrnej réžii a geniálnej kamere získate dojem širokého a pritom rušného priestoru plného hradov, davov a rojov horiacich šípov. Celkom tu mizne ten televízny dojem "pár ľudí pred jednou kulisou a modrým plátnom". Vychutnajte si nádherné Škótsko, ale poďte aj do Londýna, aha, tá krkavcom ozobávaná hlava na kole nad mostom, to je slovutný William Wallace! Stredovek tu dokonale ožíva vo všetkých scénach, ale najmä, ako inak, v tých bojových. Mozočky a črevká sa valia v mohutných záplavách a ak máte slabosť pre kone, vôbec to nepozerajte. Všetko sú to triky, samozrejme, ale veľmi presvedčivé, takže keď celá anglická jazda zahučí do priekopy so zastrúhanými kolmi, zaplačete a možno aj zagrckáte. Dobre, nie je to úplná krasojazda, Chris Pine je trochu trtko (hrá to veľmi dobre, ale tá postava je proste trtko, niečo ako Orlando Bloom v Kráľovstve nebeskom - sympaťák, ale nasledoval by ho maximálne smrad z onucí, nie celý národ) a hudba je bežná "celtic relax music", akú si kliknete na YouTube. Gradácia k záverečnej bitke tiež nefunguje úplne na jednotku, zimomriavky sa pri zahrievacom prejave vodcu nedostavia (to až pri tých koníkoch). Stále je to však parádny historický film s klasickým "odbojovým" príbehom, skvostným vizuálom a oceánmi krvi. Na plátne by to bola nepochybne ohromná žranica. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Dost slušný film na poměry Netflixu. Dnes už se takových historických řežeb moc netočí. Nedokážu sice posoudit historickou přesnost, ale film se mi dost líbil. I obsazení je super. Jak Chris Pine v roli Roberta Bruce, tak Aaron Taylor-Johnson jako šílený Douglas. Sympatická byla i Florence Pugh jako Elisabeth. Bitvy se mi taky dost líbily a celkově jejich taktiky. Akorát to nemá onu velkolepost Statečného srdce. Hraje tam dost herců z GoT. "Ať žije král!" ()

classic 

všechny recenze uživatele

„Neoficiálny-sequel” Statočného srdca, kde bol národným škótskym hrdinom William Wallace, a toho práve teraz, po jeho smrti strieda jeho „kamarát” , škótsky kráľ, Róbert Bruce, ktorý sa zase bude znovu handrkovať s nenávidenými Angličanmi, na čele s ich kráľom- Eduard I. _ Mackenzie ozaj neostal brutálnej surovosti Braveheart nič dlžný, a opäť sa prizerám naprosto krvavým orgiám, až by som najradšej zrak odvrátil niekde na okraj uhlopriečky, len to sa ale bohužiaľ nedá, a tak sa i naďalej „kochám” zverským bitkám, keď jedna postava raz ani na okamih nezaváhala zabodnúť do človeka nôž, s tak extrémnou silou, že z neho vypadajú všetky vnútornosti, a to je už : “beaucoup” i na mňa ! Tieto sekvencie sú síce strhujúce, ale taktiež s nimi tvorcovia zachádzajú do veľkého extrému, ale zrejme to patrí do zmieňovanej doby- začiatok 14. storočia, kedy stredoveké tresty bývali dosť kruté. A nenávisť medzi Škótmi a Angličanmi bola obrovská. _ Občas som zbadal nepríliš dobrý strih strihača Jakea Robertsa, ktorý má aké-také strihačské skúsenosti, ale zatiaľ mi nič nehovoria ! Zarastený Kapitán “Chris Pine” Kirk sa snaží, ako vládze, nedáva si pozor na jazyk, ktorý má ostrý, ako britva, i jeho činy sú nekompromisné, tak ako všetkých ostatných v jeho blízkosti. Film má aj pozoruhodné kostýmy a výpravu, ale oproti spomínanému Statočnému srdcu, funguje sotva na pol plynu, a čím to je ? Gibson je podľa mňa lepší režisér, ako herec, a Mackenzie neovláda až tak režisérske remeslo, ako sa na danú tému patrí. _ Psanec/Kráľ je trochu nadštandardný snímok so zaujímavou kamerou Barryho Ackroyda ( tento špičkový kameraman je zase pre zmenu kamoš s Paulom Greengrassom i s Kathryn Bigelow, a skúste si následne predstaviť, ako by film pôsobil v ich dynamickej réžii...? ), ktorý má v zálohe najmä záverečnú, excelentnú bitku-par excellence, sú tu i iné, taktiež intenzívne, surové, sugestívne, realistické. A tak pravdepodobne mi nesadol, ako celok, že ma čímsi odrádza navýšiť na výborných 80%, od ktorých nie je vôbec na míle vzdialený... ()

Galerie (35)

Zajímavosti (13)

  • Edward, Princ z Walesu (pozdější Edward II.) se ve skutečnosti bitvy u Loudoun Hill vůbec nezúčastnil. (KM Phoenix)
  • Rostlina, kterou Robert (Chris Pine) dává své ženě Elizabeth (Florence Pugh) při jejich milostných hrátkách a při znovushledání na konci filmu, je skotský bodlák. Je to národní květina Skotska, kdy Anglie má růži a Irsko jetel. (freelex)
  • Iba 4 kamery boli dostačujúce na natočenie celého filmu. (MikaelSVK)

Související novinky

Cyberpunk 2077 se dočká hrané adaptace

Cyberpunk 2077 se dočká hrané adaptace

05.10.2023

Skvělé zprávy pro fanoušky kyberpunku či sci-fi žánru obecně. Hra Cyberpunk 2077 se totiž oficiálně dočká hrané adaptace. Po úspěšném anime seriálu Cyberpunk: Edgerunners se tak bude jednat o další… (více)

Netflix mění filmovou strategii

Netflix mění filmovou strategii

26.08.2018

Jestli Netflixu něco nelze upřít, je to způsob, jakým ovlivnil televizní výrobu na roky dopředu. Co se týče filmového formátu, tam to ovšem streamovacímu gigantovi poměrně drhne. Jediný opravdový… (více)

Reklama

Reklama