Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Charley je podvodníček a profesionální hráč. Právě zjistí, že jeho otec, který ho jako teenagera vyhodil z domu, zemřel. V souvislosti s dědictvím se Charles dozvídá, že má bratra Raymonda, který je jako autista umístěn v ústavu. Raymond má ale geniální matematické schopnosti, dokáže z hlavy řešit a zapamatovat si i ty nejsložitější matematické příklady i kombinace. Jejich otec zanechal svůj majetek Raymondovi, který ovšem nemá ponětí o penězích a neví, jak s nimi nakládat. Charles se rozhodne svého bratra vyhledat, aby majetek získal. Přitom si uvědomí, jaké možnosti skýtají Raymondovy schopnosti v jeho „oboru“ a rozhodne se vzít bratra s sebou na „dlouhý výlet“. Zatím však nemá potuchy o tom, jak s autistickým člověkem zacházet… Kvůli roli autistického Raymonda strávil Dustin Hoffman (Malý velký muž, Tootsie, Motýlek, Kdo je Harry Kellerman, Kramerová versus Kramer) téměř rok v léčebnách, kde studoval chování autistických pacientů. Jeho bratra Charlese si zahrál Tom Cruise (Top Gun, Interview s upírem, Narozen 4. července, Firma). (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 091)

Melies 

všechny recenze uživatele

10 / 10 Absolútne pohlcujúce, úchvatné umelecké dielo!!! Niekedy sa sám seba pýtam, na čo vôbec všetky tie filmy pozerám, prečo pri nich strácam svoj drahocenný čas a nevenujem sa radšej niečomu zmysluplnejšiemu (priatelia, zábava, škola...), ale práve snímky ako Rain Man ma vždy utvrdia v tom, že aj pred televíznou obrazovkou sa dá spoznávať svet - ešte nikdy som si tými piatimi * nebol taký istý. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem se tomuto filmu vyhýbal, ale stojí za to. Dustin Hoffman tu předvádí neskutečný výkon, ne jako Kozubovo pitvoření se ve Spolu. Tom Cruise tu hraje jeho mladší bratra, který o něj projeví zájem až ve chvíli, kdy má zdědit velké jmění. Vydávají se spolu na šílenou týdenní cestu napříč celou Amerikou. Cruise to díky Hoffmanovu postižení skutečně nemá lehké. Musí překonávat mnoho překážek a naučit se s bratrovou poruchou žít. Nejde si nevzpomenout například na Sheldona Coopera z BBT. Postupně se poznávají a hledají jeden ke druhému cestu. Co je ze začátku jen kalkul nakonec přeroste ve skutečnou bratrskou lásku. Opravdu chápu, proč je to tak oblíbené. Takových filmů se moc netočí... "Kdo je na první metě?" :D ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

Nemám rád Dustina Hoffmana, tahle výjimka potvrzuje pravidlo. Hraje svého geniálního duševně nemocného úplně božsky. Ve srovnání s ním hraje Tom Cruise jen vedlejší roli, ale je taky hodně dobrý. A music by Hans Zimmer taky hodnocení nesnižuje. Spíš naopak, jde o další ze vzpomínek na dobu, kdy to všechno nebylo o dunivých tématech;) 80% ()

ajuska 

všechny recenze uživatele

Protože jsem se k tomuto filmu dostala poměrně pozdě, slyšela jsem na něj již předem spoustu chvály, což mnohdy nebývá dobré. Tentokrát jsem se však nezklamala, obrovské očekávání bylo do puntíku naplněno nezapomenutelným filmovým zážitkem. Musím se tedy k připojit k ostatním zde zmiňovaným pochvalám. Rain Man je skutečně skvělý film s fenomenálním hereckým obsazením, který na mě zapůsobil jako už dlouho žádný jiný. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Rain Man. Legenda, která dokáže chytit za srdce i po tolika letech a nechá se vás vcítit do odlišného světa autisty, ale i jeho bratra, který problémy s tím spojené musí snášet. Nic dalšího netřeba dodávat. Každý správný filmový fanoušek už film dávno viděl...nyní jsem mezi nimi i já. I já již mohu jen obdivovat, popřípadě vychutnávat mimo jiné Zimmerův debut či fantastický výkon oscarového Dustina Hoffmana...95% ()

Galerie (133)

Zajímavosti (61)

  • Postava Raymonda Babbitta (Dustin Hoffman) byla inspirovaná skutečným autistou Kimem Peekem, kterého scenarista Barry Morrow potkal v roce 1986. Když pak v roce 1989 Morrow vyhrál Oscara za nejlepší scénář, daroval ho Peekovi. (Specs)
  • Ze Cincinnati jedou Charlie (Tom Cruise) s Raymondem (Dustin Hoffman) nejprve po mezistátní silnici 275 (Ohio–Indiana–Kentucky) a poté pokračují po U.S.60, což je, stejně jako slavná šestašedesátka, silnice spojující západ s východem USA. Ale to už jsou v Tucumcari v Novém Mexiku, jedou tedy patrně po U.S.40. Pro účely další zápletky si cestu prodlouží přes Las Vegas, zde projíždějí po Stripu. Bratři společně rozbijí bank v kasinu Caesars Palace, před kterým se Raymond konečně posadí za volant bratrova Buicku. Celá cesta ze Cincinnati do Los Angeles měří asi 2 315 mil (3 726 km) a trvala by asi 36 hodin čisté jízdy. (jfilaa)
  • V čase 1:08:35 jazdia bratia s autom v ľavom pruhu vozovky, v USA sa jazdi po pravej strane vozovky. (Budisovie)

Související novinky

Akční thriller Zúčtování dostane sequel

Akční thriller Zúčtování dostane sequel

05.09.2021

Thriller Zúčtování v originále zvaný The Accountant z roku 2016 neměl původně kdovíjak velké předpoklady k tomu, aby se z něj stal hit, natož pak chválený. Na papíře se zkrátka jednalo o béčkovou… (více)

Bill Murray bude ztracen v Afghánistánu

Bill Murray bude ztracen v Afghánistánu

08.02.2014

Barry Levinson dal světu Dobré ráno, Vietname nebo Rain Mana, v posledním letech pak zaujal především televizním dramatem Doktor Smrt s Alem Pacinem. Teď nicméně chystá pořádný celovečerní comeback,… (více)

Reklama

Reklama