Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Co se stane, když se setká geniální komik Eddie Murphy s Danem Aykroydem a Jamie Lee Curtisovou? Vznikne nadčasová komediální klasika okořeněná ztřeštěným satirickým humorem. Murphy exceluje v roli pouličního podvodníčka, který dostane šanci vyměnit si své místo s úspěšným obchodníkem s komoditami (Aykroyd). Náhlý zvrat štěstěny je však jen krutým vtípkem dvou znuděných a nechutně bohatých bratrů (Don Ameche a Ralph Bellamy), kteří spolu uzavřeli jalovou sázku. A když pravda vypluje napovrch... následky budou vskutku k popukání. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (330)

svik 

všechny recenze uživatele

Snobské prostředí, které se střetávalo s prostředím ulice byl dobrý nápad. Námět filmu se velice podobal Higinsově a Pickeringově sázce v muzikálu My Fair Lady (1964). Eddie Murphy se nám ukázal v druhé polovině filmu takřka jako normální chlap, ještě jsem neviděl film ve kterém by nehrál komedianta nebo zarmouceného chlápka až v tomto filmu, a docela se to k němu hodilo. Aykroyda sem vlastně také pořádně neviděl jen v Krotitelých duchů, a tak se mi nemůžete divit, že dávám 4*, když sem na to nebyl připravenej, a tak sem překvapenej. ()

spikey1 

všechny recenze uživatele

Záměna patří mezi jedny z nejlepších komedií své doby, síly spojili dva ohromní tahouni Aykroyd a Murphy a vykouzlili skoro to nejlepší v daném žánru. Pod vedením Johna Landise, který se v osmdesátých letech pral o titul krále komedie s Haroldem Ramisem je jasné že dojde k vynikajícímu výsledku. Jedna z nejlepších komedií vůbec. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Asi jsem měl tuhle komedii vidět dřív, ale nějak mi v televizi kdysi unikla. Dostal jsem se k ní až nyní a musím říct, že jsem se prostě moc nebavil. Pravda, ona stačí ke štěstí i Jamie Lee Curtis sama o sobě, ale přece jen, na dvouhodinový film je to docela málo, hlavně proto, že je zde příliš mnoho hluchých míst. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Nenápadná perla mezi komediemi. Plná zábavných figurek, gagů a situací, z nichž je vystaven originální příběh o jedné podivné sázce, jednom neobvyklém podrazu a jedné pokusné záměně míst. Aykroyd typově bez chyby, Murphy v nejlepší formě, Elliot naprosto dokonalý a Jamie Lee okouzlující. Jeden z filmů, ke kterým se rád a pravidelně vracím. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Začátek vtipný a skvělý rozehraný, vše v něm skvělé fungovalo i přes to, že je to jen další variace na Pygmalion (a zároveň je to ukázka toho, že je ten námět stále vděčný a nevyčerpatelný), ale pak to jaksi rozbředlo v příběhu i humoru a zpátky se to vrátí až ke konci, jenže tomu zase ubližuje fakt, že spousta vtipů a situací se nedotáhne do konce. Jako on to pořád je mírný nadprůměr a zase bylo fajn vidět Eddieho Murphyho v době, kdy opravdu bavil a nelezl do každé chujoviny, ale nejlepší Landisův film? To ani náhodou. Hlavně ta nedotaženost a urychlenost tam bije do očí, jelikož tu nikdo nedojde k žádnému prozření a nebýt neuvěřitelných náhod, žádný happy end by nebyl. Sice je to komedie, takže od toho samozřejmě nechci propracovaný scénář jak u psychogického dramatu, ale u Landise vím, že natočil nejednu chytrou komedii a tahle chytrá rozhodně není. Má na to náběh, ale ten zůstane nenaplněn. A čtvrtou hvězdu nedám ani kvůli sympatickému Murphymu, tak ani kvůli krásné Jamie Lee Curtis. Silné 3* ()

Galerie (58)

Zajímavosti (21)

  • Frank Oz hraje postavu, která je téměř identická s tou, kterou zvárnil ve filmu The Blues Brothers (1980), které také režíroval John Landis. (don corleone)
  • Randolph Duke má na své straně pracovny obraz Ronalda Reagana, zatímco Mortimer obraz Richarda Nixona. (Kulmon)

Reklama

Reklama