Reklama

Reklama

Ohrožení Britannicu

  • Česko Ohrožení Britanniku (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film režiséra Richarda Lestera, u nás patrně nejznámějšího svým klasickým zpracováním Třech mušketýrů s Michaelem Yorkem v roli d‘Artagnana, velmi sugestivně líčí nebezpečnou situaci, v níž se nečekaně ocitne na otevřeném moři velká transoceánská loď. Neznámý šílenec, plný nenávisti ke společnosti, která mu podle jeho přesvědčení ukřivdila, vyhrožuje, že loď pomocí skrytých náloží třaskavin potopí, nebude-li mu vyplaceno požadované výkupné. Jen tehdy je ochoten prozradit, jak v poslední chvíli zkáze zabránit. V sázce je život dvanácti set cestujících na palubě a na loď je neprodleně přepraven pyrotechnický tým pod vedením zkušeného poručíka Fallona. Souboj s časem začíná... Snímek, který byl dva roky po svém vzniku uveden i v československé filmové distribuci, vyniká především poctivě budovanou atmosférou nejistoty a strachu z vždy přítomné možnosti, že předem ohlášené katastrofě nebude možné zabránit. Hlavní role ve filmu ztvárnili Richard Harris, Omar Sharif, David Hemmings, Anthony Hopkins a Ian Holm. Film uvádíme s původním dabingem ČST z 80. let. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (132)

kratina 

všechny recenze uživatele

Pyrotechnici to mají blbý už tak dost. Modrej nebo červenej? Modrej nebo červenej? :-D Ale snažit se vyzrát na intelektuálně namachrovanou bombu, sestrojenou zhrzeným géniem přes nástražné systémy, to vyžaduje už sakra klid na práci. A ne sebou (a sudy s bombami) nechat houpat na palubě zaoceánské lodi! To pak hrozí, kromě obligátního roztrhání na cimprcampr, taky ta blbá mořská nemoc. Napínavý, nervózně tikající a sem tam i vybuchující příběh, se zajímavými charaktery všech postav. Těch přeživších i těch nedopatřením rozsekaných na cucky. Praotec všech filmů, kde se stříhají červené či modré dráty. ()

Roseinka 

všechny recenze uživatele

Moje hodnocení asi nebude úplně objektivní. Miluju lodě, ale mám mořskou nemoc. Ve filmech jí ale nevnímám a nevadí mi to. Jenže tenhle film jsem viděla s kocovinou, takže jak se tam ta loď pořád houpala, tak jsem musela pořád zavírat oči, protože mi z toho bylo ještě víc zle. Spoustu scén jsem tedy vnímala jen slovy, co se říkalo. Ale ty napínavé scény jsem si nenechala ujít a docela mě bavily. Předpokládám, že přestřižení drátu u bomby tady možná poprvé vzniklo. Zajímavé. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Když přemalujete srp a kladivo na sovětské lodi německé výroby, máte Britannic. Na něm šerif Omar Sharif, sedm bomb, fotograf ze Zvětšeniny a i přes pár explozí vcelku klidná posádka i pasažéři. Z břehu to jistí vykořisťovatel Bilbo a doktor Lecter na správné straně zákona. Možná si říkáte, že jsem zapomněl na Richarda Harrise, ale já si tu hvězdu s profilem Redforda nechal na konec. Hláškující, decentně nabubřelý pyrotechnik, jemuž by slušelo triko s nápisem: „Pokud mě uvidíte utíkat, snažte se mě předběhnout.“, nicméně jeho sebevědomí vznik dané situace víceméně vylučuje. Zde velmi často zmiňované stříhání drátku je pak nádherné filmové klišé, co si u podobně laděných snímků vždycky najde v rámci gradace své opodstatnění (výborně si s ním poradil třeba Cameron v Propasti). Já osobně bych však raději viděl nějakého polidštěného pyrotechnika, co si místo deaktivace láme hlavu nad tím, kde nechal položené štípačky.. Místy napínavé, pravda, ale jinak nemá Lesterova loď tu optimální čáru ponoru.. ()

Sefik 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem tento snímek poprvé jako kluk a nedávno si ho téměř po 40 letech pustil a musím uznat, že je to pecka i teď. I když je to ve srovnání s dnešními filmy pomalé, má to neskutečnou atmosféru. Bohužel tolik vychvalovaná závěrečná scéna s rébusem červený nebo modrý je absolutní slabinou. Kdyby se hlavní pyrotechnik spletl, ostatní by se nikdy nedozvěděli, že se sám rozhodl jinak a šli by opačnou cestou... ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Slušně odvedená práce bez jakéhokoliv hlubšího záměru. Napodruhé však potvrzení prvních dojmů ohledně skvěle formovaného napětí, britských herců a pevné režie Richarda Lestera. Ta nedostatečná hloubka příběhu ve výsledku nehraje takovou roli. Takže spokojenost se skvěle zvládnutým pyrotechnickým dramatem, kde se zapotíte nervy a všichni zúčastnění si mohou potřást po ramenou za dobře odvedenou práci. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (11)

  • V listopadu 1975 vybuchly dvě bomby na zaoceánské lodi T. Maxim Gorkij, na které byl tento film natočen, ale loď se nepotopila a později byla opravena. (Marek06)
  • Komparzisti boli lákaní na palubu bezplatnou cestou, avšak nesmelo im vadiť, že filmári s loďou zámerne vyhľadávajú zlé počasie, preto sa nakrúcalo v Severnom mori. Z paluby bola taktiež odstránená časť záchranných člnov, aby sa na ňu vošlo viac ľudí. (classic)
  • Na začátku snímku zní známá skladba „Auld Lang Syne“ („Valčík na rozloučenou“). (majky19)

Reklama

Reklama