Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Svobodný život Montyho Brogana (Edward Norton) se rychle chýlí ke konci - za 24 hodin si začne odpykávat sedmiletý trest ve vězení. Někdejší král Manhattanu dá brzy sbohem způsobu života, na který si zvykl - životnímu stylu, který mu otevřel dveře nejluxusnějších newyorských klubů, ale také jej odcizil od jeho nejbližších. Během posledního dne na svobodě se Marty pokusí znovu spojit se svým otcem (Brian Cox), který na něj nikdy nezanevřel, a sejde se se dvěma nejlepšími přáteli ze starých časů, Jacobem (Philip Seymour Hoffman) a Slaughterym (Barry Pepper). Ve hře je také jeho přítelkyně Naturelle (Rosario Dawson), která mohla (ale nemusela) být člověkem, díky jehož informaci se o Montyho začala zajímat policie. Monty si není ničím příliš jistý, ale s rychle ubývajícím časem je třeba učinit několik důležitých rozhodnutí. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (572)

Jordan 

všechny recenze uživatele

výborne nahnevaný a politicky nekorektný spike lee, scéna, ako sa Pepper s Hoffmanom bavia o Nortonovi pri okne s výhľadom na zborenisko po "Dvojičkách" (geniálne), skvelo napísané a zahrané postavy, brilantne vycibrené dialógy, hneď prvá scéna s bull pittom, ktorá ma chytila a povedala mi "toto bude dobrý film, oplatí sa ti ho pozerať ďalej!" a nádherné Dawsonová s Paquinovou; ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Monty Brogan měl život před sebou a ten mu nabízel spoustu lákavých příležitostí. Bohužel si vybral tu nejrychlejší zkratku vedoucí k výdělku a z nadějného studenta se přeškolil na školního dealera marihuany. Profese zůstala, jen z lehkých drog plynule přešel k těm tvrdým. Jenže tak dlouho se pro vodu se džbánem chodí, až se jednou do bytu pozvou pánové od policie. Kilo heroinu a velkorysý obnos v hotovosti se vysvětlují vážně těžko. Tak těžko, že od soudu odcházíte s perspektivou 7 let za mřížemi v prostředí na hony vzdáleném standardu, na který jste byli dosud zvyklí. Spike Lee se rozhodl natočit loučení svého hrdiny se svobodou a muselo mu ho být skutečně líto, protože udělal maximum, aby ho zlidštil a získal divákovy sympatie. Do filmu se mu toho vešlo hrozně moc, až na zničené existence Broganových zákazníků, jejich rozvrácené rodiny, podlomené zdraví, sebevraždy, předávkování, AIDS a spoustu dalšího, co se k uživatelům drog váže. Na světě je spoustu lidí, kteří ke svému neštěstí přišli jako slepí k houslím, to se o Montym vážně říct nedá. Tam, kde Lee ode mě očekává sympatie, já krčím rameny a říkám: Tvůj Monty sklidil jenom to, co zasel. Spike Lee navíc vypadá jako někdo, kdo příliš dlouho mlčel a najednou ze sebe touží dostat spoustu věcí, které by byly fajn, jenže v jiném žánru, jiném snímku a s jinými hlavními hrdiny. Film se mu zkrátka rozjíždí pod rukama. Spike to sice s kamerou umí, sází na špičkové herce a pár scén vypadá atmosféricky, jenže vzhledem k výše uvedenému to víc než na 3* nevytáhnu - a to může být ještě rád, že nepitvám závěrečný kýčovitě sentimentální výlev otce hlavního hrdiny, který by si v hitparádě filmových trapností vůbec nevedl špatně. Celkový dojem: 55 %. ()

Reklama

Boss321 

všechny recenze uživatele

Společně s Kultem hákového kříže nejlepší role, ve které se Edward Norton ocitl. Monolog na záchodě je naprosto úžasný a musel jsem si ho pouštět několikrát dokola a stále jsem se nemohl nabažit Nortonova charismatu. Film jako takový je o posledních 24. hodinách bývalého krále Manhattanu, který má nastoupit na 7-letý výkon trestu za prodej drog. Monty si není ničím příliš jistý, ale s rychle ubývajícím časem je třeba učinit několik důležitých rozhodnutí. Myslím, že jeden z nejlepších filmů jaké Spike Lee natočil. Špičkový snímek, mohu jen doporučit. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Concerto grosso pro IMHO jednoho z nejlepších herců své generace a pro pár dalších týpků. Virtuozita po všech stránkách, výborné dialogy i monology, skvěle včleněná Howardova hudba, závěrečná jízda s Brianem Coxem, no sakra, jak má člověk pojmout něco takovýho pár slovy?? Třeba...byla to vážně síla. A k tomu ještě drobnost - Rosario, přesvědčila bys mě, že jsi fakt kus;) ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

90% snímků podobného ražení se snaží být (za každou cenu) stylové (cool), ale jsou to pouze blyštivá pozlátka hrající si na něco, čím by chtěli hrozně být, ale nikdy toho (zcela po právu) nedosáhnou. 25th Hour patří mezi těch zbylých 10%, tj. naprosto přirozených, jdoucí pod povrch až na samou dřeň, na nic si nehrajících, testujících vaši nervovou soustavu, zavrtávajících se stále hlouběji do vaší mysli. Navíc s přesahem, jdoucí nad rámec žánru. Divák tak nepřemýšlí nad tím, co vše mu překáží si snímek plně užít a nechává se jím (rád) pohltit. 25th Hour se může opřít o VELMI kvalitní scénář D. Benioffa, vynikající herecké výkony (v čele s E. Nortonem) a velmi jistou, nápaditou a nezaměnitelnou režii S. Lee(ho). K tomu návdavkem (jako divákův bonus) nakouknuvší hluboko do myslí jednotlivých aktérů a obohacující tak snímek (zcela po zásluze) o přízvisko psychologický. Tomuhle se říká precizní filmařina s myšlenkou a pokud máte navíc v oblibě otevřené? (resp. ponechávající divákovi určitou volnost) konce, je to snímek přesně pro vás. P.s. nebo (pokud je vám libo stručně a výztižně): silný, malý velký film (viz uživ. Renton a POMO). 91% a Teď mě pls omluvte, neboť se jdu poohlédnout po knižní předloze.... ()

Galerie (35)

Zajímavosti (18)

  • Počas monológu hlavného hrdinu je okrem iného spomenuté aj meno herca Michael Douglasa, resp. jeho známej filmovej postavy menom Gordon Gecko, ktorou sa preslávil vo filme Wall Street (1987). (MikaelSVK)
  • 25. hodina je první ze tří projektů (těmi dalšími jsou film She Hate Me (2004) a seriál The Wire (2002)), kde herec Isiah Whitlock Jr. zavedl pro svou postavu nezaměnitelné poznávací znamení, spočívající v tom, že slovo "shit" vyslovuje jako "sheeeet". (H34D)

Související novinky

Reklama

Reklama