Reklama

Reklama

Pán prstenů: Prsteny moci - Série 1

(série)
Trailer 5
USA, 2022, 9 h 17 min (Minutáž: 65–72 min)

Epizody(8)

Videa (9)

Trailer 5

Recenze (159)

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Po šílených trailerech, které ve mně budily dojem, že Prsteny moci budou jen o „něco“ dražší Shannara, jsem po úvodních dvou dílech pocítil lehkou úlevu. Byl jsem z nich sice velice zklamán, nicméně jsem pocítil naději. Ta zemřela o týden později, to už totiž bylo jasné, že adaptace Shannary dává mnohem větší smysl a je v tom nejlepším slova smyslu zábavnější (přestože je od MTV). Už hodně dlouho jsem se žádným seriálem nepronudil tak moc, jako Prsteny moci, a to, že jsem při sledování například brouzdal po internetech, je jediný důvod, proč jsem nezemřel i já. Jediná věc, ze které jsem v souvislosti s tímto výtvorem opravdu zcela nadšen, je soundtrack, ty melodie jsou fenomenální. Stejně tak je skvostná i vizuální stránka, ze které jsou ty peníze nakonec dobře vidět. Alespoň v něčem, protože jinak za ně ten výsledek teda vůbec nestojí. A vlastně i ten vizuál je jen laciněji vypadající kopírka Jacksona. V celých těch osmi předlouhých dílech není téměř nic, co by mě zaujalo, nikdo, ke komu bych pocítil sympatie. Přemýšlel jsem nad tím, jestli by seriálu třeba nepomohlo to, kdyby epizody byly třeba padesátiminutové, ale spíš ne. Protože se tam nic neděje, to, co se děje, nedává absolutně žádný smysl, postavy jsou naprosto příšerně napsané a některé dokonce k smrti nenávidím (dementní Chluponozi), a trochu to zachraňují jen Elrond a Durin. Takzvaní scenáristé Silmarillion ani Dovětky jistě četli, ale absolutně nepochopili, s výchozím materiálem to nemá společného naprosto nic, dělají si absolutně co chtějí zcela po svém, a u těch vyblitých, neskutečně tupých dialogů, šílených nedějových linek a všemožných komických rádoby zvratů jsem fakt měl chuťkaždý týden všechno roztřískat. Líbila se mi snad jen tajemství okolo Saurona a linka s tajemným cizincem (nikoliv tím z meteoritu, haha) a jak už jsem zmiňoval výše, s Elrondem a trpaslíky, což je jediná linka, která funguje, všechno další je sice atraktivní, ale příšerně napsané. Galadriel bohužel nakonec také silně zklamala, ačkoliv Morfydd je skvělá herečka. Tohle mělo dopadnout úplně jinak a výsledek mě mrzí, nicméně vzato kolem a kolem je to krásně vypadající, ale nesnesitelně průměrná fantasy se zahozeným potenciálem, ale absolutní neznalci (nečtenáři) by mohli být někteří – možná – spokojení. Ale pořád se to může zlepšit! (Haha, jedině pod novým vedením někoho, kdo ten svět chápe). A ještě vám položím ty nejpalčivější otázky, na něž odpovědi stále visí ve vzduchu: Myslíte si, že je Celeborn mrtvý? A jak dlouho mu to vydrží? 4/10 za to, co jsem pochválil. ()

HiddenDragon 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kupodivu to navzdory me skepsi neni vubec marny. Tmavy elf nebo trpaslice jsou nakonec veci, ktere se do fantasy zanru docela hodi. Knizky jsem zatim necet. Je mi celkem jedno, zda to cerpa ze Silmarilionu nebo je to cele zcela nove a jmeno Tolkiena je tam jen na okrasu. Ten feeling prequelu Pana prstenu tam je. Zazni znama jmena a cele je to jakoby porad mlada Stredozeme. Dej sleduje nekolik komunit - Chluponohy (pozdejsi hobiti), Elfy, lidi z Numenoru a Jiznich kraju a orky. Zacina defacto porazkou temneho Morgotha a vzestupem (a vlastne i exilem) jeho nasledovnika Saurona, jehoz poskoci mlade Galadriel zabiji bratra, a tak se zapocne jeji neunavna cesta za pomstou. Herci jsou vyrazni a vybrani podle me vyborne. Na tricich je znat velky rozpocet, protoze si opravdu v nicem nezadaji se starou LOTR trilogii a temer i Hobitem. Prirodni scenerie jsou nadherne a CGI vsech mest - at uz elfu, lidi nebo trpasliku - je peckovni. Kostymy a masky jakbysmet. Akorat co se tyce "fyzickeho" meritka, nedostalo pocitacovemu. Jeden zdejsi clen to dokonale glosoval, ze zachrana lidske rasy v Jiznich krajich se smrskla na "vesnici o padesati lidech a ctyrech baracich" 😆 Bohuzel je tomu tak. Take scenar neni zadna epopej. Misto aby budil dojem napinaveho sprintu na sto metru s citelnym gradovanim, tak je pribeh rozplizly jak osmihodinovy tenisovy match, kdy vizualne nadherne sceny stridaji zdlouhave dialogy uplne o ho..e, presuny zleva doprava (doslova) nebo zbytecne slowmotiony na jedouci Galadriel apod. Kdyby pulku vystrihali, jen by to prospelo. Misto serialu jeden trihodinovej film a je zadelano na dalsi trilogii. Bez debat. Par scen (napr. ty s orky), paty dil se skvelou pisni Wandering Day, pointa a finalni epizoda jsou super. Jenze na ceste k ni schroupate spoustu chipsu pri koukani na rozvlacne prd. Kazdopadne me to namlsalo a jsem zvedav, co vymysli dal. Potencial tam je. // 70% ()

Reklama

KarelR 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vlastně... docela hezká průměrná fantasy? Některé linky šlapaly, některé bolely, u herců to samé. Nakonec jsem se ale zvládl soustředit spíš na pozitiva, a jelikož Bear McCreary po hudební stránce opravdu nezklamal, přinejmenším něco Prsteny moci trefily na jedničku. Radši si ale nechci představovat, jak mohly vypadat, kdyby je napsal a natočil někdo výrazně schopnější... ()

Lenka.Vilka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hlavně si nestříknout do textilu, aneb proč jsem ráda, že jsem kulturní barbar a hovado v jednom, a vůbec mi to nevadí. Protože za mě se první série hodně povedla. Ano, první díly se táhly jako týden před výplatou (ehm, pokud jste jako tak třicet dní před výplatou), ale mě podobné tempo bude vždy vyhovovat. Příběh má pár momentů, kdy si to scénář trochu ulehčuje a na to kolik to má času, mi přišlo, že si dost často není jistý, zda to ukočíruje v rámci všech linek. Ale nakonec se všechno povedlo. Vizuální stránka byla luxusní, o tom rozhodně žádná debata. A jo, já se na každý nový díl těšila a užila jsem si ho já. Prostě kulturní hovado a barbar :) ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Neměla jsem žádná velká očekávání. Trilogii Pána prstenů mám moc ráda, vždycky se na ní ráda podívám, ale nejsem takový skalní fanoušek, který by veděl všechno o každé postavě nebo celkově i historii. Takže mě zpracování nezasáhlo negativně tolik, jako ty opravdové skalní fanoušky (alespoň takový mám z toho pocit). Trvalo mi, než jsem si zvykla na herečku, co hraje Galadriel, ze začátku mi tam vůbec neseděla, ale postupem času jsem si na ní zvykla. Nejvíce mě bavila dějová linka s Durinem, za mě nejlépe zpracovaná postava. Nejméně mě bavila linka s hobity, přišla mi docela zbytečná, ale na druhou stranu jsem zvědavá, kam to povede dál. ()

Galerie (805)

Zajímavosti (31)

  • Bronwyn (Nazanin Boniadi) řekne, že do bývalé elfské citadely se stáhli lidé ze všech vesnic až po Orodruin. Orodruin je sindarské (elfské) jméno pro horu, která je ve Třetím věku známá jako Mount Doom, kam jde Frodo vhodit prsten. Orodruin znamená něco jako „hořící hora“. (spacemaster)
  • Halbrand (Charlie Vickers) ve vězení říká Galadriel (Morfydd Clark), aby zjistila, čeho se její protivník nejvíce obává, aby to mohla použít proti němu. To je přesně taktika, kterou Sauron použil proti Númenorcům, aby je zničil, a také taktika, kterou se řídil, když vykoval Prsteny moci a rozdělil je mezi lidi, trpaslíky a elfy, jen aby posléze vykoval Jeden prsten, který jim vládne. (spacemaster)
  • Arondir (Ismael Cruz Córdova) zmíní Valar, který se stará o rostoucí věci. Tato Valar je Yavanna, manželka Auleho, který vytvořil trpaslíky. Yavanna mimo jiné stojí za vznikem entů. (spacemaster)

Reklama

Reklama