Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Eliška s malou dcerkou se po mnoha letech vrací do rodné vesnice svého muže, aby se zde pokusila o nový začátek. Kromě vlídného přijetí sousedů ji tu však čeká i setkání s místní podivínkou, ženou, která ve své pomatené mysli vleče tíhu vlastního dávného neštěstí. Kolem Elišky, vystavené traumatům z osamělosti a postupně vysilované boji s nekonečnými úředními stereotypy, se postupně začínají spřádat sítě prokletí. Podaří se Elišce zachránit sebe i dceru před mysteriózním zlem dřív, než ji zcela ovládne stín Polednice a nebo vlastní šílenství? (Falcon)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (435)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Novodobý český psychologický horor? ...a navíc povedený? Hodně příjemné překvapení. V práci s vizuálem i zvukem naprosto precizně odvedená záležitost, která postupně zatahuje diváka do značně neklidné atmosféry, ani ten mysteriózní nádech v tom nechybí. Napětí ve vztahu matky a dcery umocňuje přítomnost jedné nedávné tragedie, s níž je nesnadné se srovnat, možná i jedné další, jenž teprve visí ve vzduchu a může přijít, a dolaďuje působivé dusno ze všudypřítomného horka... pocitově až ke zbláznění... a do všeho pravidelně vstupuje děsivě záhadná Daniela Kolářová (skvělý výkon!), jejíž přímo symbolická postava a výjevy s ní odkazující na notoricky známý příběh Polednice vynášejí otázník. Jak to asi je? Jde o realitu nebo pouze přeludy? Asi by se našla místa, v nichž by ten scénář určitě šlo propracovat víc a některé situace rozvinout lépe, i co do psychologické proměny hlavní postavy Elišky, ale kupodivu to i tak coby velmi netradiční rodinné psycho drama s hororovými prvky a skličující dusnou atmosférou funguje, dokázalo na mě přenést ty patřičné pocity a nechat mě v napětí až do konce. I některé zajímavé vedlejší postavy mají sice dost malý prostor k výraznějšímu vykreslení, ale i těch pár scén s nimi (otravná poloviční sousedka na pohřbu, opravář o půlnoci budící dojem, jakoby se v něm náhle probouzela touha po něčem drsném...) dokáže pocitově zapadnout do celkové atmosféry. Oceňuji v rámci žánru tyhle kousky, které vytvářejí onen horor zcela jinak, než většinová produkce, a za mě tedy dost povedený počin, u nějž bych se určitě nezlobil, kdyby v rámci současného domácího filmu našel další, možná i ještě vytříbenější nasledovníky. [75%] ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Aj napriek slabšiemu dojmu z filmu mám dobrý pocit a Polednicu rozhodne nepovažujem za stratu času. Aspoň sa ukázalo, že moderná česká kinematografia má metódy a prostriedky na to, aby vyprodukovala kvalitný mysteriózny horor. Niektoré momenty ma celkom príjemne zamrazili, takže z tohto pohľadu veľká spokojnosť. Len ten scenár... všetko tu stojí a padá na ňom. Keby si s ním dal niekto viac práce, určite by bol celkový dojem lepší. Z tohto pohľadu ide len o nezáživný a nudný žvanec, ktorý smrdí až príliš veľkou jednoduchosťou a strohosťou. A hlavne by som tomu dal lepší mysteriózny základ, aj keď snaha by tu bola. Námet si však jednoducho pýtal viac. Preboha, veď česká mytológia v tomto smere ponúka netušené možnosti a práve preto tu ide až o trestuhodne premárnený potenciál, čo sa samozrejme prejavilo najmä na slabšej atmosfére. Niektorí herci sa tiež mohli posnažiť, a nie si len mumlať popod nos. Slabší priemer. 55/100 ()

Reklama

Yoshitsune 

všechny recenze uživatele

Na první jarní den, sem si nemohl do kina zajít na vhodnější film, než na tenhle a kupodivu se to vyplatilo. To že ve městech je nebezpečno, ví určitě každý, antifašisté, se srazí s komunisty, ti se zase potkali s nácky a do všeho ještě přijeli busem rasisti, kteří dostali echo, že romové budou na sídlišti, grilovat kuřata a o zábavu je postaráno. Takže každý pátek se unavení a totálně na dně měšťáci, hromadně na necelý víkend (v neděli večer musí být doma) stěhují na vesnici a protože neni nad to posekat metrovou trávu, popřípadě opravit nějaký ten polorozpadlý chlív. Podobný nápad dostala i Eliška, která vezme dceru a že "jedem na vesnici, kde vyrůstal tvůj táta", což o to vesnička je to krásná, ale několik věcí vyloženě zneklidňuje. Takže je to psycho, na jedné straně lány pšenice, na straně druhé lány seschlé trávy, nedostatek vody, do toho všeho vtírávý Štrébl, divná Kolářová a to brutální horko né a né ustoupit. To horko bylo vyloženě až hmatatelné, za to tedy palec na horu, také musím vychválit technickou část filmu, ta nemá chybu. S tím souvisí i vynikající kamera (kameraman by měl dostat nějaké ocenění) a také výborní herci, co se týče hereckých výkonů, nelze nic namítat. Jen Štrébl ve dvou scénách, působil vyloženě legračně, jak se vyvalil na lehátku s těmi ponožkami, které měli fakt pecku, to bylo úžasně vtipný a působilo to spontánně, byť se mi to docela konceptu "psycho horor" moc nehodí. Ale zase v jiné scéně sem si říkal, jestli pak to sním nebude tak trochu jinak, v té hospodě vypadal až tajemně. No nebylo a to je právě chyba, v tomhle filmu, je škoda že film neni delší a že nemá takovou tu auru tajemné vesnice, ve které vesničané divně čumí a kde skutečné zlo číhá, na té cestě od kostela. Docela dlouho sem rozhodoval mezi třemi a čtyřmi, ale nakonec sem si rozhodl to spočítat a napsat to, pro: výborné herecké výkony, vynikající kamera, vynikající technická část filmu a šílená atmosféra, proti : chyběla tajemná stránka filmu, protáhnout víc děj. Navíc to režírovala mladý ucho, takže si myslím, že si to zaslouží tu čtyřku. ()

jonyyy 

všechny recenze uživatele

Spokojenost. Co mě ale vůbec neuspokojilo, je samotný námět Erbenovy povídky/básně. Přesný opak platí o atmosféře filmu. Forma vyprávění díky spolupráci kamery, prostředí a ozvučení téměř dokonalá a po dlouhé době na mě působil nějaký český film světově. Stejně tak se povedlo obsazení. Každá postava působila opravdu věrohodně. 65 % ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

No nevím není to zrovna žádnej extra zážitek sledovat propad jedné puťky které začíná hrabat do psychologických temnot. Je to takový divný hybrid žánrů možná, že kdyby z toho udělali čistokrevný psychologický drama nebo čistokrevnej horor tak by to fungovalo líp než tahle zplácanina do který je úplně zbytečný cpát nějaký mysteriózní zlo když stejně víme, že frajerce prostě jenom jebe v palici. Navíc kam čert nemůže tam pošle Geislerku a já už na ní začínám mít docela slušnou alergii, takže tak.25% ()

Galerie (30)

Zajímavosti (5)

  • Natáčelo se v okolí Berouna i v Praze. Vesnice, kam se Eliška (Aňa Geislerová) s dcerou vrací, jsou Vinařice na Berounsku. (Terva)
  • Mladou Karolínu Lipowskou objevila castingová režisérka Maja Hamplová při hledání dětské tváře pro reklamu. V té si nakonec Karolína nezahrála, nicméně velmi zaujala producenta Matěje Chlupáčka, díky kterému získala roli ve filmu Polednice. (Zdroj: Falcon)

Související novinky

Polednice vchází do dveří

Polednice vchází do dveří

10.08.2015

V červenci řadu lidí potěšil český horor Nenasytná Tiffany a už tu máme další nadějnou domácí žánrovku. Tentokrát nás vyděsí Polednice, film debutujícího režiséra Jiřího Sádka, který se inspiroval… (více)

Reklama

Reklama