Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Eliška s malou dcerkou se po mnoha letech vrací do rodné vesnice svého muže, aby se zde pokusila o nový začátek. Kromě vlídného přijetí sousedů ji tu však čeká i setkání s místní podivínkou, ženou, která ve své pomatené mysli vleče tíhu vlastního dávného neštěstí. Kolem Elišky, vystavené traumatům z osamělosti a postupně vysilované boji s nekonečnými úředními stereotypy, se postupně začínají spřádat sítě prokletí. Podaří se Elišce zachránit sebe i dceru před mysteriózním zlem dřív, než ji zcela ovládne stín Polednice a nebo vlastní šílenství? (Falcon)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (438)

Yoshitsune 

všechny recenze uživatele

Na první jarní den, sem si nemohl do kina zajít na vhodnější film, než na tenhle a kupodivu se to vyplatilo. To že ve městech je nebezpečno, ví určitě každý, antifašisté, se srazí s komunisty, ti se zase potkali s nácky a do všeho ještě přijeli busem rasisti, kteří dostali echo, že romové budou na sídlišti, grilovat kuřata a o zábavu je postaráno. Takže každý pátek se unavení a totálně na dně měšťáci, hromadně na necelý víkend (v neděli večer musí být doma) stěhují na vesnici a protože neni nad to posekat metrovou trávu, popřípadě opravit nějaký ten polorozpadlý chlív. Podobný nápad dostala i Eliška, která vezme dceru a že "jedem na vesnici, kde vyrůstal tvůj táta", což o to vesnička je to krásná, ale několik věcí vyloženě zneklidňuje. Takže je to psycho, na jedné straně lány pšenice, na straně druhé lány seschlé trávy, nedostatek vody, do toho všeho vtírávý Štrébl, divná Kolářová a to brutální horko né a né ustoupit. To horko bylo vyloženě až hmatatelné, za to tedy palec na horu, také musím vychválit technickou část filmu, ta nemá chybu. S tím souvisí i vynikající kamera (kameraman by měl dostat nějaké ocenění) a také výborní herci, co se týče hereckých výkonů, nelze nic namítat. Jen Štrébl ve dvou scénách, působil vyloženě legračně, jak se vyvalil na lehátku s těmi ponožkami, které měli fakt pecku, to bylo úžasně vtipný a působilo to spontánně, byť se mi to docela konceptu "psycho horor" moc nehodí. Ale zase v jiné scéně sem si říkal, jestli pak to sním nebude tak trochu jinak, v té hospodě vypadal až tajemně. No nebylo a to je právě chyba, v tomhle filmu, je škoda že film neni delší a že nemá takovou tu auru tajemné vesnice, ve které vesničané divně čumí a kde skutečné zlo číhá, na té cestě od kostela. Docela dlouho sem rozhodoval mezi třemi a čtyřmi, ale nakonec sem si rozhodl to spočítat a napsat to, pro: výborné herecké výkony, vynikající kamera, vynikající technická část filmu a šílená atmosféra, proti : chyběla tajemná stránka filmu, protáhnout víc děj. Navíc to režírovala mladý ucho, takže si myslím, že si to zaslouží tu čtyřku. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Áno, chápem, nie som blbec, nie som včerajší a nie som ani včerajší blbec. Horor má veľa podôb a vonkoncom nemusí ísť len o krváky. Lenže toto fakt nie je horor. Tu nie je ani jeden hororový prvok. Vôbec nechápem, prečo sa to volá tak, ako sa to volá. Polednica sa vo filme objaví na tri sekundy v jednej scénke a aj to je starostova poopičná nočná mora. Po dedine behá bláznivá starena, tá však zabila jedno dieťa pred desaťročiami a odvtedy nič. A v polke filmu zomrie a následne sa neobjavuje ako duch, takže ani z tejto strany nehrozí nebezpečenstvo. Jedinou pošahanou osobou je tu hlavná hrdinka, ktorej ale začne harašiť v podstate z ničoho resp. je tu dosť veľa rôznych náznakov, kvôli ktorým jej začne harašiť, ale je to nakrútené len povrchne a skratkovito, takže sa tomu dosť blbo rozumie, aspoň ja som teda tomu dosť blbo rozumel a to som Polednicu videl dva razy krátko po sebe. Atmosféra zaspatej dedinky fajn, i sparné leto, ale tým to pomaly ale isto hasne. A rôzne dedisnké figúrky a postavičky sa sem vôbec nehodia, toto predsa nie je štúdia dedinského koloritu. ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Nemusí pršet, stačí, když kape? Snaha o budování atmosféry, napětí a následné gradování se účinkem příliš nemíjí, a to hlavně kvůli tomu nejlepšímu na filmu, hudbě. Dojem ale kazily postavy (na jejichž protagonisty bych to ovšem tak úplně nesvaloval). A ne snad ty vedlejší (z nichž mně některé přišly typově výborné, samotnou kapitolou je pak Daniela Kolářová), nýbrž hlavní. Zaprvé, dětská představitelka mě štvala snad stejně jako její postava, a pokud to měl být účel (nemyslím si), tak tohle fakt klaplo. A za druhé, hlavní ženské hrdince pro změnu začalo hrabat tak nějak skokově a ne příliš přesvědčivě (alespoň z mého pohledu). Možná jsem přespříliš náročný, ale čekal bych asi o něco propracovanější charakter její postavy. U hororu, já bláhový? Ne, u psychologického dramatu, tím je totiž Polednice ve výsledku nejvíce. V případě těch pár lekaček jde spíš o takové náznaky hororu, než žánr jako takový. Naopak mě příjemně překvapil opravdu krásný vizuál a solidní zvuk. A když si to tak sečtu, vychází mi z toho lepší průměr. ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Není to úplně za 4*, nicméně jakoukoli snahu natočit v našich končinách cokoli odlišného od "hezkých českých filmů" je třeba ocenit. Pravdou je, že Polednice není úplně žánrově ukotvená, finále podobně useknuté a uspěchané jako v Mafii II. Navíc já osobně považuji Aňu Geislerovou za poměrně špatnou herečku a její part jsem ji příliš nevěřil. Pořád jde ale o osvěžující počin, který nabourává zavedené konvence českého hraného filmu posledních let. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Jako ano, není to podle Erbena, není to horor z produkce Del Tora, ale opravdu by jsme směsku těchto dvou věcí chtěli? No já asi ani ne. Kór v českým podání. Tahkle se vezeme na příjemně krátké vlnce psychodrámy s pár hororovýma scénama, ze které já mám jako z kousku české produkce docela radost. Takováto Polednice je pro mě chutnějším soustem něž 90% české tvorby. 75% ()

Galerie (30)

Zajímavosti (5)

  • Přestože titul filmu Polednice odkazuje k slavné básni Karla Jaromíra Erbena, inspirace pro filmový příběh, zasazený do současnosti, je velmi volná. (Zdroj: Falcon)
  • Štáb v průběhu natáčení sužovala úmorná vedra. Jenom za první den natáčení vypilo 70 lidí na 1020 půllitrových lahví s vodou a na slunci bylo přes 50 stupňů. (hippyman)

Související novinky

Polednice vchází do dveří

Polednice vchází do dveří

10.08.2015

V červenci řadu lidí potěšil český horor Nenasytná Tiffany a už tu máme další nadějnou domácí žánrovku. Tentokrát nás vyděsí Polednice, film debutujícího režiséra Jiřího Sádka, který se inspiroval… (více)

Reklama

Reklama