Reklama

Reklama

Tři zločinci z planety Krypton (Terence Stamp, Sarah Douglas a Jack O'Halloran), nevědomky propuštěni z vězení Phantom Zone, plánují zotročit Zemi, právě když se Superman (Christopher Reeve) rozhodne ukázat Lois Laneové (Margot Kidder) svou romantičtější stránku. Gene Hackman (jako Lex Luthor) se také vrací z prvního filmu a se špičkovým vedlejším obsazením, vtipnou režií Richarda Lestera a vizuálem, který ohromí a potěší, Superman II vám zachrání den, kdykoli se na něj podíváte! (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (198)

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Hitler by poskakoval nadšením vědět, že jeho idea íbrmenše se má čile k světu i po čtyřiceti letech. Pravda, superman poněkud zhodněl, ale zůstaly mu modré oči a také dřívější reflexy, kdy při letu vzorně vztyčuje pravici, levici, občas i oboje. Jinak se jednalo o báječnou podívanou, ovšem tak maximálně pro pěti-šesti leté děti, a to ještě pro ty zaostalejší. Nás starší potěšil jeden postřeh skutečně vzatý ze života, kdy se suprman musí vzdát svých superschopností, aby byl schopen žít s normální ženou. Jak mrazivě pravdivé! Pravda, obyčejně se ani člověk nemusí sám namáhat, však ona mu žena přistřihne křídla sama. Jinak suprman prokázal, že byl sice obdařen všelijakými nadpřirozenými schopnostmi, ovšem supervkus mezi ně nepatřil, jinak by dal určitě přednost té slečně v latexu před tou tuctovou husičkou. A taky čest a fair play mu nic moc neříkaly. Poté, co zbaven superschopností dostal přes superhubu od jakéhosi ožraly v baru, se na konci vrátí už zase v "normálním" stavu a samozřejmě si to s ním lehoučce vyřídí. Jak by řekl Mirek, bylo to nečestné a nesportovní! ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Překvapivě ještě hloupější než první díl, ale méně létání, tedy méně zadních projekcí. Z jednoho padoucha je zde najednou 3+1, což je velice naškodu. K celkové tragédie přispívá i to, že je Hackman v některých pasážích (evidentně tam, kde se nesnímal zvuk přímo) nadabován. Reeve mi přijde o trošinku snesitelnější, než v prvním díle. Snad proto, že zde tak často nechodí ve své trojkombinaci kozačky + slipy + plášť. ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

Znovu totéž, tentokrát obohacené o nějaký ten humor zamotaný do love story děvčete ještě o fous slepějšího než jistá rudohlavá Mary-Jane a chlapce ještě o fous teplejšího než rudobotého...hm, moment, on vlastně na pohled teplejšího superhrdinu nikdy nikdo s vážnou tváří do placu nehodil:) No prostě se do děje celkem vtipně a procítěně vpletla láf story a laserová operace očí slečny Lainové, což našeho tereje rudonohého přiměje k jednomu z nejblbějších a hlavně nejhůře načasovaných rozhodnutí v životě. Závěrečné rozuzlení jsem nikdy pořádně nepochopil, ale já si prostě se Supermanem vždycky rozuměl asi jako se Star Wars... Co k tomu jinak dodat? John Williams i zde stále vládne a tríčky jsou vzhledem k datu vzniku zhruba stejně přešlé dobou jako v díle prvém. Konečné hodnocení je pak zhruba totožné, a to znamená 60%. ()

Kubaso 

všechny recenze uživatele

Dvojka splňuje všechno, co už se od dvojek očekává: silnější protivníci, víc akce, efektů... Bylo to potřeba, jelikož skvělý příběh z prvního filmu už prostě zopakovat nešlo. Co do atmosféry, nový režisér vysokou laťku udržel, ale narozdíl od Donnera, který dobře veděl, co si může dovolit, Lester občas přehání nadsázku a posouvá Supermana blíž k parodii. Kouzlo se tak někdy vytrácí, naštěstí se to ale dá zkousnout. To trojka dopadla o poznání hůř. ()

bartias 

všechny recenze uživatele

Pokračování je solidní, ale do úplného konce pořád jenom opakuje postupy veleúspěšné jedničky. Richarda Donnera během natáčení studio odvolalo a nahradilo ho Richardem Lesterem. Režisér nejlepší adaptace Tří mušketýrů z roku 1973 je zručný, ale ty nejlepší scény v Supermanovi 2 pochází ještě od Donnera. 7/10 ()

Galerie (155)

Zajímavosti (28)

  • Scéna, ve které Trio z Kryptonu použije svůj superdech na Metropolis, se natáčela během tří mrazivých listopadových nocí v anglických Pinewood Studios. (novoten)
  • Původní režisér Richard Donner natočil pro tento díl scénu, kdy Superman mluví se svým otcem. Představitel Jor-Ela Marlon Brando si ale soudní cestou vymohl procenta ze zisků prvního filmu, a proto producenti nechali jeho scény z pokračování vystřihnout. Superman tak místo toho promlouvá se svou matkou. Díky soudnímu řízení ale Brando získal i podíl z druhého filmu, přestože se v něm nakonec vůbec neobjevil. Právě inkriminované scény s Brandem jsou k vidění v Donnerově režisérském sestřihu, který vyšel v roce 2006 a byly použity i v Singerově snímku Superman se vrací. (novoten)

Související novinky

Zemřel herec Ned Beatty

Zemřel herec Ned Beatty

14.06.2021

Včera v kalifornském Los Angeles opustil filmový svět americký na Oscara nominovaný herec Ned Beatty. Bylo mu 83 let. Rodák z Kentucky, kterého si mnozí diváci jistě vybaví třeba jako Otise, věrného… (více)

Reklama

Reklama