Reklama

Reklama

Ohrožení Britannicu

  • Česko Ohrožení Britanniku (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film režiséra Richarda Lestera, u nás patrně nejznámějšího svým klasickým zpracováním Třech mušketýrů s Michaelem Yorkem v roli d‘Artagnana, velmi sugestivně líčí nebezpečnou situaci, v níž se nečekaně ocitne na otevřeném moři velká transoceánská loď. Neznámý šílenec, plný nenávisti ke společnosti, která mu podle jeho přesvědčení ukřivdila, vyhrožuje, že loď pomocí skrytých náloží třaskavin potopí, nebude-li mu vyplaceno požadované výkupné. Jen tehdy je ochoten prozradit, jak v poslední chvíli zkáze zabránit. V sázce je život dvanácti set cestujících na palubě a na loď je neprodleně přepraven pyrotechnický tým pod vedením zkušeného poručíka Fallona. Souboj s časem začíná... Snímek, který byl dva roky po svém vzniku uveden i v československé filmové distribuci, vyniká především poctivě budovanou atmosférou nejistoty a strachu z vždy přítomné možnosti, že předem ohlášené katastrofě nebude možné zabránit. Hlavní role ve filmu ztvárnili Richard Harris, Omar Sharif, David Hemmings, Anthony Hopkins a Ian Holm. Film uvádíme s původním dabingem ČST z 80. let. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (132)

Kothy 

všechny recenze uživatele

Zajímavý snímek z pyrotechnického prostředí. Obsazení je taky dost slušné. Na lodi s 1200 pasažéry, která míří z Británie do Ameriky jsou umístěny bomby. Teroristé požadují výkupné a velení je bezradné. Povolají na pomoc pyrotechniky, kteří se na loď zpustí z letadla a mají bomby odstranit. Spouštěcí je mechanismus je ale dost důmyslně navržený, takže to vůbec nemají jednoduché. Podaří se jim loď plnou lidí na rozbouřeném moři zachránit? Ze známých herců tu najdeme například Richard Harrise, Omara Sharifa nebo mladého Anthonyho Hopkinse. "Červený nebo modrý drát?" ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Já jenom nechápu, proč v těch filmech, kde je nutný z hlavního padoucha dostat nějakou důležitou informaci, na něj nepoužijou nějaký donucovací prostředky. Kdybych měl někde kámoše, co se snaží zneškodnit bombu a zároveň u sebe výrobce tý bomby, tak na něho použiju nějaký ultranásilí. Ale v těch filmech je to nikdy nenapadne a každej jen čumí jak prdel ze křoví. ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Slušně odvedená práce bez jakéhokoliv hlubšího záměru. Napodruhé však potvrzení prvních dojmů ohledně skvěle formovaného napětí, britských herců a pevné režie Richarda Lestera. Ta nedostatečná hloubka příběhu ve výsledku nehraje takovou roli. Takže spokojenost se skvěle zvládnutým pyrotechnickým dramatem, kde se zapotíte nervy a všichni zúčastnění si mohou potřást po ramenou za dobře odvedenou práci. ()

DonBraso 

všechny recenze uživatele

Některým filmům už bohužel stáří nedělá úplně dobře a právě tento napínavý kousek je toho důkazem.Bohužel film cestuje dvěma rovinama,kdy až ke konci se konečně usadí a probíhá už asi stokrát omýlaný červený či modrý drát?Herecky je to fajn a k tomu skvělý půdovní český dabing jen podtrhuje kvalitu.Bohužel člověk už ví,že tam pyrotechnici nejedou jen tak a že film prostě musí skončit dobře.Tím to napínavé ztrácí auru a půlka filmu trmácí na pětníku a snaží se zapojit i menší vyšetřovací službu,kde nám sekunduje Anthony Hopkins.Výsadek je trochu komediální,hlavně,když Vám jdou tři napomoc a dva se potopí(asi).Film vše přechází s naprostým klidem,jeden mrtvý pyrotechnik.No co,hlavní je,že Fallon je na palubě.Akční pojetí je bohužel jen zde a napínavá část je až na konci,která je sice excelentní,ale na celý film docela málo.Jo Roy Kinnear co měl bavit lidi,vlastně i pobavil tancem.Jinak opět protipól jako výsledek filmu.65% ()

J.Crusader 

všechny recenze uživatele

Asi nebudu první kdo zde použije již klasickou hlášku: "Červený nebo modrý?" - Jenže tam, kde v ostatních filmech je to už jen klišé, zde jde o praotce těchto hlášek - tj. opravdu základ všech pyrotechnických bombyzneškodňovacích scén. I přes své stáří si film drží slušnou dynamiku, občas proloží děj nějakou tou komickou vložkou kdy vzápětí většinou následuje nějaká tragická scéna (tzn. výbuch a smrt některé z vedlejších postav). Film by si zasloužil téměř pět hvězd, nebýt několik opravdu velkých a neomluvitelných logických lapsů, které mě iritovaly už jako dítě - jak si sakra Fallon mohl dovolit přestřihnout drát opačné barvy (tj. stříhal červený) než mu radil Buckland BEZ TOHO, ABY DAL OSTATNÍM PYROTECHNIKŮM PŘEDEM VĚDĚT JAKÝ DRÁT STŘÍHÁ? Sakra, celý film ukazuje logický postup, že něco řekne, než to udělá, aby v případě jeho chyby mohli zbývající pyrotechnici učinit něco jiného! Protože pokud by přestřihl modrý (dle "rady") - vybuchnul by a ostatní by pak stejně stříhali červený. Takže by to byla jen 1 vybuchlá nálož. Z pohledu Bucklanda je neodpustitelnou logickou chybou, že mu poradil modrý drát - viz výše - zabil by pouze Fallona. Protože kdyby mu řekl červený a Fallon udělal tu stejnou pitchovinu (tudíž střihl modrý aniž by ostatním cokoliv řekl) ostatní pyrotechnici by si mysleli, že přestřihl červený a tak by přestřihli modrý - tj. zřejmě by vybuchly všechny bomby a loď by šla ke dnu. Asi poslední výtkou k logice je, že za celou tu dlouhou dobu, kterou měla vláda a námořnictvo k dispozici od zjištění situace do plánované doby výbuchu by v okolí Brtannicu byly desítky dalších lodí čekajících a připravených vyzvednout trosečníky. 75% ()

Galerie (50)

Zajímavosti (11)

  • V listopadu 1975 vybuchly dvě bomby na zaoceánské lodi T. Maxim Gorkij, na které byl tento film natočen, ale loď se nepotopila a později byla opravena. (Marek06)
  • Ve scéně, kdy se na palubě Britannicu pořádá karneval, tak kapela hraje skladbu „Škoda lásky“ („Beer Barrel Polka“ od českého skladatele Jaromíra Vejvody. (majky19)
  • Na začátku snímku zní známá skladba „Auld Lang Syne“ („Valčík na rozloučenou“). (majky19)

Reklama

Reklama