Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Co se stane, když se setká geniální komik Eddie Murphy s Danem Aykroydem a Jamie Lee Curtisovou? Vznikne nadčasová komediální klasika okořeněná ztřeštěným satirickým humorem. Murphy exceluje v roli pouličního podvodníčka, který dostane šanci vyměnit si své místo s úspěšným obchodníkem s komoditami (Aykroyd). Náhlý zvrat štěstěny je však jen krutým vtípkem dvou znuděných a nechutně bohatých bratrů (Don Ameche a Ralph Bellamy), kteří spolu uzavřeli jalovou sázku. A když pravda vypluje napovrch... následky budou vskutku k popukání. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (330)

tron 

všechny recenze uživatele

„Volá sa to litera krvi... to preto, že keď to niekomu urobíš, stratí liter krvi.“ Vyrastal som na amerických filmoch 80. rokov 20. storočia, ale nie som žiadny extra fanúšik Eddieho Murphyho, Dana Aykroyda, Jamie Lee Curtisovej či Johna Landisa. Rešpektujem ich však ako výrazné komediálne (v prípade Curtisovej i hororovej) osobnosti toho desaťročia. Snímka trvá takmer dve hodiny, ale nestíha nudiť. Naopak, šikovný scenár nestíha nudiť: len čo sa nabažíme Louisovho života na vysokej nohe, rýchlo prejdeme k Billymu Rayovi a jeho životu na ulici. Len čo to začne nudiť, strany sa drasticky vymenia a zrazu ani nevieme ako a sedíme vo vlaku s jednou skutočnou a jednou maskovanou (James Belushi!) gorilou, Curtisová je prezlečená za Rakúšanku (v skutočnosti je ale samozrejme Švédka) a zábavný komorník Denholm Elliott pije tvrdú írsku whisky. Prepracovaný scenár, plný zvratov, ponúka tiež prekvapivo prepracované postavy (netvrdím, že je to sociálna dráma, ale tým postavám sa dá veriť), výrazne tomu pomáhajú i originálne podporné figúrky, Santa Claus s rezňami v špinavých vreckách, dobre sa dopĺňajúce duo Aykroyd/Murphy („Zrejme je to nejaký primitívny spôsob zdiskreditovať ma...“) a kultové prsia Jamie Lee. ()

veru_needy 

všechny recenze uživatele

Skvělá komedie staršího data a její neobvyklé téma zásadní záměny lidských osudů pouze z rozmaru dvou samolibých a sobeckých boháčů. Rozmazlený a zároveň lehce nafoukaný Louis přijde v jednom okamžiku kvůli triviální sázce starých pracháčů o své postavení, peníze, snobskou přítelkyni i své 'přátele'. Černošský flákač Valentine se naopak stane váženým makléřem na burze. Touto záměnou začíná kolotoč neuvěřitelných situací, kdy naštěstí Louisovi pomůže hodná a sympatická prostituka a věrný komorník. A tak i bohatý makléř Louis zjišťuje, že každý může spadnout až na dno a stejně i černoch Valentine si ověří, že vrtochy bohatých jsou nevypočitatelné. Nakonec ale oba cyničtí senioři sklidí, co zaseli. Celá sázka o pouhý dolar se obrátí proti nim a oni tak přijdou úplně o všechno. Film jsem viděla až nedávno a lituji, že jsem ho neviděla dříve. - "When I was growing up, if we wanted a jacuzzi, we had to fart in the tub." ()

Reklama

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Běžní smrtelníci mají na hraní všemožné hlodavce, rozmarným boháčům Randolphu a Mortimerovi poslouží jako laboratorní myšky pro výzkum dva chlapíci- těžkotonážní poctivec z dobré rodiny a notorický flákač z ulice, kterým prohodí role, domy a životy. Váží více genetika, nebo prostředí? Odvěké dilema sice Záměna nerozsoudí, ale zato tu je neodolatelný Ralph Bellamy, který s přehledem přehraje Eddieho Murphyho, krotitele Ackroyda i děsivou Jamie Lee Curtis. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Ve své době známý a velice úspěšný režisér komedií John Landis natočil tuto chytrou komedii s výborným duem herců Aykroyd a Murphy pojednávající o výměně životů úspěšného obchodníka a drzého bezdomovce. Je to klasika ale popravdě ikdyž jsem se slušně bavil, takřka vůbec jsem se nesmál a nějaké vydařené "hlášky" jsem ve filmu hledal marně. ()

Hees 

všechny recenze uživatele

Vtipná komédia, ktorá so sebou nesie aj posolstvo. Každý človek má niekoľko možností ako sa v živote realizovať (pokiaľ sa narodí dobre). Amerika sa pred dávnou dobou nazývala zemou neobmedzených možností a už ňou asi nie je. Príbeh sa začína "sociálnym experimentom" kedy vymenia bohatého úspešného muža Louisa za chudobného Billy Raya. Samozrejme film je do istej miery fikcia pretože každý si berieme svoje návyky so sebou a nie je možné, aby sme sa posunuli tak rýchlo do vyššej spoločnosti. Toto však filmu nevyčítam kedže ide o komédiu, ktorá je nie len vtipná, ale niekedy aj správne kritizuje spoločnosť. Vynikajúci výkon predviedol Dan Aykroyd a tiež Eddie Murphy. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (21)

  • Pánský klub je ve skutečnosti Curtisův institut hudby. (don corleone)
  • První volbou na roli Mortimera Duka byl Ray Milland. (don corleone)
  • Postavy Randolph a Mortimer Dukovi se objeví ve filmu Cesta do Ameriky (1988) jako dva homelesáci, kterým daruje postava Eddieho Murphyho peníze. (don corleone)

Reklama

Reklama