Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Nízkorozpočtový snímek z produkce stanice Netlix byl natočen podle skutečných událostí. Ukazuje příběh jednotky irských vojenských "paniců" v čele s Patem Quinlanem (Jamie Dornan), kteří jsou v době studené války vysláni pod záštitou OSN do Afriky a mají po místním vojenském převratu jediný úkol, udržet mír v místě zvaném Jadotville. Z mírové mise se ve finále vyklube boj o holý život, když se vlivem zákulisních taktik, boje o moc a další tajné zpackané operace OSN na místě, stanou obětními beránky, od kterých všichni dají ruce pryč a nechají je napospas osudu. Skupinka 150 nováčků, kteří nikdy nezažili skutečnou válku a vyděsí je i had v trávě, je tak postavena před rozhodnutí, jestli tváří v tvář obrovské přesile najatých žoldáků budou kapitulovat, nebo bojovat do poslední vystřelené kulky a zemřou jako hrdinové. Paradoxně tato událost byla zametena pod koberec, jako by se nikdy nestala, a o jednotce se dlouho mluvilo jako o zbabělcích irské armády. Uznání se dočkali až po letech v roce 2005, kdy byli irskou vládou konečně oceněni. (pavcas)

(více)

Recenze (98)

Morholt 

všechny recenze uživatele

No teda je sice pravda, že tu určitě nepadlo tolik financí jako na Ryana a spol., ale označovat Jadotville za nízkorozpočtový snímek je přeci je trochu mimo mísu. Já viděl solidní válečnou jednohubku o takřka neznámé epizodě ve vojenských dějinách OSN, která nejenže nabídla solidní a dlouhou akci, ale také dokázala zabrousit do politického zákulisí a odhalit pletichy těch, kteří rozhodují. Hercům také není co vytknout, takže za mě velká spokojenost. Irčanům patří velký potlesk a OSN, jak už je zvykem, palec dolů a být vojákem v jejích službách je vážně za trest. 80% ()

tron 

všechny recenze uživatele

Možno obsahuje spoilery. Prvých 30 minút je strašných, ale akonáhle dôjde k prvému pokusu o dobytie základne, chytá netflixovská snímka dych a ponúka nenápaditú, ale zručne nakrútenú akciu. Potešila ma zápletka o skupinke vojakov, čeliacich niekoľkonásobnej presile, ale tak zas nejaký veľký zázrak to nebol. Hoci sa kasting plus mínus vydaril, ku koncu už to iba vyčerpane dychčí a čaká na vyslobodzujúce titulky. Nepomohol ani scenár, ktorý je alebo blbý alebo len mal tú smolu, že sa aj v skutočnosti také blbosti stali. Keď im mohli poslať vrtuľník na odvoz ranených, prečo ho poslali prázdny? Prečo ho nenapratali muníciou a posilami? Prečo nepriatelia muničák neodpálili hneď? Prečo keď mali takú gigantickú presilu, tam proste rovno nevleteli, ale radšej to tam komplikovane desiatky a desiatky hodín dobíjali a pri prvej príležitosti sa sťahovali? Tiež som nepochopil, koľko ich tam vlastne bolo. Mužný Jamie Dornan čosi hláškuje o 150. chlapoch, ale ja som ich tam videl 20. Plus ma výrazne otravovali všetky scény bez vojakov (politické a kvázi diplomatické riešenia). „Nemáte právo prijať moju kapituláciu. Nič-menej ja tu vašu prijmem rád.“ ()

Reklama

Shakers 

všechny recenze uživatele

Tento film je ako blesk s čistého neba. Nečakane prekvapenie s výbornou akciou. Jamie Dornan našťastie potvrdzuje, že ma naviac ako len hrať v nejakých odtieňoch. O tomto konflikte som veľa toho nevedel, ako sa ukázalo vo filme, nikto moc o ňom nevedel, o to viac ma to zaujalo. Napätie a atmosféra sa tu zlieva v jeden výborný celok a samotné prekvapenie je aj výborná akcia ako som už spomínal, ktorá vás dokáže posadiť na zadok. 85% - 4* ()

cukorek 

všechny recenze uživatele

Raz za čas padne vhod aj film menej náročný na dejové zauzlenie ako to bolo tento krát. Misku váh však s prehľadom naklonila slušná pozemná, ale aj letecká vojenská akcia. Nájdu sa veci, ktoré filmu uberajú na kvalite ako pád raneného vojaka z helikoptéry, ktorého zachránili, či klamlivý počet írskych vojakov, keď ich veliteľ povedal, že ich 150 tak to znásobil 3 krát. Plusom však bola aj ukážka svinského počínania politickej osobnosti a úplným bonusom sa stala neschopnosť Francuzského veliteľa, ktorý si nedokázal poradiť s mladíkmi, ktorý v živote nebojovali. 70% ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Možné spoilery!!!!! Ne, ne, ne a ne. Za málo peněz, hodně málo muziky. A je to bohužel vidět, kde to bolí nejvíc. Jasně, že v bojových scénách. Vůbec si nedokážu představit, že by tomu tak bylo i ve skutečnosti. Obránci hrdě brání (bez ztráty kytičky), kamera se třese a útočníci, jako tupé stádo ovcí, vlastně ani neví, co mají dělat a jen zmateně pobíhají kolem a nakonec jsou rádi, že to přežijí se zdravou kůží. Tohle fakt nemusím, i když bych to možná zkous, ale závěrečná, typicky klišovitá rána pěstí, mě jen utvrdila v přesvědčení, že na tenhle film co nejrychleji zapomenu. ()

Galerie (55)

Zajímavosti (5)

  • Výzbroj írskych vojakov sa skladá z belgických útočných pušiek FN FAL, švédskych samopalov Carl Gustav m/45 a ďalej z britských ľahkých guľometov Bren, opakovacích pušiek Lee–Enfield No. 4 Mk I a vodou chladených guľometov Vickers. (Jello Biafra)
  • Napriek tomu, že ide o televízny film, v obmedzenom rozsahu bol premietaný v írskych kinách. (Jello Biafra)
  • Režisér Richie Smyth, pre ktorého šlo o režijný debut, od hercov požadoval, aby sa zúčastnili náročného vojenského tréningu v Južnej Afrike. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama