Reklama

Reklama

Trhlina

Trailer 3

Igor, nezaměstnaný vysokoškolák, se v rámci absolventské praxe dostane do pracovní čety, která vyklízí budovu bývalé psychiatrie. Zde náhodou objeví záznamy Waltera Fischera, jednoho z pacientů, který před sedmdesáti lety záhadně zmizel v pohoří Tribeč. Když se po dvou měsících stejně záhadně objevil, byl dezorientovaný, na celém těle měl nevysvětlitelná zranění a nedokázal popsat, co se mu stalo a kde poslední týdny strávil. Ač byl dlouhodobě hospitalizován, již nikdy se nezotavil. Když se Igor pustí do pátrání po podrobnostech Fischerova příběhu, zjistí, že tento případ vůbec nebyl ojedinělý. Záznamy o lidech, kteří se v Tribeči ztratili, sahají až daleko do minulosti. K mnoha z nich ale došlo relativně nedávno. Proto se Igor spolu se svou přítelkyní Miou, milovníkem konspiračních teorií Andrejem a tvrdým skeptikem Davidem vydává do tribečských lesů zjistit, jaká je pravda. Pátrání, které zpočátku působí jako nevinná zábava nesourodé skupinky, však končí tragicky… (Falcon)

(více)

Videa (8)

Trailer 3

Recenze (478)

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Vlastně docela prima překvápko.. Ze začátku to sice moc šustí papírem a celkově to rámování s uneseným spisovatelem se ukázalo jako naprosto zbytečné, ale od chvíle kdy se na scéně objeví postava Davida fackující sarkasmem svého neúnavného oponenta Andreje, začíná být film poměrně zábavný.. Samotné psycho v lese je zvládnuté vlastně lépe než většina podobně laděných pokusů které v posledních letech platformy jako Netflix chrlí jako na běžícím páse.... Jako odpočinkovka OK ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Slovenská variace na Bermudský trojúhelník se Bebjakovi zrovna dvakrát nepovedla. Začalo to už postavami, které jsou nezajímavé a člověk má problém s nimi jejich pátrání prožívat. Nečekejte ani napětí. Nějaká snaha tu sice byla, ale místo toho, aby se stupňovalo, mizelo kamsi do ztracena. Neprospíval tomu ani fakt, že veškeré nepřirozené věci se děly jaksi mimo záběr a jejich existenci dokládaly jen vykulené oči jednotlivých aktérů. K tomu všemu Bebjak po divákovi chce, aby u toho přemýšlel, ale donutit se k tomu byl pro mě nadlidský úkol. Jediné, co se mi vyloženě líbilo, byl sychravý vizuál, ale to bylo na hodinu a třičtvrtě zatraceně málo. Zatím nejhorší režisérův film. 25% ()

Reklama

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Trhlina balansuje na hrane škandinávskeho thrilleru, detektívnej zápletky a mysteriózneho hororu. Po väčšinu času sa režisérovi Petrovi Bebjakovi darí budovať a udržať silné napätie a to ako za pomoci samotného príbehu, tak i audiovizuálnych stimulov. Vypäté scény, napríklad keď sa Igor snaží dostať do tajomného trezoru, sú podkreslené pomalými a tajuplnými zvukmi, ktoré nemusia nutne súvisieť s tým, čo sa práve zobrazuje na plátne, ale dotvárajú želaný efekt znepokojenia. Bohužiaľ sa o túto barličku snímka opiera príliš často a tak tento postup po niekoľkonásobnom opakovaní stráca na intenzite. Podobne dobre sa pracuje aj so strihom, kedy sú určité scény prekladané svižnými zábleskami do minulosti. Aj napriek ich občasnej prvoplánovej náture pracujú tieto prestrihy tak, ako bolo zamýšľané a vzbudzujú v divákovi zvedavosť, čo že sa teda kedysi odohralo. Thriller Trhlina síce nedosahuje najvyšších kvalít svojich škandinávskych predobrazov, aj napriek tomu ale v rámci slovenskej, poťažmo i českej, filmovej produkcie, predstavuje nebývalú a zručne vyvedenú raritu. ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Nejspíš můj vůbec první slovenský horor... mohlo to dopadnout lépe, mohlo to ale dopadnout i mnohem hůře. Film těží z parádní knižní předlohy (se kterou se ale vůůůbec nemůže rovnat, pač to byla jedna z nejlepších hororových knížek za iks posledních let) a pak taky z fajn herců, kde jsem, na rozdíl od knihy, fandil i hlavnímu hrdinovi Igorovi. Bohužel snímek klouže jen tak po povrchu (ale to je problém i těch současných z halyvůdu), ty jednotlivé scény z předlohy jen nastíní a zase hop na další. Tudíž a propos pokud jste s Karikovou předlohou ještě neměli tu čest (chyba!), určitě si jí, pro lepší pochopení tohoto, prvně přečtěte. A na film se už pak vlastně ani dívat nemusíte :-) A kdo si po přečtení/dokoukání nevyhledal na YT toto, tak kecá :-) ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Sympaťák Peter Bebjak mě dokáže nadchnout, ale i rozladit. Mám to s ním zatím tak, že seriály a pohádku nadšeně chválím, až se hory zelenají, a Čiaru s Trhlinou ne. Ale to nevadí. Tento pán je jedním z mála slovenských režisérů, u kterého si jsem jistá, že jeho velká chvíle ještě přijde. Dvě hvězdy za pokus a za trio Maštalír, Šalacha, Loj. Šikovní! ()

Galerie (42)

Zajímavosti (29)

  • Ve filmu zazní píseň „Hýkal“ od české kapely Zrní, kterou hlavní hrdna Igor (Matej Marušín) v jednom filmovém momentu poslouchá. [Zdroj: filmovamista.cz] (pornogrind)
  • Natáčalo sa v zime, herci a štáb sa tak mínusovým teplotám nevyhli, avšak mali k dispozícii vyhrievaný stan, kde sa počas prestávok zdržiavali. (Raccoon.city)
  • Mladý robotník (Tomáš Mischura) rozpráva Igorovi (Matej Marušín), že sa v psychiatrickom ústave, ktorí vypratávajú, liečilo kedysi pichaním vysokých dávok inzulínu, čím spôsobovali pacientom kómu a šokom chceli preladiť mozog do vegetatívneho stavu a niekedy sa to končilo smrťou. Táto metóda sa v skutočnosti používala. „Otcom“ inzulínových šokov je rakúsko-americký psychiater Manfred Sakel. Metódu vynašiel v roku 1927. Výsledky svojich výskumov zverejnil Sakel v roku 1933 a keďže ich prezentoval ako úspešné, metódu prebrali psychiatri na celom svete. Liečba bola použitá výhradne na pacientoch trpiacich schizofréniou. Inzulínové injekcie boli pacientom podávané denne po dobu 2 mesiacov. Boli aj prípady, kedy muselo byť pacientovi podaných až 450 jednotiek inzulínu. Po podaní takejto obrovskej dávky inzulínu sa pacienti začal potiť, triasť, objavovala sa aj zvýšená slinivosť, trasenie, nepokoj. To všetko predchádzalo kóme. Po upadnutí do kómy v nej pacient trpiaci schizofréniou musel zotrvať aspoň jednu hodinu. Aby sa prebrali, po uplynutí tejto doby im bola do tela vpravená dávka glukózy, a to buď intravenózne, alebo naso-žalúdočnou trubicou. Liečba inzulínovými šokmi zo sveta úplne vymizla až v 60-tych rokoch 20. storočia, kedy bola liečba schizofrénie nahradená neuroleptikami. [Zdroj: Interez] (Raccoon.city)

Související novinky

21. ročník festivalu Kino na Hranici se blíží

21. ročník festivalu Kino na Hranici se blíží

25.04.2019

Letošní ročník mezinárodního filmového festivalu Kino na Hranici v Těšíně (27. 4. – 3. 5. 2019) představí více než 150 hraných a dokumentárních filmů z Polska, Česka a dalších zemí střední a východní… (více)

Reklama

Reklama