Reklama

Reklama

Zabil jsem Einsteina, pánové...

  • angličtina I Killed Einstein, Gentlemen
TV spot
Československo, 1969, 95 min

Kamera:

Ivan Šlapeta

Hrají:

Jana Brejchová, Jiří Sovák, Iva Janžurová, Lubomír Lipský st., Petr Čepek, Radoslav Brzobohatý, Stella Zázvorková, Jan Libíček, Josef Hlinomaz (více)
(další profese)

Fantastický příběh, jehož děj se odehrává střídavě v Americe, někdy na přelomu druhého a třetího tisíciletí, a v Praze roku 1911, je založen na myšlence, zda a do jaké míry by předčasná smrt zakladatele moderní fyziky, Alberta Einsteina, ovlivnila vývoj naší civilizace. Na rozdíl od většiny děl tohoto žánru, která posunují příběh do daleké budoucnosti, se zde děj naopak vrací pomocí „stroje času“ do minulosti. Jako historický fakt autoři označili skutečnost, že profesor Einstein mohl přijít v Praze roku 1911 o život – na této myšlence je postaven celý děj filmu. Příběh se odehrává „v budoucnosti“, konkrétně v roce 1999. Skupinka bojovně naladěných fanatiků si pohrává s nebezpečným vynálezem – takzvanou bombou G, kvůli které ženy obrůstají plnovousem a nerodí děti. Při hledání viníka toho všeho dojde lidstvo k názoru, že všechno má na svědomí zakladatel moderní fyziky. Do minulosti proto odlétá výprava profesora Moora s jediným cílem – zabít mladého Alberta Einsteina… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (238)

Terva 

všechny recenze uživatele

Jiří Sovák ve svém prvním filmu o cestování časem. Zda - li pak tušil jakou roli si zahraje o osm let později a jakou větu tam řekne. ( ...dáme vůdci vodíkovou bombu !!! " Zítra vstanu a opařím se čajem " ). V tomto snímku zase řekne : DIALOG : PROFESOR PECH ( Oldřich Lipský ) - Tak vám gratuluji, ten váš stroj času funguje. PROFESOR DAVID MOORE ( Jiří Sovák ) - To by se teď dali dělat věci. Například usmrtit Adolfa Hitlera..... Zde letí Jiří Sovák do roku 1911 zabít Einsteina ( Petr Čepek ) , pánové ( i ženy ). Scéna " Hledání prstenu " (a nejenom ona ) by mohla klidně dát filmu přídomek ...lehce erotické sci - fi. V této scéně totiž Helena Růžičková, Iva Janžurová, Jana Brejchová i Jiří Sovák dělají striptýz. Jinak je to pěkná střeštěná česká komedie se spoustou dobrých a kvalitních herců a z perfektním koncem alá SPOILER ( Tajemná záře nad Pacifikem ) KONEC SPOILERU. ...Albert Einstei je neschopný fyzik, ale výtečný houslista.... Hudbu dělal Vlastimil Hála a hraje Filmový symfonický orchestr, řídí Dr. Štěpán Koníček + Taneční orchestr Václava Hybše. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Kvůli Janě Brejchové bych taky cestoval časem a rozhodně bych ji nezabíjel. Ztřeštěná komedie chrlící na diváka jeden gag za druhým v bleskurychlém tempu. Přemýšlet nad paradoxy a jinými záludnostmi cestování v čase nemá příliš smysl. Oldřich Lipský si totiž sympaticky nehraje na fyzikálního génia Einsteinova formátu a chce jen a jen pobavit, což se mu daří na jedničku a komediechtivý divák musí být spokojen. Pro mou již vymírající generaci (nezakomplexovaných) dětí socialismu bude asi vždy nestárnoucí klasikou, jejíž nostalgická vůně se nedá ničím přebít. Čtyři a nikoliv jen z oné nostalgie, řehtal jsem se jako kůň. Viděno během Season Challenge tour 2015 ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

Chtěl jsem dát slabé 3*, protože prostě Lipský, ale ne, nejde to. Vážně to natočil Lipský? Ten Lipský, co natočil Tři veterány, Happy end, Adélu nebo Ať žijí duchové? Nechce se mi tomu věřit, protože tohle na mě působilo, jako by to natočil Vorlíček a ještě o něco hůř, než je jeho průměr. A nechápejte mě špatně - Vorlíček natočil pár skvělých filmů, Dívku na koštěti a Dr. Mráčka mám rád, ale celkově je to prostě průměrný filmař, který se nad svůj průměr vyhoupne, ale jen občas. Ale zpátky k Einsteinovi. Já nevím, prostředí se mi líbilo, zápletka samotná přímo vyzývala k spoustě humorným situacím, ale co jsem nakonec dostal? Něco naprosto nevtipného, u čeho jsem se dvakrát trošku pousmál a aby toho nebylo málo, po 20 minutách to upadlo do neskutečně úmorné nudy. Nevím, celé mě to prostě minulo a taky dost zklamalo. Co se československých crazy komedií týče, rozhodně radši sáhnu po skvělém Zítra vstanu a opařím se čajem, protože u toho se pobavím zaručeně. U Zabil jsem Einsteina, pánové... se spíš unudím. Lipskému to odpouštím, ale nejde mi do hlavy, že zrovna on něco takového natočil. 2* ()

Dreadd 

všechny recenze uživatele

Mezi Lipského komediemi lze Einsteina zařadit mezi méně známé a méně reprízované kousky, tento je navíc z různých stran přijímán poněkud rozporuplně, ne snad kvůli své odvážnosti v rámci odhalených scén, ale spíše kvůli ne úplně zdařilé adaptaci, což způsobilo hlavně nucené okleštění scénáře a nedostatky se projevují především ze začátku, během dlouhého úvodu, při němž se "jede na vážno". Tato satirická komedie ale ve svém základu není úplně hloupá, jednak nastiňuje myšlenku, že historii jde nakonec stejně nejsnáze změnit nenásilnou cestou a v závěru také ukazuje, že fyzika není vlastně jediným nepřítelem lidstva. Rozhodně bych film neobviňoval z nedostatku zábavnosti, ne že bych byl nějakým obdivovatelem ženských vousů, to vůbec, ale během hodinky a půl jsem se zasmál několikrát, ať už raketě při Prodané nevěstě, setkání Franze Berga s vlastním otcem nebo řešení relativity s Růženou u plotny. Excelují zde nádherná Jana Brejchová a Iva Janžurová, Petr Čepek v roli Einsteina nebo Josef Hlinomaz jako policejní velitel. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

"Jste zatčeni pro podezření z nekalých úmyslů proti jistému Adolfu Hitlerovi, malíři pokojů." Bláznivá persifláž na sci-fi tematiku. Scénář psali velcí znalci žánru Josef Nesvadba a Miloš Macourek, ale s vědomím, že český divák nemá s cestováním v čase zkušenosti. Asi proto skoro půlhodinu zabere nekonečné a opakované vysvětlování, než se začne konečně něco dít. Režisér Lipský byl z tématu hodně nesvůj, takže přinutil Macourka scénář krapet zjednodušit a sám pak při realizaci šlápnul na plyn komiky trochu víc než obvykle. Ale víte co? Je mi to fuk. Je to můj žánr, je to skvěle obsazené, originální a většina humoru funguje jak má. Kdyby to výše zmínění pánové jednoduše vzdali s tím, že výsledek nebude dokonalý, byla by to škoda. Ženy s plnovousy, muži s ňadry, prušácký akcent Stelly Zázvorkové, vesmírná raketa v Prodané nevěstě, zmatky kolem (ne)padajícího lustru... říkejte si co chcete, já jsem šťastný, že i tohle v českém filmu máme. :-) 80 % ()

Galerie (31)

Zajímavosti (22)

  • Režisér Oldřich Lipský sa pri kontaktovaní hercov nestretol s veľkým ohlasom. Bol rok 1968 a tomuto svojráznemu námetu  len málokto veril. Petr Čepek, predstaviteľ Einsteina, dokonca svoju rolu najskôr odmietol. Prijal ju až po dohovorení kameramana Ivana Šlapetu, s ktorým boli dlhoroční priatelia. (Raccoon.city)
  • Stella Zázvorková (Wertheimová) si raz cez obednú prestávku vo svojom kostýme odskočila do centra Prahy kúpiť pár pív a chlebíčkov. Tento malý úlet neušiel turistom ani domácim, pre ktorých sa stala neplánovanou, zato príjemnou "atrakciou". (Raccoon.city)
  • Jestliže bomba G ohrožovala ženy v roce 1999, bylo by Albertu Einsteinovi, který na konci filmu hraje na housle, 120 let. (Chegi)

Související novinky

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

13.09.2012

Pouhý den před svými osmdesátinami zemřel ve středu 12. 9. jeden z nejvýraznějších českých herců druhé poloviny 20. století. Byl představitelem hlavně mužných rolí, drsnějších i těch, díky kterým byl… (více)

Reklama

Reklama