Reklama

Reklama

Tři zločinci z planety Krypton (Terence Stamp, Sarah Douglas a Jack O'Halloran), nevědomky propuštěni z vězení Phantom Zone, plánují zotročit Zemi, právě když se Superman (Christopher Reeve) rozhodne ukázat Lois Laneové (Margot Kidder) svou romantičtější stránku. Gene Hackman (jako Lex Luthor) se také vrací z prvního filmu a se špičkovým vedlejším obsazením, vtipnou režií Richarda Lestera a vizuálem, který ohromí a potěší, Superman II vám zachrání den, kdykoli se na něj podíváte! (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (198)

Terva 

všechny recenze uživatele

Na počátku opět navštívíme Krypton a trochu si zopakujeme tamní události. CITÁT - Ještě přede mnou budeš klečet!!!....... Následuje sestřih událostí prvního příběhu, který můžeme sledovat v úvodních titulcích. DIALOG: WHITE - Hrozí, že pokud nebudou splněny jejich požadavky, srovnají Paříž se zemí. KENT - To snad nejsou ani lidi. WHITE - Proto se jim říká teroristé, Kente!!....... Tři supergauneři a Luthor. Super-el bude mít trochu hoňku. V 55 minutě letí Clark a Lois městem a v tu dobu začne hrát hudební doprovod. Pikosekundu (že pane Kulhánek) jsem si myslel, že je to píseň "Kdepak ty ptáčku hnízdo máš" a čekal jsem, že uslyším Karla Gotta. Naštěstí to byl jen dojem:-) CITÁT - Tak tohle je tedy planeta Huston?!?!....... Hudba střední, vtipné hlášky, super akce a triky jako v prvním příběhu, ale proto, že je tu více padouchů je to výbušnější. CITÁT - A tohodle už zabte, nepotřebujeme ho...... Superman tu trochi zblbne z lásky, ale snad ho to přejde. Teda možná. CITÁT - Asi by vás měl někdo naučit slušného chování, pane........ No a jak to dopadlo? Bylo nebylo a bude trojka. Jo a Lex Luthor opět nezklamal. CITÁT - Ahoj zítra.............. Zjistil jsem, že existuje jiná a delší verze tohoto příběhu jmenuje se Superman II: Verze Richarda Donnera, ale zatím se mi nepodařilo ji sehnat. ()

sud 

všechny recenze uživatele

První díl je spíše Supermanovým životopisem a skutečná akce se objevuje až v posledních čtyřiceti minutách. Dvojka je už ryze akční záležitost, kde proti našemu hrdinovi (Christopher Reeve) stojí tři zločinci z kosmu, generál Zod (Terence Stamp), Ursa (Sarah Douglas) a Non (Jack O´Halloran) . A to zločinci pořádní a zcela důstojní protihráči. Záporák číslo jedna z prvního dílu Lex Luthor (Gene Hackman) je zde spíše vlezdoprdelka a podrazák než maxizločinec. Kéž by každý originál měl takovéto pokračování na kterém není ani znát výměna režiséra. ()

Reklama

JayZak 

všechny recenze uživatele

Od jedničky nám tu přibylo záporáků, lásky i akce. Ubylo humoru, který zachraňuje akorát Lex Luthor jako takový sidekick hlavních záporáků ("Vždyť to říkám, jsou to burani"). Čeho ubylo hodně, je chytrost a kvalita scénáře. Zajímalo by mě od kdy se prezident Spojených států bere jako vůdce celého světa, a ten konec s US vlajkou radši ani nebudu komentovat. Nicméně když přehlédnete tyto a mnohé jiné naivity v ději, můžete se i dobře bavit. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Rozhovor s vodíkovou pumou nazvaný „Proč mám tik,“ bych si strašně rád přečetl. Na rozdíl od předcházejícího Supermana má tahle dvojka všechno, co od podobných filmů očekávám. Neústupnou hrdinskost, triky, charismatické a zajímavé záporáky (Sarah Douglas jako Ursa je zřejmě ta nejvíce sexy záporačka, co jsem asi viděl), humor, jednoduchý přesto přímý a akční příběh. Margot Kidder je úchvatná. A Superman letící s americkou vlajkou, to je kurva tak dojemné, až k poblití. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Paradny zaciatok, slusny zaver, ale medzi tym neunosne mnozstvo logickych nezmyslov, blbosti a strach nahanajucich dialogov. Az na par momentov sa charizma Supermana uplne vytratila a z Lexa Luthora sa stal obicajny (aj ked je treba priznat ze miestami zabavny) saso. Po trikovej stranke omnoho horsie ako jednotka a uplne najviac ma nastvalo ako pokazili (vymenili) tie uzasne uvodne titulky z jednotky. Film drzi ako tak po hromade humor a par podarenych scien. Oproti prvemu dielu je to vsak hotova tragedia. (4/10) ()

Galerie (155)

Zajímavosti (28)

  • V tomto, rovnako ako aj v predchádzajúcom filme, môžeme sledovať určitú kresťanskú symboliku. Superman (Christopher Reeve) bol podobne ako Ježiš poslaný svojím otcom na Zem. Loď, v ktorej priletí, má tvar hviezdy, takže pripomína Betlehemskú hviezdu. Vykázanie Zoda a jeho spoločníkov z planéty Krypton sa potom podobá vyhnaniu Diabla a démonov z neba. Mladý Superman je zase školený svojím otcom v odľahlej polárnej oblasti, čo môže poukazovať na Kristov pobyt na púšti predtým, než nastúpil na cestu Učiteľa. Keď sa traja zločinci z Kryptonu dostanú na Zem, generál Zod (Terence Stamp) chodí po vode, rovnako ako Ježiš. Ursa (Sarah Douglas) je zase pohryznutá hadom, no ona ho len zahodí a spáli, čo zase urobil apoštol Pavol. Ďalší zaujímavý detail je Supermanovo rodné meno Kal-El. To v hebrejčine znamená Hlas Boží. (ČSFD)
  • Scéna, ve které Trio z Kryptonu použije svůj superdech na Metropolis, se natáčela během tří mrazivých listopadových nocí v anglických Pinewood Studios. (novoten)
  • Původní režisér Richard Donner má ve snímku Superman 2 cameo (epizodní výstup) roli jdoucího muže ve světlehnědém saku, kterého je možné vidět ve scéně, kdy se Clark (zbavený svých supermanovských schopností) a Lois přibližují k restauraci u silnice v autě. (Rominator)

Související novinky

Zemřel herec Ned Beatty

Zemřel herec Ned Beatty

14.06.2021

Včera v kalifornském Los Angeles opustil filmový svět americký na Oscara nominovaný herec Ned Beatty. Bylo mu 83 let. Rodák z Kentucky, kterého si mnozí diváci jistě vybaví třeba jako Otise, věrného… (více)

Reklama

Reklama