Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Eliška s malou dcerkou se po mnoha letech vrací do rodné vesnice svého muže, aby se zde pokusila o nový začátek. Kromě vlídného přijetí sousedů ji tu však čeká i setkání s místní podivínkou, ženou, která ve své pomatené mysli vleče tíhu vlastního dávného neštěstí. Kolem Elišky, vystavené traumatům z osamělosti a postupně vysilované boji s nekonečnými úředními stereotypy, se postupně začínají spřádat sítě prokletí. Podaří se Elišce zachránit sebe i dceru před mysteriózním zlem dřív, než ji zcela ovládne stín Polednice a nebo vlastní šílenství? (Falcon)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (435)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Novodobý český psychologický horor? ...a navíc povedený? Hodně příjemné překvapení. V práci s vizuálem i zvukem naprosto precizně odvedená záležitost, která postupně zatahuje diváka do značně neklidné atmosféry, ani ten mysteriózní nádech v tom nechybí. Napětí ve vztahu matky a dcery umocňuje přítomnost jedné nedávné tragedie, s níž je nesnadné se srovnat, možná i jedné další, jenž teprve visí ve vzduchu a může přijít, a dolaďuje působivé dusno ze všudypřítomného horka... pocitově až ke zbláznění... a do všeho pravidelně vstupuje děsivě záhadná Daniela Kolářová (skvělý výkon!), jejíž přímo symbolická postava a výjevy s ní odkazující na notoricky známý příběh Polednice vynášejí otázník. Jak to asi je? Jde o realitu nebo pouze přeludy? Asi by se našla místa, v nichž by ten scénář určitě šlo propracovat víc a některé situace rozvinout lépe, i co do psychologické proměny hlavní postavy Elišky, ale kupodivu to i tak coby velmi netradiční rodinné psycho drama s hororovými prvky a skličující dusnou atmosférou funguje, dokázalo na mě přenést ty patřičné pocity a nechat mě v napětí až do konce. I některé zajímavé vedlejší postavy mají sice dost malý prostor k výraznějšímu vykreslení, ale i těch pár scén s nimi (otravná poloviční sousedka na pohřbu, opravář o půlnoci budící dojem, jakoby se v něm náhle probouzela touha po něčem drsném...) dokáže pocitově zapadnout do celkové atmosféry. Oceňuji v rámci žánru tyhle kousky, které vytvářejí onen horor zcela jinak, než většinová produkce, a za mě tedy dost povedený počin, u nějž bych se určitě nezlobil, kdyby v rámci současného domácího filmu našel další, možná i ještě vytříbenější nasledovníky. [75%] ()

jonyyy 

všechny recenze uživatele

Spokojenost. Co mě ale vůbec neuspokojilo, je samotný námět Erbenovy povídky/básně. Přesný opak platí o atmosféře filmu. Forma vyprávění díky spolupráci kamery, prostředí a ozvučení téměř dokonalá a po dlouhé době na mě působil nějaký český film světově. Stejně tak se povedlo obsazení. Každá postava působila opravdu věrohodně. 65 % ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Do horkého a dusného léta, v němž se příběh odehrává, by se hodila Lednice. Kdepak na mě s Polednicí. I když o ni půjde převážně. Jenže jak se záhy ukáže, příběh je šíleně překombinovaný a šíleně nezáživný. To, co mu trvá rozplést drahnou dobu trvání filmu, ví divák už dávno, jen jaksi není srozuměn, proč se s tím film tak loudá. Geislerová do své stěžejní postavy singl maminy nedala vůbec nic. Asi si až později uvědomila, v jaké píčovině hraje. A tak je jediným hereckým pilířem umolousaná stařena Daniela Kolářová, u které zamrzí, že dostala jen pramálo prostoru. A teď to zásadní - film je natočen tak, že má jen mini prvky hororu. Pokud mě měl vyděsit lán pole se švitořícím ptactvem, je na místě zvážit příčetnost režiséra. Takže nic krutě brutálního nečekat, jo. Horory u nás fakt nemá smysl točit. Tenhle vypadá zatraceně levně, s chatrně vrstveným příběhem, chatrná je i kreatura, co se na pár vteřin zjeví. Je k posrání zoufalá. Skoro jsem měl strach z toho, že těch pár minut, co měla fungovat a postrašit, se spíše rozpadne. Film se vleče, nezáživný jak partie šachu v hlavním vysílacím čase, nelze mu však upřít, že atmosféru léta k zalknutí měl natolik intenzivní, až se dala pocítit (téměř) fyzicky. Dle mého úsudku bylo zaděláno na zajímavý atmosférický horor, kterým se český film mohl pyšnit. Slabá realizace jej šoupla do Lednice. 4/10 ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Označit Polednici jako psychologické drama, nikoliv jako horor, je už sám o sobě spoiler jako kráva. Člověk tudíž ještě před filmem ztratí naději v tom, že by se zde objevil onen lehký mysteriózní prvek. O strašení se tu tak stará hlavně stará Mrázová v podání Daniely Kolářové, která se asi ve dvou případech objeví tam, kde ji zrovna nečekáte. Samozřejmě za přispění div ne ohlušujícího zvuku, takže se leknete tak či onak. Geislerky proměnu z počátečního zoufalství do čirého šílenství přivádí Sádek na ploše necelých 90 minut celkem uspěchaně, na druhou stranu se hrdince nelze divit - horko jak kráva, umyjete se leda tak suchou hlínou, barák v příšernym stavu, na krku exekuce a do toho neposlušný děcko - no depka jak svině. Obsazení a vizuál každopádně super, jen se připravte na to, že to s Erbenem nemá nic společnýho. ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Po delší době jsem navštívil náš film v kině a úplně zklamaný nejsem. Zbytečně matoucí je, že Polednice má být horor. Bohužel to tak není a jedná se spíše o psychologické drama. Na druhou stranu se pár hororových scén najde a minimálně dvě lekačky, které byly hodně dobré. Atmosféra byla zajímavá, ale do hororu měla hodně daleko. Hudba byla jedna z největších kladů, kterou naopak srážely herecké výkony, které působily hodně uměle. Když to vše shrnu, tak se jedná o lehký nadpůměr, který na naše poměry neurazí, ale ani nějak výrazně neoslní .. 5/10 = 55% ()

Galerie (30)

Zajímavosti (5)

  • Natáčelo se v okolí Berouna i v Praze. Vesnice, kam se Eliška (Aňa Geislerová) s dcerou vrací, jsou Vinařice na Berounsku. (Terva)
  • Přestože titul filmu Polednice odkazuje k slavné básni Karla Jaromíra Erbena, inspirace pro filmový příběh, zasazený do současnosti, je velmi volná. (Zdroj: Falcon)
  • Mladou Karolínu Lipowskou objevila castingová režisérka Maja Hamplová při hledání dětské tváře pro reklamu. V té si nakonec Karolína nezahrála, nicméně velmi zaujala producenta Matěje Chlupáčka, díky kterému získala roli ve filmu Polednice. (Zdroj: Falcon)

Související novinky

Polednice vchází do dveří

Polednice vchází do dveří

10.08.2015

V červenci řadu lidí potěšil český horor Nenasytná Tiffany a už tu máme další nadějnou domácí žánrovku. Tentokrát nás vyděsí Polednice, film debutujícího režiséra Jiřího Sádka, který se inspiroval… (více)

Reklama

Reklama