Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sňatek princezny Verunky (Eliška Jansová) má zachránit království zchudlé kvůli bláznivým nápadům svého panovníka (Boleslav Polívka). A nápadníků má hned několik! Básník Alexandr Alexandrovič (Martin Myšička), ze kterého by i Puškin bledl závistí, dvouhlavý baron, vojevůdce a hudební skladatel v jednom Wajsman (Jaroslav Plesl), tajemný Markýz (Pavel Liška), vládnoucí kouzlem své matky, panovnice smrti Morany a podivínský vynálezce sir Klevr (Marek Taclík). Může být Ondra (Jiří Mádl), kluk toužící po tom stát se plavcem na divoké vodě, jejich důstojným soupeřem? (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (363)

Šimpy 

všechny recenze uživatele

Strachovi věci mají úroveň, to nepochybně. A tady jsem se fakt párkrát od srdce zasmál. Nejvíc to zabíjel Trojan, pak Mádl a sem tam Vondráček. Princezna je sice tuctová neherečka, ale o výkony se stará vynikající Štěpnička a ač Lišku moc nemusím, protože umí hrát jen blbečky, tak blbeček, co se snaží být zlej je aspoň vtipný. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Takže i Strach s Epsteinem nakonec sázejí na "strašnou" legraci. Jediným důvodem, proč bych se na tuto matematicko-fyzikálně laděnou pohádku podíval znovu, by mohl být jen vynikající Trojanův talijánský komoří a slibný herecký potenciál Elišky Jansové. Zbytečně velkolepá režie v stokrát omílaném příběhu princezny, urozených ženichů a chuďase, jehož představiteli je zřejmě naprosto fuk, jestli hraje rafťáka či kuchaře, srdcem plavce. Jirka si prostě jede svoje a prý nás to má rozesmát nebo co. I podobně laděné dialogy, ubohé fóry (Ondra v převleku služky dávající facku strážnému za plácnutí po zadku už skoro vypovídá o jisté scenáristické zoufalosti) a chvílemi až troškovské pitvoření zúčastněných herců. Jiří Strach chtěl zřejmě ukázat představitele v jiných podobách, ovšem Ondra, moravský král na soustavném dojezdu a nasraný diblík, byly velmi špatné volby. ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Vánoční večírek Dejvického divadla (což samo o sobě je symptom) po čtyřech flaškách stoličné. Tady nefunguje nic - ani atmosféra, ani chemie mezi herci, ani rádoby vtipy, ani kamera, a dokonce ani lokace, v nichž byl Strach vždycky silný. Ostatně - vážně to režíroval Strach? Nebo jen zadal příkazy z Brna od Labyrintu přes Skype asistentce režie na každý natáčecí den? Bez šmrncu, bez napětí, scenáristicky unylé. Když jsem si řekl, fajn, je 40. minuta, podle amerického scenáristického pravidla čas, aby se Mádl pod hvězdami setkal s princeznou, myslel jsem to ironicky - a ono šup, přesně podle technických podmínek. Příliš strojené, nevtipné. Podobně jako hudba. Skutečně nejlépe celý dojem z filmu vyjadřuje ono slovo „unylé“. Jinak se cítím příliš unaven vyjmenovávat scenáristické a dramaturgické chyby, tak jen pár - Bolek vypadá jako princezny děda, ne otec. Liška si má brát sestřenici? Morana je z klece venku, ale Mádl s princeznou mají dva dny na cestování po řece, aniž by Morana zasáhla dřív? Jak Liška věděl, kde hledat otce nějakého kuchtíka? Když někoho honíte, vážně se vrátíte kopnout do brnění, aby vás to ještě zdrželo? A Trojanova postava? Zkuste si ji škrtnout, jako by nebyla. Mělo by to na pohádku nějaký zásadní vliv? Nemělo. Plášť mohla ukrást i služebná. Čím byl naplněn balón, aby letěl? ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Tento film by fungoval jako komedie, ne jako pohádka dána v hlavním vysílacím čase na Boží hod. Co je na celém díle nejhorší jsou k smrti nevýrazné a otravné postavy do kterých bohužel patří i ta Trojanova, který celou dobu vlastně hraje takové křoví. Ovšem když vidím Mádla musím se smát a jsem rád že v této pohádce byl a jeho plavec (nebo kuchař) mně docela bavil. Stačilo by přidat vtipu, pohádkovosti a ubrat pitvoření rádoby vtipného Lišky a třeba by to i na tři vytáhla. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Hezké! V den televizní premiéry 44 hodnocení ještě před půlkou!! Nebylo tu dobrý zvykem hodnocení uzamkout a otevřít až po skončení? Zhruba prvních 100 hodnocení můžete v klidu vymazat, hodnotící neviděli celý film. Teď k pohádce samotné: Jiřího Strachovi se zdařilo vedení herců - dokonce i naturščik Jiří Mádl působil pod jeho vedením přirozeně, Pavel Liška mluvil zřetelně a bylo mu rozumět. Osobně dávám přednost decentnímu humoru před přílišným šaškováním, to bylo pro mě v případě Ivana Trojana tak akorát únosné. Příběh byl pravda malinko kostrbatý, ale v dnešní době je velice těžké napsat pohádku, která by byla originální a v ničem nepřípomínala ty předchozí. ()

Galerie (214)

Zajímavosti (8)

  • Herci trávili před nástupem na plac 1,5 hodiny v maskérně. Nejnáročnější přípravy vyžadovala postava barona Wajsmana (Jaroslav Plesl), která představuje dvě osoby v jednom těle. (SONY_)
  • Natáčelo se na moravském zámku Uherčice a na Rabštejně nad Střelou. Natáčelo se také na řece Nežárce kousek od Veselí nad Lužnicí. Mezi filmové lokace patřily i vodopády Černá Desná, Křemže a Vlkov (mlýn Krkavec). (SimpanzJi)
  • Na mostě u zámku stojí socha sv. Jana Nepomuckého. (Winster)

Reklama

Reklama