Reklama

Reklama

V roce 1999 přežije dospívající Celeste (Raffey Cassidyová) násilnou tragédii. Poté, co zazpívá na zádušní mši, se z ní s pomocí její sestry skladatelky (Stacy Martinová) a talentovaného manažera (Jude Law) stane vycházející popová hvězda. Celestin raketový vzestup ke slávě i následná ztráta nevinnosti jsou úzce spjaty s otřesným teroristickým útokem, což mladou energickou dívku promění v dosud nevídanou celebritu – americkou ikonu, zbožňovanou polobohyni a světovou superstar. V roce 2017, po skandální události, která podkopala její kariéru, zažívá dospělá Celeste (Natalie Portmanová) velký návrat na scénu. Během turné na podporu šestého alba s názvem "Vox Lux" musí nezlomná a drzá popová spasitelka překonat osobní i rodinná úskalí, aby si proklestila cestu mateřstvím, šílenstvím i monumentální slávou ve věku teroru. (Cinemax)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (83)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Corbet sa inšpiroval von Trierom, Soderberghom a nakoniec aj Boyleom, pretože rozvrhnutie do troch kapitol, ale v skutočnosti len dvoch, pripomenie Jobsa. Teda aspoň z hľadiska skokov v čase, s upriamením na jeden deň a jedno verejné vystúpenie, čo sa týka časti číslo 2. No a samozrejme aj na tie nešťastné vzťahy a komplikovanú osobnosť hlavného protagonistu, tu husto ambivalentnej protagonistky. Corbet sa snaží niečo povedať o súčasnom tvrdom showbiznise a dnešnej spoločnosti vo všeobecnosti, čím ma ale popravde extra neprekvapil. Zaujímavejšia je určite forma, akou všetko prezentuje. To druhé charakterizuje vo veľkom nekontrolovateľný terorizmus a myšlienková paralela so speváčkou je explicitne vyjadrená, dokonca ňou samotnou pri jednom z mnohých otravných rozhovorov s tiskom. Nie ešte príliš dotiahnuté, ale rozhodne ambiciózne a nesnažiace sa osloviť široké masy, čo je ďalšia zaujímavá polaritná paralela so Celeste. 70% ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Hlavna hrdinka na zaciatku a na konci zazije nejake tragicke udalosti, ale okrem nich jej zivotny pribeh vlastne prilis zaujimavy nie je. A to ani napriek skvelemu hereckemu obsadeniu v ktorom sa objavi viacero mojich oblubenkyn. A ako bonus charizmaticky Jude Law. Ja sa asi nejakeho poriadneho filmu s Natalie, ktory by som mal chut vidiet aj druhykrat, uz nikdy nedockam. 5/10. ()

Reklama

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Raffey Cassidy sa ako Celeste predstaví v tom najlepšom možnom svetle a svojím vystúpením prirodzeným spôsobom poukáže na prerod mladej veriacej školáčky na rebelujúcu popovú hviezdu. Režisér Brady Corbert síce v prezentovaní minulosti Celeste neponúka nič, čo by sme už doposiaľ v rámci kinematografie nevideli, ale vývoj hlavnej postavy je napriek tomu zaujímavý a jeho sledovanie dokáže udržať pozornosť. Príjemný zážitok v tejto časti obohatila aj naozaj slušná práca s kamerou. S príchodom Natalie Portman som ale dostal nepríjemnú facku, z ktorej som sa akosi nedokázal prebrať. I keď táto 37-ročná rodáčka z Izraela patrí medzi moje favoritky, ňou prezentovaný výkon vo Vox Lux som jej ani v najmenšom neveril.Správanie dospelej Celeste na mňa pôsobilo vrcholne neautenticky, afektovane a miestami priam neznesiteľne. Kontrast medzi jej mladosťou bol tak obrovský, že som sa s vystupovaním horkokrvnej a papuľnatej ženy nedokázal nijak stotožniť. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Při troše štěstí jsem čekal artovou Teen Spirit, případně proti srsti jdoucí Zrodila se hvězda, ale rozhodně jsem nečekal neuchopitelný mišmaš žánrů, který svoji vlastní premisu doběhne snad na poslední čtvrthodinu. Dramatický úvod rozhodí bez budoucího opodstatnění, vynechaná místa v příběhu jsou právě tím, co bych chtěl vidět nejvíc a jakkoli se Raffey Cassidy i Natalie Portman položily do hlavní postavy naplno, nesouzním s ní téměř nikdy. Čtyři dějové linky, dopovězená možná jedna. Chápu, kam Corbet mířil, ale připadám si, jak kdyby mi hodil sousto na zem a řekl mi, ať si ho jdu sebrat. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Během natáčení hlasivky Natalie Portman nedošly újmy. Máte chuť na fiktivní biografii jedné extravagantní popové hvězdy, co má většinu nectností, jakými správné popové hvězdy mají disponovat? Režisér Brady Corbet takovou celebritu servíruje, ale koncepčně to není žádný zázrak, místy je to dokonce i blbé a produkčně mdlé. Nejvíc mně vadilo, že se nekonaly žádné vizuální orgie a technické finesy. Celé to má takový neatraktivní "televizní" háv. Až na pár scénických delikates, úvodní a závěrečná sekvence k nim určitě patří, se nedařilo ani aplikovat moment překvapení. A dramatické vrcholy, dají-li se tak nazvat, jsou jen suchopárné pózy, režijně nekvalitně zvládnuté i podané. Samotná Natalie Portman nastoupí na scénu až od druhé poloviny dvouhodinového filmu, je nutné si do jejího příchodu (a přerodu) vystačit s nijak zvláště zajímavou Raffey Cassidy, která hraje její mladší verzi, posléze i dceru, jejichž identičnost mně přišla naprosto stupid. Film mapuje období osmnácti let popové ikony, takže nechybí (klasické) peripetie a střety s osobní i profesní krizí, což vrcholí nablýskanou koncertní show. Kdo slyší na jména Jude Law, Stacy Martin, Jennifer Ehle, Sia (produkční záštita), Willem Dafoe, může mít radost, neb tvoří neoddělitelnou součást zpěvaččiny profesní kariéry, poslední jmenovaný zaujal jen pozici vypravěče, což jsem nepochopil. Nesporným tahounem je však Natalie Portman, která manýry i zvýšenou teatrálnost podává se sexy noblesou. Vzestupy, pády a comebacky hudebních hvězd zde už byly tisíckrát, ty fiktivní jsou ale vzácností, daný koncept ovšem příliš režijně neuzemní ani neoslní, nicméně chcete-li vidět svou oblíbenou hvězdu pět (původní skladby od zpěvačky Sia) a oděnou ve futuristickém kostýmu, máte jedinečnou možnost přijmout její pozvání přímo pod pódium. 6/10 ()

Galerie (34)

Zajímavosti (10)

  • Název filmu Vox Lux znamená v latině „hlasové světlo“. (ČSFD)
  • Původně měl být film natočen na 65 mm. (ČSFD)

Související novinky

Reklama

Reklama