Reklama

Reklama

Trhlina

Trailer 4

Igor, nezaměstnaný vysokoškolák, se v rámci absolventské praxe dostane do pracovní čety, která vyklízí budovu bývalé psychiatrie. Zde náhodou objeví záznamy Waltera Fischera, jednoho z pacientů, který před sedmdesáti lety záhadně zmizel v pohoří Tribeč. Když se po dvou měsících stejně záhadně objevil, byl dezorientovaný, na celém těle měl nevysvětlitelná zranění a nedokázal popsat, co se mu stalo a kde poslední týdny strávil. Ač byl dlouhodobě hospitalizován, již nikdy se nezotavil. Když se Igor pustí do pátrání po podrobnostech Fischerova příběhu, zjistí, že tento případ vůbec nebyl ojedinělý. Záznamy o lidech, kteří se v Tribeči ztratili, sahají až daleko do minulosti. K mnoha z nich ale došlo relativně nedávno. Proto se Igor spolu se svou přítelkyní Miou, milovníkem konspiračních teorií Andrejem a tvrdým skeptikem Davidem vydává do tribečských lesů zjistit, jaká je pravda. Pátrání, které zpočátku působí jako nevinná zábava nesourodé skupinky, však končí tragicky… (Falcon)

(více)

Videa (8)

Trailer 4

Recenze (478)

Othello 

všechny recenze uživatele

Já jsem to hrozně chtěl obhajovat, protože po Č/čáře uznávám Bebjaka jako šikovného žánrového režiséra, který se konečně nesnaží navázat na něco, co tady již osmkrát zemřelo a sedmkrát bylo opět vykopáno. V Trhlině ale zjevně bojoval nejen s původním zadáním třídílné série (proboha proč a čí to byl nápad?), díky čemuž se v první třetině odkláníme od zbytku děje etudou ve strašidelném blázinci, která strašlivě trpí zlým zvukem, ale i rozpočtovým a časovým deficitem. Když se pak čtveřice hrozně zahraných a veskrze na loket postav vydává do řídkého opadaného listnatého lesa, ve kterém chodí po vrstevnici a do toho jančí, že nejsou schopni dojít na vrchol, je vám tak nějak všech líto. Obzvláště, když dle expozice ještě víte, že se dočkáme problémů z cukrovkou, drogovou závislostí, píšťalkami a kdoví čím ještě. Je to škoda, když charakter tajemna natolik připomíná anomálie v PC hře Stalker a třeba scéna, kdy holka protagonisty, jehož nazývá cizím jménem, utíká do tmy a vlevo někde vzadu v záběru krouží podivná spirála ze světel, naznačuje příslib tajemna, které již zbytek filmu není schopný dorovnat. A to lesní horory mi jdou obecně hodně naproti. Jak se dá z mála udělat v lese spousta děsu si lze například vyzkoušet na italském Oltre il guado. ()

Hoyt 

všechny recenze uživatele

Rozjezd je slabší ale kolem půlky se z toho vyklube solidní mysteriózní thriller s hororovými prvky. Řemeslně je to na výborné úrovni. Párkrát byla i husí kůže. Herecké výkony neurazí právě naopak Tomáš Maštalíř předvedl výborný výkon. V Česku si o něčem podobném můžeme jen zdát. Od Bebjaka si seženu další filmy. Silnejší 4*. ()

Reklama

marhoul 

všechny recenze uživatele

Sympaťák Peter Bebjak mě dokáže nadchnout, ale i rozladit. Mám to s ním zatím tak, že seriály a pohádku nadšeně chválím, až se hory zelenají, a Čiaru s Trhlinou ne. Ale to nevadí. Tento pán je jedním z mála slovenských režisérů, u kterého si jsem jistá, že jeho velká chvíle ještě přijde. Dvě hvězdy za pokus a za trio Maštalír, Šalacha, Loj. Šikovní! ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Zmatená šílenost dosahující až parodických rozměrů slovenského pojetí Záhady Blair witch. Sám nevím, jestli jsem ten film vnímal nebo, spal či bděl a bylo to tak nějak jedno - myšlenky mi utíkaly jinam a ten film byl tak zmatený, že jestli jsem vynechal pět minut nebo třicet ve výsledku se to neprojevilo. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

"Ačkoli podle bestselleru... bez šťávy, chuti... i bez celeru." Vesměs nesympatičtí a trhlí tydýti, vedeni zkušeným osloprůvodcem, se asi hodinu marně snaží vystoupit na vrchol "tajemné" hory, v reálu jen nevýrazný pahrbek uprostřed sympatických lesů (záběry z dronu byly šik, hned bych tam vyrazil na vandr). Naši hororoví hejslováci totiž zapomněli na základní poučku Klubu českých turistů, že vrchol se nejlépe hledá výstupem směrem vzhůru, místo toho zkušeně bloudí pod vrcholem furt kolem dokola, po vrstevnicích :-)). Dobré tak do komedie, v hororu opruz. V průběhu bloudění se pak zodpovědně snaží hysterčit a zakopávat o každý kořen, chcíplého drevokocůra nebo scenáristické oslí můstky. Občas šlápnou i do bačova lejna či louže zapáchajícího mysteriózna, sledováni vyšilujícím kameramanem, kterému se, buďto po předávkování bezcelerem nebo jen strachem amatéra uprostřed "velkého" filmu, otravně třesou ruce. Zralé na odpad. Hvězdu dávám za liškochlapečka a jeho pištící chechtavé skřeky, ten by sám utáhl dobrý horor. Sem bohužel strčil svůj liščí čumák jen jednou a byl fuč. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (29)

  • Film sa natáčal v pohorí Tribeč, v dedinách Štitáre, Zlatno, na Čiernom hrade, lúke pod Žibricou, v lesoch pri Borinke, Bratislave, Nitre a tiež v Brne. (Raccoon.city)
  • V knihe sa uvádza, že cesta zo Zlatých Moraviec do Nitry je cesta smrti. Z knihy nie je jasné, v akom čase sa príbeh odohrával, ale v súčastnosti už táto cesta nie je taká nebezpečná, pretože existuje rýchlostná cesta PR1BINA, na ktorú sa presunula väčšina premávky. Otvorená bola v roku 2011. (Milsa)
  • Únos spisovateľa v knižnej predlohe vôbec nie je. Je to výmysel scenáristu filmu. (emdvojka)

Související novinky

21. ročník festivalu Kino na Hranici se blíží

21. ročník festivalu Kino na Hranici se blíží

25.04.2019

Letošní ročník mezinárodního filmového festivalu Kino na Hranici v Těšíně (27. 4. – 3. 5. 2019) představí více než 150 hraných a dokumentárních filmů z Polska, Česka a dalších zemí střední a východní… (více)

Reklama

Reklama