Reklama

Reklama

Nepříčetná

  • USA Unsane (více)
Trailer 1

Po traumatickém zážitku se stalkerem, ze kterého se ještě úplně nevzpamatovala, se Sawyer Valentini (Claire Foy – TV seriál The Crown) ocitá v psychiatrické léčebně. Jen chvíli po nástupu do přísně střeženého ústavu zachytí pohled místního zaměstnance, o kterém je přesvědčená, že patří muži, jenž ji pronásledoval. Ale byla to skutečnost, nebo pouhá iluze? (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (203)

Happens 

všechny recenze uživatele

Možná bych si více pohrál s deziluzí reality, kdy stalker chvílemi chybí, chvílemi se objevuje. Nicméně místy "amatérsky" působící kamera dodává příběhu jakési přiblížení až dokumentárního charakteru. Projekt na téma Stalking a zároveň nedobrovolné zavírání lidí do psychiatrických léčeben za účelem businessu se režisérovi podařil. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Filmy odehrávající se v psychiatrických léčebnách či zařízeních mi nikdy nějak zásadně nevadili, takže jsem byl na tento kousek i docela zvědavý. Zvláště když jej má na svědomí docela uznávaný režisér Steven Soderbergh, od kterého už jsem pár kousků viděl. K mému překvapení jsem však záhy zjistil, že celý film je natáčený formou, která mi zrovna moc po chuti není. Režisér však ukázal, že se dá natočit jakžtakž slušný film i na iPhone 7 Plus a s nepříliš velkým rozpočtem. Nějakou dobu mi trvalo, než jsem tuto skutečnost s mobilem vydýchával, ale dokonce filmu jsem si na to zvykl. Psychothriller s letmým dotekem hororového žánru nám místy nabídne celkem zajímavě zpracovanou atmosféru, ale už jsem viděl mnohem lepší kousky na podobné téma (nedobrovolní pacienti, oběť pronásledovaná stalkerem do blázince či vězení taky není zrovna originálním počinem). Soderbergh však vše vsadil hlavně na jednu kartu a ta mu v rámci možností vyšla. Tím esem v rukávu bylo obsazení Claire Foy, která si nevedla vůbec špatně, no a celé to stálo hlavně na jejím dobrém hereckém výkonu. Byla jen škoda, že se tu věnovalo hlavně psychologické podstatě příběhu (když už se tohle počítá i do hororového žánru) a nedošlo i na více brutality. Když už se totiž ke slovu přihlásilo i nějaké to násilí, nebylo to vůbec špatně provedené. 50% ()

Reklama

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

V pohode vec. Claire Foy hrá perfektne. Stalker je riadne creepy. Ma to super tempo a mimo hlavnú dejovú líniu, tu máme vedľajšiu - ktorá kritizuje ústavy pre chorobomyselných. Skvelo zvládnuté aj vygradované, hoci nie prekvapivé. Čo považujem za obrovské pozitívum, je že hlavnej hrdinke držíme palce, nech sa z toho celého dostane bez ujmy. Uveriteľné a zároveň nepríjemné. Jeden z tých lepších Soderberghových filmov, ktorý jasne dokazuje, že u neho je menej dakedy viac. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

"Pacienti - kluci, holky, po večerce šustí. Je mi líto, tahle blbost odpad! filmu spustí." Čtyři hvězdy za příběh, odpad! za tu SPOLEČNOU LOŽNICI mužů a žen. Reálné jen ve scifi nebo v blbém pornofilmu. Tak si to představme v barvách, po večerce. Na společném pokoji s ženami spinká i několik chlapů, zdravých samců (až na ty papíry na hlavu, samozřejmě), a vedle nich... mladá holka! Navíc odborným personálem odborně připravená k „použití“, čili přikurtovaná k posteli za ruce a nohy. Škoda téhle krávoviny, protože jinak byl film v pořádku. I úchyl stalker byl naprosto v pořádku (čili magor jak má být), a hrabiví doktoři, vesele farmařící na poli (ne)ztracených lidských duší, byli taky fajn a ze života. Oběť blbá jako troky, protože podepsala lejstra, aniž si přečetla aspoň nadpis, ergo v hlavě vymeteno a tudíž do ústavu vlastně patřila. Btw, to měla ještě kliku, že jí nedali k podpisu např. smlouvu na 7dní natáčení gangbang porna, by to bez čtení asi podškrábla taky. Ale pak už dobrý, pak se chovala v mezích logiky a vypolstrované místnosti. ()

George Stobbart 

všechny recenze uživatele

Soderbergh chcel vytrieť zrak začínajúcim / nezávisláckym filmárom tým, že natočí svoj film na iPhone7? Neviem, samozrejme, či to bol jeho úmysel, alebo si chcel len sám vyskúšať niečo (zatiaľ) neobvyklé, ale myslím, že mu to vyšlo vcelku dobre. Horory z prostredia nemocnice či sanatória mám rád, takže obsahovo ma to podľa očakávania bavilo, hoci dej nie je nijak veľkolepý a logika, resp. reálnosť miestami výrazne kolísa. Vizuálne to nie je nič extra, „ozajstným“ filmom sa to vyrovná asi tak ako Found Footage počiny, ale pozerať sa to dá v pohode a oči nebolia. Hlavná herečka bola výborná a oceňujem tiež, že film vyložil karty na stôl vcelku rýchlo a nesnažil sa až do poslednej chvíle robiť z diváka debila, aby ho naťahoval s tým čo je reálne a čo nie. Byť to o niečo kratšie alebo svižnejšie, dal by som aj vyššie hodnotenie, takto aspoň silné 3*. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (3)

  • Steven Soderbergh natočil celý film za 10 dní na svůj iPhone 7 Plus, a to v rozlišení 4K. Stal se tak prvním známým režisérem, který se k podobnému kroku odhodlal. (boni)
  • Celosvětová premiéra proběhla 21. února 2018 na filmovém festivalu v Berlíně. (ČSFD)

Související novinky

Soderbergh se vrací do akce

Soderbergh se vrací do akce

05.02.2018

Začnou se hollywoodské filmy točit na iPhone? V nejbližší době to samozřejmě nehrozí, Steven Soderbergh si ale myslí, že pomalu míříme právě tímhle směrem. Co udělal proto, aby tenhle trend nastolil?… (více)

Reklama

Reklama