Reklama

Reklama

Obsahy(1)

"Knedlíky! Medvěd vaří ve škole knedlíky?"
Cirkusový klaun Cibulka, který slaví úspěchy se svým číslem s ochočenými medvědy, dostal výpověď z cirkusu. Medvědy totiž ředitel cirkusu vyměnil za cvičené vepře. Cibulka tedy na popud dětí nastupuje v ženském převleku jako kuchařka do školní jídelny. Problémy nastanou v okamžiku, kdy za Cibulkou do školy přicházejí uprchlí cirkusoví medvědi... (Bohemia MP)

(více)

Recenze (275)

Oskar 

všechny recenze uživatele

Oldřich Lipský měl rád cirkusy, což nepochopím, a bohužel se dal příliš unést scénami, kde vystupují pouze medvědi a předvádějí banální artistická čísla. To je důvod, proč nedávám pět hvězdiček, přestože jinak je to vynikající zábava, Lubomír Lipský i ostatní zúčastnění si to užívají a za pozornost stojí také scény s Marií Rosůlkovou, které pánové Macourek a Lipský pojali jako odkaz na Čtyři vraždy stačí, drahoušku! ("Počkejte, přinesu vám ručník." :-) 70% ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Slabší film od Lipského. Ani mě nijak nenadchl výkon jeho bráchy v hlavní roli. Vycpaní medvědi kombinovaní s živými, řada podařených komediálních čísel, a spousta nedorozumění a trapasů v budově školy. Velká snaha a řemeslně zvládnutá režie se upřít nedá, ale celkově mně nápad nepřišel nijak ohromující, i když originalita měla své velké zastoupení. Herecké obsazení opět vysoce kvalitní, jak bylo u Lipského zvykem, ale opakovaně si film hned tak nedám. Cvičení medvědi byli nakonec z filmu to nejlepší. 60% ()

Reklama

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

[2,5*]     "Kerej vůl?! Jo, kůň..."     Tento Lipského film som mal ako dieťa veľmi rád a radil som ho úrovňou medzi najlepšie režisérove diela, lenže ako jeden z mála nedokázal obstáť v skúške časom a to jeho kúzlo už akosi vyprchalo. Očividne sa snaží zviezť na vlne popularity filmu „Čtyři vraždy stačí, drahoušku“ (1970), keďže používa viacero zhodných prvkov: nekonečne prihlúply Jan Libíček (riaditeľ cirkusu Bonifác), Marie Rosůlková v totožnej polohe "bytnej", dokonca aj s "ručníkom", Lubomír Lipský (klaun Cibulka / školník Hadraba) v hlavnej role. Treba však jedným dychom dodať, že za týmto nadčasovým dielom silne pokrivkáva. V prvom rade nemám rád cirkus (v detstve som ho ešte dokázal aspoň tolerovať) a klaunov s tým ich slabomyseľným škľabením a šaškovaním. Celý ten dlhý cirkusový úvod je úplne o ničom, dnes mi už ani trochu zábavný nepripadá (skôr častokrát trápny) a o niečom to začne byť až tak po pol hodine, keď sa dianie presunie do školy. Tá časť potom je celkom vydarená, s viacerými výbornými scénami (pôsobivý príjazd medveďov na dopravných prostriedkoch, krasokorčuliarsko-čistiace vystúpenie, posyp, scény v kabinete, atď.). Herecké výkony až tak pochváliť nemôžem, s výnimkou Lubomíra Lipského, Jiřího Sováka (riaditeľ školy) a Františka Filipovského (školský inšpektor). Miloš Kopecký mi tu naproti tomu pripadá akýsi nevýrazný (na herca jeho kalibru) a tie decká sú dosť drevené (to už skôr môžem pochváliť tie medvede s podstatne prirodzenejším prejavom). Nemilo prekvapený som tiež z toho, že tu nie sú takmer žiadne vydarené hlášky, ktorými inak Lipského filmy doslova prekypujú. Tri hviezdičky nechávam len z dôvodu nostalgie a kvôli hmlistému pocitu, že detský divák by mohol mať na tento film odlišný pohľad.     "Máte nějaké přání? Jsem ředitel školy." "Promiňte, já jsem ředitel cirkusu." "Váš příchod tomu odpovídá." ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

ZLATÝ VĚK GROTESKY, filmová antologie toho nejlepšího, co kdy bylo natočeno během vrcholné fáze němého film a jeho rozverné periody, se u nás promítala, uváděna Horníčkem a později v upravené verzi Nedělou, během šedesátých a v aktualizované verzi v sedmdesátých letech měla mimořádný úspěch. Zdá se, jakoby vedla také ruku scénáristů i druhého z bratří Lipských. Cíl - bláznivě rozverná komedie pro děti všeho věku, byl vrchovatě naplněn mj. i mimořádně skvělým hereckým obsazením, v němž mimořádně vynikl v jedné ze svých životních kreací Lubomír Lipský. Udržet až zběsilé tempo pádícího děje, zachovávat alespoň dekórum věrohodnosti,provětráním hned několika hodnostářských důstojností najednou nebo báječná "kufrová scéna" trestající impertinentního padoucha v Srstkově podání jsou jen jedny z mnoha třpytů celého gejzíru gagů, na nichž je tato komedie postavena. Vytýkat filmu pro děti důsledné respektování dětského vidění světa považuji za zpozdilé; to, co se dospělému poprávu jeví jako řemeslné nedodělky, se v alternativním pohledu přetváří do neopakovatelné, vlastně až geniální imaginace. MEDVĚDI navazují na to nejlepší z tradice české filmové veselohry a dále ji rozvíjejí a posouvají. Jsou silní tím, že nic nepředstírají a jsou bytostně sví ve svém nezakrývaném dětinském blaženství. Před šestřiceti lety stejně úspěšně - chtělo by se říci až geniálně - jako dnes. ()

buchannon 

všechny recenze uživatele

Když jsem tento film neznal, myslel jsem si, že se jedná o další kulinářský pořad, i když skladba jídelníčku se mi zdála velice nezvyklá, těšil jsem se na fajn recept na medvědí ragú, ale místo toho budou zase jen rybí prsy. Tento film je spíš pro děti, právem jsem se mu vyhýbal, neboť tato "nejbláznivější klauniáda" není nic extra a je docela infantilní. Tak, a inspirován názvem filmu si dnes dám vydatnou večeři... ...cibuli bych doma měl, jen nevím, ze které ZOO unesu ty medvědy. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (27)

  • Když opičák ve školní kuchyni začne házet vajíčka do síta, jsou všechny vajíčka v platě bílá. V záběru na rozbitá vajíčka v sítu je ale několik skořápek od vajíček hnědých. (Mr.Hudson)
  • Keď sa v skutočnosti medvede dostali do prírodopisného kabinetu a uvideli vypchaté zvieratá, dostali taký amok, že takmer zdemolovali celú miestnosť. Medvede potom museli nechať si na kabinet zvyknúť viacej dní. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama