Reklama

Reklama

Ohrožení Britannicu

  • Česko Ohrožení Britanniku (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film režiséra Richarda Lestera, u nás patrně nejznámějšího svým klasickým zpracováním Třech mušketýrů s Michaelem Yorkem v roli d‘Artagnana, velmi sugestivně líčí nebezpečnou situaci, v níž se nečekaně ocitne na otevřeném moři velká transoceánská loď. Neznámý šílenec, plný nenávisti ke společnosti, která mu podle jeho přesvědčení ukřivdila, vyhrožuje, že loď pomocí skrytých náloží třaskavin potopí, nebude-li mu vyplaceno požadované výkupné. Jen tehdy je ochoten prozradit, jak v poslední chvíli zkáze zabránit. V sázce je život dvanácti set cestujících na palubě a na loď je neprodleně přepraven pyrotechnický tým pod vedením zkušeného poručíka Fallona. Souboj s časem začíná... Snímek, který byl dva roky po svém vzniku uveden i v československé filmové distribuci, vyniká především poctivě budovanou atmosférou nejistoty a strachu z vždy přítomné možnosti, že předem ohlášené katastrofě nebude možné zabránit. Hlavní role ve filmu ztvárnili Richard Harris, Omar Sharif, David Hemmings, Anthony Hopkins a Ian Holm. Film uvádíme s původním dabingem ČST z 80. let. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (132)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Ještě předtím, než Amíci zfilmovali příběh Titanicu, se na filmovém plátně objevil příběh Britannicu. Ten sice není tak brutální, ale napětím taktéž vůbec nešetří. Zároveň se pravděpodobně jedná o nejoblíbenější film pyrotechniků, kteří si napětí u tohoto filmu rozhodně rádi užijí. Já tedy spíše nikoliv. ()

Robbi 

všechny recenze uživatele

Podobně jako PŘEJEZD KASANDRA se jedná o vyvážený snímek a ač stejné pojetí (uvězněná skupina lidí, které hrozí záhuba), nesklouzla do klišovité podoby. Především mistrně vypjaté scény - když vyděrač diktuje své požadavky a obrazem vidíme, jak posádka dělá preventivní kroky, scéna prvního cvakání drátků (ne ono závěrečné, ale vlastně rozběh, který však dokáže stejně naponout) i onen emotivní konflikt mezi Fallonem (R. Harris) a kapitánem (O. Sharif), který končí hozenou lahví a památnou větou: "Všude, kam přijdu, zanechávám za sebou stopy". Sluší se poznamenat, že vedle Harrise a Sharifa si tu skvěle zahrál i "zvětšeninový" David Hemmings, a roli Anthony Hopkinse bych rozhodně neviděl jako menší. Za zmínku stojí i fakt, že právě Hopkinsův inspektor McCleod měl důvod ke spěchu, protože na lodi měl svou manželku Susan (Caroline Mortimer) a dvě děti. A proč měl film originální titul Juggernaut? Takovým jménem se vyděrač představoval rejdaři. ()

Reklama

J-o-k-e-r 

všechny recenze uživatele

"Červený nebo modrý drát?!" Tahle hláška už se proflákla dosyta, ale tady zřejmě najdeme její kořeny. R. Harris v parádní roli vedoucího pyrotechnického týmu jako jediná naděje na doplutí lodi Britannicu. Kvalitní napínavé thrillery se v klidu zvládaly i v 70. letech. V menší roli se tu nepřehlédnutelně míhá i A. Hopkins. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Zajímavý snímek z pyrotechnického prostředí. Obsazení je taky dost slušné. Na lodi s 1200 pasažéry, která míří z Británie do Ameriky jsou umístěny bomby. Teroristé požadují výkupné a velení je bezradné. Povolají na pomoc pyrotechniky, kteří se na loď zpustí z letadla a mají bomby odstranit. Spouštěcí je mechanismus je ale dost důmyslně navržený, takže to vůbec nemají jednoduché. Podaří se jim loď plnou lidí na rozbouřeném moři zachránit? Ze známých herců tu najdeme například Richard Harrise, Omara Sharifa nebo mladého Anthonyho Hopkinse. "Červený nebo modrý drát?" ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Lester v expozici skvěle pracuje s filmovou zkratkou, stačí mu za sebe nastříhat sled krátkých epizod z paluby lodi, aby bez dlouhého okecávání představil všechny postavy a vystihl jejich charakter. Poté se jede podle řemeslné rutiny, kterou ozvláštňuje hlavně Richard Harris, jenž by bombu dokázal deaktivovat jenom díky svému charismatu. Není to perla žánru, ale ta typicky britská odměřenost dává filmu správnou porci napětí. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (11)

  • Pre kanceláriu chladného šéfa lodiarstva Nicholasa Portera (Ian Holm) si filmári vybrali priestor v nemocnici sv. Tomáša v Lambethe. Rozhodol pekný výhľad na rieku Temžu. (classic)
  • Film byl inspirován skutečnou událostí z roku 1972. Rejdařství Cunard Line kontaktoval neznámý muž s tím, že na loď Queen Elizabeth 2 rozmístil bomby. Cunard hodlal vyděrači zaplatit, ale britská vláda to nedovolila a poslala na loď speciální jednotku. Na lodi žádné bomby nebyly a ve spolupráci s FBI byl vyděrač později zatčen. (Robbi)
  • Na začátku snímku zní známá skladba „Auld Lang Syne“ („Valčík na rozloučenou“). (majky19)

Reklama

Reklama