Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Děj se točí okolo roznašeče pizzy Mookieho (Spike Lee), který si v převážně černošské čtvrti paradoxně našel práci u Italoameričana Sala (Danny Aiello). Celkem poklidný průběh všedních letních dní plný pohodové muziky a nezávazného klábosení začne zprvu sotva postřehnutelně, postupně však stále patrněji, narušovat jeden ze Salových synků - rasistický Pino (John Turturo). Vše neodvratně směřuje k nepříjemnému střetu dvou odlišných kultur. (Matty)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (185)

dobytek 

všechny recenze uživatele

Tak jsem myslel, že se zase podívám na nějakej film o tom, jak jsou ty nebohý černoušci strašně utlačovaný a jak maj těžkej život, ale tohle překvapivě bylo o tom, že černoušci si ve svym ghettu žijou celkem v pohodě a mezi nadávánim na bílý a na žlutý se jen tak poflakujou po ulici a v lepšim případě dělaj hovno, v horšim případě dělaj problémy. Opravdu netušim, jestli Spike Lee chtěl timto filmem říci, že jeho černý "bratři" jsou pěkná chamraď a je lepší se jim radši vyhnout obloukem, nebo se snažil sdělit něco jinýho, ale vůbec se mu to nepovedlo. Nicméně tento film prostě vyzněl úplně jinak než 99% černošskejch filmů a to bylo opravdu překvapení. Tim pádem určitě film stojí za vidění. Ale celkový hodnocení 83% je teda naprosto mimo moje chápání. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Spike Leeho v ´89 tom poriadne osvietilo alebo ho poriadne kopla do riti pani múza, pretože to čo natočil a napísal je fakt ..no...geniálne!?! Do the Right Thing je filmom, kde sú úžasne vtipné scény, perfektné zaujímavé postavičky, všetko farebné atď...ale pod povrchom sa ukrýva doslova atómová bomba a jedna veľká "moralitka" a priestor na zamyslenie...nepoznám iný film, ktorý by tak dokonale nenútene, tak prirodzene pojednával o stereotypoch v rámci kultúr, farbe pleti a ľudskej neznášanlivosti- téma ktorá je a bude bohužiaľ stále večná...Tento film skrátka nemôže nechať nikoho (snáď) chladným a aspoň trochu (alebo lepšie poriadne!!!) núti k zamysleniu... Filmu pomáhajú a robia ho viac autentickým aj skvelé a naturalistické herecké výkony (a nie je to len kadenciou používania slova fuck:) a nesmierne nápaditá kamera...Spike Lee ako černoch sa snaží ostať nestranným, každopádne s posledným výrokom Malcoma X som mal celkom problém (a tak trochu ma zmiatol), ale nič to nemení na fakte, že po skončení projekcie som bol chvíľu "mimo"...Skvelý film!!! ()

Reklama

Remedy 

všechny recenze uživatele

Dělat podobně angažovanou tvorbu je strašně těžké, protože je to politicky ošemetné a třaskavé téma. Na Spikovi Lee si cením té zarputilosti, s jakou už přes 30 let točí filmy, které se nějakým způsobem dotýkají černošské komunity. Tohle rané dílo je z hlediska castingu, soundtracku a hlavně velmi vyváženého scénáře fascinujícím pohledem na jednu newyorskou „multikulturní“ ulici, kde během extrémně horkého letního dne dojde k vyhrocení již dlouho bobtnajícího konfliktu. Vlastně tu není nikdo krystalicky dobrý ani špatný a to se mi na tom líbilo nejvíc. 4,5* ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Skvely nigga snimek. Ac tohle tema a nigga kulturu nijak nezeru, tak na tohle se koukalo a poslouchalo velmi prijemne. Vyborna hudba a pouzite songy, misty az videoklipova stylizace, hluboky obsah, praziva atmosfera a prostredi Brooklynu. Cumim cumim, ze tak skvely film natocil ten noumovite vzhlizejici mlady nigga v hlavni roli. Bezpochyby kultovni kousek pro vsechny niggas. 8/10 ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Spike Lee je režisér, který má co říct. A Do the Right Thing je jeden z těch filmů, o kterých si můžete vyprávět nejenom na cestě z kina, ale ještě dlouho dlouho potom, co za sebou doma zabouchnete dveře. Který přístup, která myšlenka, který čin je nakonec ten "správný"? Byl Malcolm X jediným opravdovým hrdinou a doktor King jen zbabělým vyjednavačem? Nebo byl ten první jen iracionální radikál a King naopak advokátem míru a jediného správného řešení? Proč prohodil Mookie popelnici výlohou? Jako každá z oněch "větších" otázek ani tyto nemají nejspíš žádné definitivní odpovědi, řešení...Upřímnost je jedno ze slov, které bych asi použil, kdybych měl popsat jak na mě film působil. Upřímnost a snaha odvyprávět příběh poctivě, tak jak ho vypráví život, nebo se k tomuhl předobrazu přiblížit, co jen to jde. Co říct víc? Jestli chcete od filmu víc než odpočinek (tedy např. námět k přemýšlení) uděláte správné rozhodnutí, když dáte tomuhle kousku šanci. Já jsem nelitoval. 90% ()

Galerie (53)

Zajímavosti (34)

  • Budova, kde se nachází Salvatoreho pizzerie, před natáčením ještě neexistovala. Byla postavena produkcí před natáčením a po natočení byla zase odstraněna. (CliffLee)
  • Danny Aiello byl za svou roli Salvatoreho nominován na Oscara pro nejlepšího herce ve vedlejší roli. (CliffLee)
  • Úvodní slova filmu ''Wake up'' byla stejná jako závěrečná slova předchozího filmu Spike Leeho Blázinec ve škole (1988). (CliffLee)

Reklama

Reklama