Reklama

Reklama

Nepříčetná

  • USA Unsane (více)
Trailer 1

Po traumatickém zážitku se stalkerem, ze kterého se ještě úplně nevzpamatovala, se Sawyer Valentini (Claire Foy – TV seriál The Crown) ocitá v psychiatrické léčebně. Jen chvíli po nástupu do přísně střeženého ústavu zachytí pohled místního zaměstnance, o kterém je přesvědčená, že patří muži, jenž ji pronásledoval. Ale byla to skutečnost, nebo pouhá iluze? (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (203)

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Filmy odehrávající se v psychiatrických léčebnách či zařízeních mi nikdy nějak zásadně nevadili, takže jsem byl na tento kousek i docela zvědavý. Zvláště když jej má na svědomí docela uznávaný režisér Steven Soderbergh, od kterého už jsem pár kousků viděl. K mému překvapení jsem však záhy zjistil, že celý film je natáčený formou, která mi zrovna moc po chuti není. Režisér však ukázal, že se dá natočit jakžtakž slušný film i na iPhone 7 Plus a s nepříliš velkým rozpočtem. Nějakou dobu mi trvalo, než jsem tuto skutečnost s mobilem vydýchával, ale dokonce filmu jsem si na to zvykl. Psychothriller s letmým dotekem hororového žánru nám místy nabídne celkem zajímavě zpracovanou atmosféru, ale už jsem viděl mnohem lepší kousky na podobné téma (nedobrovolní pacienti, oběť pronásledovaná stalkerem do blázince či vězení taky není zrovna originálním počinem). Soderbergh však vše vsadil hlavně na jednu kartu a ta mu v rámci možností vyšla. Tím esem v rukávu bylo obsazení Claire Foy, která si nevedla vůbec špatně, no a celé to stálo hlavně na jejím dobrém hereckém výkonu. Byla jen škoda, že se tu věnovalo hlavně psychologické podstatě příběhu (když už se tohle počítá i do hororového žánru) a nedošlo i na více brutality. Když už se totiž ke slovu přihlásilo i nějaké to násilí, nebylo to vůbec špatně provedené. 50% ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Zprvu něco, co působí jako totální artovina, už jen natočením na iPhone, které mi nakonec ani nevadilo, ale vlastně místy filmu prospívá, co se týče intimnosti a psychiky hlavní postavy. Těžko víte, čemu, komu věřit a to je asi tak hlavní jednoduchá zápletka, která však velmi postačuje pro krátkou stopáž filmu a dává neuvěřitelně prostoru pro další skvostný výkon Claire Foy. ()

Reklama

silentname 

všechny recenze uživatele

Vyzerá to ako "found footage" ale nie je nič také. "Unsane" ma nakoniec celkom chytilo, no nie som si úplne istý, či je tento film skutočne hororom. Myslím si skôr, že thriller je lepšie označenie. Stalkeri môžu byť ale skutočne desiví a tento film je toho dobrým dôkazom. Osobne si možno trošku myslím, že toto chceli nejako spracovať aj tvorcovia filmu "Last Girl Standing". Minimálne to, čo bolo na konci tohto filmu. A nebudem to tu rozoberať, lebo by išlo o spoiler. Každopádne mám pocit, že všetci hrajú svoje role veľmi dobre. Claire Foy je skvelá, Jay Pharoah je podľa mňa tiež vynikajúci. Vôbec mám pocit, že majú spolu aj všetky najlepšie scénky. Pozitívne. Joshua Leonard hrá svoju rolu absolútne desivo. Nikdy neviem čo sa mu odohráva v hlave, no jedno viem naisto. Viac by potreboval zavrieť na psychiatriu než naša hlavná hrdinka. Juno Temple je tu znova v role, kde je strašne otravná, no našťastie tu moc nie je. Každopádne tu má pár dobrých scénok. Niektoré momentky sú kamerou trošku nezvládnuté a občas ten štýl filmu nepasuje, no ako celok to dokážem prijať. Najmä keď v prvej časti filmu som najprv vôbec nevedel čo sa deje a prečo sa to deje. Potreboval som to trošku objasniť, no v momente ako som sa do toho dostal, začalo to byť zaujímavé. Ja som osobne s filmom spokojný. Neviem či by som sa k nemu vrátil, ale za jedno pozretie to stálo. To určite. Hodnotenie: B+ ()

TomX2 

všechny recenze uživatele

Od Nepríčetnej som čakal neškodný priemer, no film sa prekvapivo kolíše medzi jednou-dvoma hviezdami. Možno za to môže fakt, že je hlavná hrdinka vrcholne nesympatická a scenár hrozný, no je tu viacero negatív, vďaka ktorým si film zďaleka netrúfa na tri hviezdy. V hranici mnou videných tohtoročných hororov je Unsane kvalitatívne niekde v prostriedku, viac ako dva tomu však nedám ani náhodou. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

Celkom milé prekvapenie. Nie som veľkým priaznivcom hororov, ale v tomto prípade to bolo dramatičnosťou troška odľahčené, (menej strachu viac dramatičnosti) a zase dobra kritika na "praktiky" niektorých skromných inštitúcii o "ziskovosti" a "podnikaní" v oblasti zdravotnej starostlivosti o obyčajných smrteľníkov. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (3)

  • Steven Soderbergh natočil celý film za 10 dní na svůj iPhone 7 Plus, a to v rozlišení 4K. Stal se tak prvním známým režisérem, který se k podobnému kroku odhodlal. (boni)
  • Celosvětová premiéra proběhla 21. února 2018 na filmovém festivalu v Berlíně. (ČSFD)

Související novinky

Soderbergh se vrací do akce

Soderbergh se vrací do akce

05.02.2018

Začnou se hollywoodské filmy točit na iPhone? V nejbližší době to samozřejmě nehrozí, Steven Soderbergh si ale myslí, že pomalu míříme právě tímhle směrem. Co udělal proto, aby tenhle trend nastolil?… (více)

Reklama

Reklama