Reklama

Reklama

Ohrožení Britannicu

  • Česko Ohrožení Britanniku (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film režiséra Richarda Lestera, u nás patrně nejznámějšího svým klasickým zpracováním Třech mušketýrů s Michaelem Yorkem v roli d‘Artagnana, velmi sugestivně líčí nebezpečnou situaci, v níž se nečekaně ocitne na otevřeném moři velká transoceánská loď. Neznámý šílenec, plný nenávisti ke společnosti, která mu podle jeho přesvědčení ukřivdila, vyhrožuje, že loď pomocí skrytých náloží třaskavin potopí, nebude-li mu vyplaceno požadované výkupné. Jen tehdy je ochoten prozradit, jak v poslední chvíli zkáze zabránit. V sázce je život dvanácti set cestujících na palubě a na loď je neprodleně přepraven pyrotechnický tým pod vedením zkušeného poručíka Fallona. Souboj s časem začíná... Snímek, který byl dva roky po svém vzniku uveden i v československé filmové distribuci, vyniká především poctivě budovanou atmosférou nejistoty a strachu z vždy přítomné možnosti, že předem ohlášené katastrofě nebude možné zabránit. Hlavní role ve filmu ztvárnili Richard Harris, Omar Sharif, David Hemmings, Anthony Hopkins a Ian Holm. Film uvádíme s původním dabingem ČST z 80. let. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (132)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Toľko skvelých adrenalínových momentov (vŕtanie bomby, uvoľňovanie skrutiek) a zároveň toľko rozpačitých v jednom filme. Prvého utopeného člena komanda berú ako stratenú batožinu, ktorá nikomu nechýba, veľmi často úplne nevhodná hudba (pri výsadku v búrke hudba ako k romantickej večeri), to všetko znižuje kvalitu filmového dojmu. Naviac kopa logických nedostatkov, ktoré detailne spomína v komentári Crusader. Ale aj tak lepšie tri hviezdy. Netuším, ako sa aj do tohto filmu dostala pesnička Škoda lásky. Dodatočne podľa wikipedie zisťujem, že to (okrem iného) bola aj neoficálna hymna amerického námorníctva. –––– Pane, ty bomby vyrobil člověk, člověk, jako jsme my, jako je Fallon. Je to čistě technický problém. – Máme pět mrtvých, to je podle vás technický problém?! –––– Tati, těsně vedle mně vybuchla bomba. Teď už jsem v pyžamu. –––– Červený nebo modrý? ()

Sefik 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem tento snímek poprvé jako kluk a nedávno si ho téměř po 40 letech pustil a musím uznat, že je to pecka i teď. I když je to ve srovnání s dnešními filmy pomalé, má to neskutečnou atmosféru. Bohužel tolik vychvalovaná závěrečná scéna s rébusem červený nebo modrý je absolutní slabinou. Kdyby se hlavní pyrotechnik spletl, ostatní by se nikdy nedozvěděli, že se sám rozhodl jinak a šli by opačnou cestou... ()

Reklama

mh.mail 

všechny recenze uživatele

60% - Jako dítě mě to dost bralo. Teď už míň, ale pořád dobře napínavé. Který drát mám přestřihnout - modrý nebo červený? Nevím, jestli je tohle první film, kde se toto dilema řešilo, ale viděl jsem to od té doby již několikrát a už to na mě působí jako klišé. Zde jsem to viděl poprvé a ani jsem nedutal. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Skoro by se zdálo, že ten film je zastaralý, ale díky tomu, jaké jsou zde herecké výkony, že to ani jeden herec nevypustil, a že je to opravdu napínavé, jak se to blíží ke konci, tak tomu ty klišé odpustíte, protože tady se tvůrci skutečně snažili o to, aby diváka napínali. A dařilo se jim to skvěle. Richard Harris exceluje. ()

Cesty timem 

všechny recenze uživatele

...Vím, že jednou přijde chvíle Kdy se prostě seknu Jenom pořád doufám, že to nebude teď A když se leknu, tak si řeknu Že Pán Bůh by snad počkal na zpověď Kterej z těch drátů je ten pravej? Modrej by to možná moh bejt Ještě malou chvilku bych rád zůstal zdravej Jenže co když je to ten červenej šmejd ... že by to psal Daniel Landa dle tohoto starého kousku? Možná jo. Film si pamatuju ještě snad z dětství nebo... prostě je to dlouho. A pamatuju si z té dávné doby a toho filmu hlavně toto dilema. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (11)

  • Pre kanceláriu chladného šéfa lodiarstva Nicholasa Portera (Ian Holm) si filmári vybrali priestor v nemocnici sv. Tomáša v Lambethe. Rozhodol pekný výhľad na rieku Temžu. (classic)
  • V listopadu 1975 vybuchly dvě bomby na zaoceánské lodi T. Maxim Gorkij, na které byl tento film natočen, ale loď se nepotopila a později byla opravena. (Marek06)
  • Komparzisti boli lákaní na palubu bezplatnou cestou, avšak nesmelo im vadiť, že filmári s loďou zámerne vyhľadávajú zlé počasie, preto sa nakrúcalo v Severnom mori. Z paluby bola taktiež odstránená časť záchranných člnov, aby sa na ňu vošlo viac ľudí. (classic)

Reklama

Reklama