Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Co se stane, když se setká geniální komik Eddie Murphy s Danem Aykroydem a Jamie Lee Curtisovou? Vznikne nadčasová komediální klasika okořeněná ztřeštěným satirickým humorem. Murphy exceluje v roli pouličního podvodníčka, který dostane šanci vyměnit si své místo s úspěšným obchodníkem s komoditami (Aykroyd). Náhlý zvrat štěstěny je však jen krutým vtípkem dvou znuděných a nechutně bohatých bratrů (Don Ameche a Ralph Bellamy), kteří spolu uzavřeli jalovou sázku. A když pravda vypluje napovrch... následky budou vskutku k popukání. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (331)

Han22 

všechny recenze uživatele

Kdybych si vybíral top 10 komedií z osmdesátek, tak by to nich Záměna určitě patřila. V dětství můj milovaný film, po mnoha letech je to stále skvělá záležitost. Ne proto, že by to byla nadupaná komediální jízda, plná hlášek, spíše pro to jak je to poctivý film. Je tu geniální nápad (dva boháči se vsadí, že z pouličního grázla udělají byznysmena a napoak) a ten nápad je podpořený výborným scénářem a skvělými postavami. A samozřejmě herci. Murphy s přehledem hraje lowlifa i elegantního a překvapivě chytrého bankéře a Aykroyd v asi nejlepší roli exceluje jako slizký snob, jehož pád na dno dělá z filmu skoro až sociální drama. Samozřejmě dvojice zbohatlíků Ameche a Bellamy, noblesní Eliottův sluha a (IMHO) ošklivá Curtisová jako prostitutka se zlatým srdcem. Co dál? Dramatické scény (Aykroyd v dešti za oknem), vtípky (jacuzzi), převlekovka a opice ve vlaku, nadupané burzovní finále a krásný dovětek na konci. Mám ten film moc rád a od začátku jsem věděl že to bude komedie roku 1983. ()

Thomick 

všechny recenze uživatele

Tahle 80. léta na současnost nestačí, nemůžu si pomoct. Všechno je jaksi zpomalený a infantilní, dialogy železně kostrbatý a lecjaký scénky mi dokonce připomínaly naše marný etudy z dramaťáku. Co se potom toho rasistickýho podtextu týče, ňáko se mi nedaří sebe samotnýho přesvědčit o tom, že byl v zásadě neškodnej - protože pokud mělo ve skutečnosti jít o protirasistický gesto, šikovnější "kampaň" najdete i v těch nejlacinějších TV spotech. --- Nicméně abych jen nekritizoval: orchestrální hudba plus, mužatčiny vnady plus a pak... no, pár neupocených vtípků by se tam taky našlo. Pár. ()

Reklama

veru_needy 

všechny recenze uživatele

Skvělá komedie staršího data a její neobvyklé téma zásadní záměny lidských osudů pouze z rozmaru dvou samolibých a sobeckých boháčů. Rozmazlený a zároveň lehce nafoukaný Louis přijde v jednom okamžiku kvůli triviální sázce starých pracháčů o své postavení, peníze, snobskou přítelkyni i své 'přátele'. Černošský flákač Valentine se naopak stane váženým makléřem na burze. Touto záměnou začíná kolotoč neuvěřitelných situací, kdy naštěstí Louisovi pomůže hodná a sympatická prostituka a věrný komorník. A tak i bohatý makléř Louis zjišťuje, že každý může spadnout až na dno a stejně i černoch Valentine si ověří, že vrtochy bohatých jsou nevypočitatelné. Nakonec ale oba cyničtí senioři sklidí, co zaseli. Celá sázka o pouhý dolar se obrátí proti nim a oni tak přijdou úplně o všechno. Film jsem viděla až nedávno a lituji, že jsem ho neviděla dříve. - "When I was growing up, if we wanted a jacuzzi, we had to fart in the tub." ()

wosho 

všechny recenze uživatele

Jeden z nepodařenějších filmů ústřední trojice hvězd. Velice vtipný scénář, který si dělá legraci i z tak vážných věcí jako je obchodování s akciemi a obligacemi. Navíc se v této na první pohled obyčejné komedii nachází i kritika americké společnosti a tzv amerického snu. Záměna nemá žádnou chybičku a je pro mě jedna z nejoblíbenějších amerických komedií z 80tých let s dokonalým hereckým obsazením všech důležitých partů. ()

Zdeňka 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlepších zahraničních komedií. Murphy je ve formě a skvěle mu sekunduje zbylá trojce budoucích milionářů. Především komorník je nezapomenutelný, trošku mi jej připomíná v Chůvě k pohledání Neiles, ale nesahá mu ani po kotníky. Spousta fórků se snažila být využita i v jiných filmech, avšak u mě nezaznamenala takový úspěch. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (21)

  • Postavy Randolph a Mortimer Dukovi se objeví ve filmu Cesta do Ameriky (1988) jako dva homelesáci, kterým daruje postava Eddieho Murphyho peníze. (don corleone)
  • První volbou na roli Mortimera Duka byl Ray Milland. (don corleone)
  • Frank Oz hraje postavu, která je téměř identická s tou, kterou zvárnil ve filmu The Blues Brothers (1980), které také režíroval John Landis. (don corleone)

Reklama

Reklama