Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Uznávaný režisér Ang Lee (podepsaný pod filmy Svatební hostina, Rozum a cit, Jízda s ďáblem, Tygr a drak, Zažít Woodstock) se v tomto příběhu - tak jako již několikrát - zaměřil na rodinné a generační vztahy. V psychologicky laděném snímku, natočeném podle románu Ricka Moodyho Ledová bouře, se vrací do roku 1973, do předměstí connecticatského New Canaanu. Vyprávění se přitom soustřeďuje na členy sousedících rodin Hoodových a Carverových, kteří k sobě pocitují přátelské, milostné vztahy i nenávist. Jakýmsi katalyzátorem drobných a všedních událostí i vztahů je ledová kalamita, jež nastane v noci po neustávajícím mrznoucím dešti... Americký film oceněný na MFF v Cannes (cenou za scénář pro Jamese Schamuse) se vymyká z běžné hollywoodské produkce a spíše připomíná klasická díla filmařů Ingmara Bergmana a Michelangela Antonioniho. Hlavní úlohy ztělesnily známé herecké hvězdy Sigourney Weaverová (Vetřelec, Gorily v mlze, Krotitelé duchů, Smrt a dívka) a Kevin Kline (Ryba zvaná Vanda, Francouzský polibek, Dave). V dalších rolích hrají Joan Allenová (Šílená láska, Tváří v tvář), Tobey Maguire, Christina Ricciová (Casper, Malí válečníci), Jamey Sheridan, Elijah Wood (Všude dobře, doma nejlíp, Drtivý dopad). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (242)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Po mé milované Zkrocené hoře je Ledová bouře druhým snímkem, který jsem od Anga Leeho zhlédla. Skvělé drama, zpracované civilně a bez jakýchkoliv zásahů klišé do příběhu. Bez snahy prvoplánově zapůsobit či snad ohromit publikum klasickým Hollywoodským formátem, vlastním spoustě snímků o rodinných vztazích. Excelentní herecké obsazení. Krásný a skvělý Tobey, který mě tím svým melancholickým, mlčenlivým výrazem naprosto dostal. V mnohých scénách jsem z něj doslova nemohla spustit oči. Parádní Sigourney Weaver, která zde vypadá křehce žensky a velmi přitažlivě:) Také mě velmi zaujal Adam Hann - Byrd coby Sandy a rovněž potěšil rozkošný malý Elijah Wood coby jeho bráška Mikey. A Christina Ricci má zkrátka talent. Thanks, Ang Lee. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Předchůdce Americké krásy. Tentokrát s ještě hvězdnějším obsazením, včetně mladičkých Christiny Ricci, Katie Holmes, Tobey Maguireho a Elijah Wooda. Film o rozpadu hodnot v americké společnosti 70. let minulého století a hledání cesty zpět ke skutečným hodnotám. Čekala jsem orgie, ale o orgiích to není. Dvě dějové linie, jedna dospělácká, druhá pubertální. Několikrát se ve filmu střetnou. Konec je asi z celého filmu nejlepší a ledová bouře úchvatná. ()

Reklama

Mulosz 

všechny recenze uživatele

Chtel bych se timto omluvit Amgu Leemu, ze jsem ho docasne zaradil na svou cernou listinu, protoze i kdyby natocil tucet dalsich slabych filmu, timto opusem z te listiny navzdy zmizel. Ten film je presnym opakem toho, co muzeme pravidelne u Leeho sledovat - nenatocil snimek se skorapkou vznesenosti, pritom uvnitr velmi prumerny a tuctovy (jako jsou zejmena Rozum a cit a Zkrocena hora), ale naopak se jedna o zdanlive maly film, ktery se dopredu nijak netvari a na nic si nehraje. V jeho nitru je vsak obrovska sila, ktera propojena s profesni zrucnosti vytvorila pribeh etericky a pritom tak strhujici, ze se divak nemuze odlepit ani od zaverecnych titulek (trochu bych se branil oznaceni "rodinne drama", na to je ten film opravdu moc jemny). Nema cenu rozebirat jakekoliv poselstvi tohoto dila, ono tam snad ani zadne neni a sam autor se netvari, ze by chtel po divakovi, aby ho hledal. Dulezite je, ze uvnitr velmi tenke skorapky se nachazi mechanismus malych hodinek, jejichz soucastky jsou velmi krehke, ale jako celek jsou kompaktnejsi nez jakykoliv orloj. Neco, co mnozi z vas urcite znaji, a presto se to velmi tezko popisuje. Ledova boure je vynikajici po vsech strankach, ze nema cenu vyzdvihovat cokoliv konkretniho. Dokaze naplnit divaka s ocekavanim a i bez nej. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Pokud chcete natočit film o bourání sexuálních tabu ve zmrzlém Connecticutu, vezměte na to chlápka z Tchajwanu... Literární kritik Dale Peck označil autora předlohy Ledové bouře za nejhoršího spisovatele této generace, navíc domýšlivého, zvráceného a zmateného. Přesto podle jeho knih vznikly dva filmy. Ledovou bouři natočil narcistní manýrista z Tchajwanu Ang Lee. U Tygra a draka podobné režisérovy atributy nevadí, film je spíše mystickou pohádkou. Ale u zobrazení reálného světa jde o tragédii. Najdeme zde vše - sraz americké rodiny na Den díkůvzdání, zmíněnou sexuální revoluci v Connecticutu, a to navíc na pozadí Nixonova skandálu, aby se tomu dodalo zvnějšku reálných prvků. Problém je, že zvnějšku. Samotné postavy trpí klasickým voděním za ručičku od autora, který jim říká, co mají dělat, než aby šlo o skutečné charaktery. Vnějškovým ozvláštněním jsou i zajímavé obrazy kamery, ale ani ty nás nenechají otevřít nitra hrdinů. Naopak - někdy si říkáte, proč se v těch intimních dialozích ty postavy chovají tak neskutečně pitomě? Snímek tak drží nad hladinou skutečně jen herecké výkony. Pro povrchní vnímatele kultury, umění a života, tuším se jim říkalo snobové, jde však o ideální snímek, který by si z tohoto úhlu pohledu rozhodně zasloužil Oscara. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Nesnesitelná lehkost licoměrnosti. Podobné Americké kráse tím jak jsou postavy uvízlé v chladu (tady i meteorologického původu) a zvolenými způsoby eskapismu směřují jen k další destrukci. Nedostatek emocí bych nevyčítal, vždyť k motivu vyprahlosti v dysfunkčních rodinách, co se kinematografií táhne bez ohledu na historické období a politickou situaci, patří už svou podstatou. Vadil ten balast strojenosti, nevhodný „asijský“ hudební motiv a potíže s převedením knižní řeči. Generál Lee nabídl dlouhou dělostřeleckou přípravu, ale frontální útok nepřišel.. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (15)

  • Aj keď sa udalosti vo filme odohrávajú v novembri, natáčanie sa začalo v skutočnosti neskoro na jar. Svedčí o tom dostatok zelene na záberoch z exteriéru. (Pat.Ko)

Reklama

Reklama