Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Děj I. série se odehrává v 15.století (1485 - 1498) na dvoře krále Richarda IV. (pouze v prvním díle na začátku u jeho předchůdce - Richarda III.). Zde se královský princ Edmund "Černá zmije", vévoda z Edinburghu, snaží za pomoci svých věrných přátel Baldricka a Lorda Percyho stát korunním princem namísto svého bratra Harryho anebo dokonce králem celé Anglie. Ovšem vždy to dopadne jinak než si představuje. (Fary)

(více)

Recenze (250)

salahadin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. část téhle zmijácké mozaiky se ještě od svých vrcholných pokračování liší, ale smát se jí dá i bez podpůrných prostředků. Temný středověk byl místem, kde jste si nebyli jisti svým životem ani jediný okamžik, a tím více ne, pokud jste se pohybovali ve vyšších kruzích, protože právě tu operuje úlisný a proradný Edmund. Ten sice působí, jakoby neuměl desátky počítat, ale v té "na hrnec" sestříhané kebuli se s kulometnou hbitostí rodí jedna chytrá intrika za druhou...přesto korunu pro krále zdejšího vtipu právem dostává Brian Blessed, jehož zapomětlivý a nervově cholericky roztěkaný král je dokonalý. V pilotním dílu k Černé zmiji (pilot se vůbec nevysílal) se mi Edmundova postava líbí víc, protože se podobá už charakteru počínaje druhou sérií. Děj je stejný jako u epizody Zrozen ke kralování. Herci nejsou téměř identičtí, hraje tu jen Tim McInnerny, Elspet Gray a Rowan Atkinson. Ještěže pro roli Baldricka našli Tonyho Robinsona! ()

fantoci 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ve skutečnosti ne jeden seriál, ale 4 série (starověk, středověk,novověk a první světová válka). Kdo by za tváří Rowana Atkinsona hledal pitomce, měl by se podívat na tento čtyřseriál. Je tedy dosti náročný a stoprocentně si jej vychutnáte pouze při dobré znalosti britské historie a literatury, ale nenechte se odradit. Spousta scének je srozumitelná všem a mnohde zjistíte přímou návaznost i na českou politickou scénu (pane, vy jste mne vyhodil? -Jistě, co s tebou? -Ale já vám sloužím od vašich dvou let!- Tak dlouho, že jsem s Tebou vydržel? Měl jsem Tě vyhodit už dávno!-Pane budu vám sloužit třeba zadarmo!- Zadarmo? No pak by to snad mohl akceptovat...) Není to zajímavý dialog? ()

Reklama

rawen 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dost slabý sitcom (tak na úrovni ** až ***) - slabomyslný pitoreskní úlisný obličej Rowana Atkinsona jej nezachrání - když připočtu úděsný dabing TV Nova (měl jsem si sehnat originální verzi) - vychází mi z toho velké zklamání. Ani nemám chuť se dozvědět jak pokračují další série, když na konci první všichni pomřou. Tečka. 6/10 PS: shládnul jsem Černou svini (tedy pardon zmiji) v originále a musím říct, že je opravdu malinko lepší, přesto je první série tou nejhorší ze 4 sérií Černé zmije a zároveň je v ní Atkinson největší "kolík" :), zvyšuji na 7/10 (ruce pryč od nováckého dabingu! je to killer!) ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První řadu Černé zmije považuji za nejslabší,ale i tak je výborná.Největší problém mám s Rowanem Atkinsonem,který se tady chová příliš jako Mr.Bean,a to mi nevyhovuje,protože ho mám radši v inteligentnějších rolích.Naopak naprosto skvělý je v první sérii Brian Blessed jako Richard IV.,absolutně ovládne každou scénu,ve které účinkuje.Všechny čtyři řady seriálu příliš nefungují s českým dabingem,naštěstí vlastním kopii v původním znění s titulky,humor se tak dostává minimálně o level výše. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Naprosto geniální dílko od tvůrců Mr. Beana prošpikované skvělými situacemi a hláškami britského humoru. Jedinečný a originální sitcom ze středověku, plný úžasně vymyšlených a napsaných postav. Vévoda edmund Černá zmije a jeho sluhové Percy Percy a Baldrick, syn Robina, kydače hnoje mě zaujaly už od první sekundy a teď jimi doslova žiji. Pravda, vtipy se sice občas ztratí v nenávratnu a ne vždy vyzní situace tak vtipně, jak by měly, ale to nic nemění na tom, že je to úžasná série. Rowan Atkinson je prostě génius a ostatní herci mu skvěle sekundují. Hudba Howarda Goodala se vám vryje do paměti a i obsah samotných epizod svědčí o tom, jak je ta série skvělá. Tento sitcom ukazuje středověk opravdu ve všech jeho podobách - nejlepší epizodou je Čáryčichač a lovec čarodějnic, kde je Edmund obviněn z čarodějnictví. Nový český dabing s Jiřím Prágrem mě také naprosto dostal. A ta jeho matka a španělská královna jsou také skvěle napsané vedlejší postavy. geniální věc, tahle Černá zmije. 100%. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (11)

  • Epizoda obsahuje potitulkovou scénu. (SONY_)
  • Epizoda obsahuje potitulkovou scénu. (SONY_)
  • Epizoda obsahuje potitulkovou scénu. (SONY_)

Reklama

Reklama