Reklama

Reklama

Arctic: Ledové peklo

  • Island Arctic (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Muž havaruje s letadlem uprostřed nedozírné ledové pustiny. Každý den dodržuje rutinní úkony a doufá, že se dočká záchrany. Jednoho dne se objeví vrtulník, silná sněžná bouře však zapříčiní pilotovu smrt a muž pochopí, že má jen dvě možnosti: zůstat v havarovaném vraku a připravovat se na jistou smrt, nebo se vydat na stovky dlouhou pouť s nejistým koncem… (Bohemia MP)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (426)

Jinny 

všechny recenze uživatele

Že je film minimalistický, to se asi dalo čekat. Všehovšudy v něm skutečně uvidíte jen dva herce. Co jsem ovšem čekala, to by bylo nějaké ozvláštnění, nějaký twist. Nemusel to být zrovna útok medvěda, který by jedna z postav nepřežila, ale Arctic se drží velice při zemi. Rozhodnutí hlavního hrdiny ne tak docela rozumíme, protože o něm zkrátka nic nevíme a musíme přijmout, že je to prostě správný chlap. Atmosféra je na druhou stranu velmi sugestivní a za Madse mi byla zima. ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Chvíli působil "Arctic" skutečně nadějně. Tu mi asocioval "127 hodin" (způsob vyprávění), tam zase "Věc" (jednoduchá, tísnivá hudba). Pak ale hlavního hrdinu napadla největší a zároveň nejhumánnější hovadina jeho života, čímž mi totálně rozboural celý zbytek filmu. U rodiny a přátel bych udělala to samé, ale u naprosto cizího člověka? Nope. Škoda, protože být film sobečtější, nebála bych se ho nazvat jedním z nejsugestivnějších survival filmů vůbec. Po dlouhém rozmýšlení zaokrouhluji dolů. Zatímco např. v "Na ostří nože" funguje finální snaha o záchranu kolegy naprosto bravurně, v "Arcticu" nefunguje vůbec. Ztrátou samoty ztrácí film kouzlo a závěr je katastrofa. 3,5*. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

No čo už v tomto snehovom survival subžánri vymyslieť, že. Vlkov, ľadové medvede, nejaké nečakané priepasti v horách, možno problematický parťák, či niekto, koho treba zachrániť. No nakoniec je toho dosť, čo sa dá vymyslieť, ale častokrát to máme naservírované v jednom filme, aby sa to natiahlo aspoň na tú hodinu a pol. Väčšina z týchto vecí je aj v Arctic, ale tvorcovia dobre vedia, že tou základnou pridanou hodnotou pre divákov a najmä diváčky je Mads Mikkelsen. Keďže som to videl doma, tak za tri, po kine by som asi neváhal s vyšším hodnotením. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Pre tento film vám vôbec netreba vedieť po anglicky, pretože Mikkelsen sa v kuse kuká do okna, potom sa kuká do snehu či na skaly. Hlavne ale nič nehovorí alebo niečo len tak zamrmle s doslova zamrznutým úsmevom. Dráma s vyslovene dvoma hercami, jedným takmer mŕtvym a druhým polomŕtvym. Všetko je postavené na Mikkelsenovi a jeho putovaní mrazivou pustatinou s malými prvkami napätia ale niekedy silnejšími situáciami za dobre vybranej hudby. Na Revenanta to iste nemá, ale aj takto sa dá natočiť film bez dialógov, hoci koniec mohol byť aj tragickejší. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Mám rád Mikkelsena. Mám rád polární pustiny. A úplně nejradši mám filmy o ztroskotání a přežívání v divočině. Takže tenhle flák měl být pro mě potenciálně jasná pětihvězda. Že je to prý film pomalý, kde se vlastně "nic neděje"? Ale to je naprostá senzace, takový filmy právě miluju! Žádný pitomý flashbacky, žádný klišoidní a uslzený návraty do minulosti, ve kterých Mikkelsenovi skáče kolem krku jeho malá princezna a říká mu "ajlavjů dédy" a tak podobně. Prostě jenom existenciálně strohej a syrovej survival, ve kterým sledujeme hlavního hrdinu při jeho každodenní přežívací rutině, paráda. Ovšem filmová realita mě nakonec přece jenom trochu zklamala. Největší problém mám s tím, že na mě Mikkelsenova postava působila naprosto neživotně, ploše, vyumělkovaně, nebyla mi ničím sympatická, popravdě prd mi na ní záleželo. A nebavily mě její monology. A nebylo to Mikkelsenem, ale ubohým scénářem. Tak ubohým, že bych chvílema dokonce uvítal nějaký ty flashbacky abych se aspoň dozvěděl, jak se náš hlavní hrdina do týhle patálie dostal, co dělá v civilu a tak. Ani záchrana (kvazi)asijské polárnice, ani setkání s ledním méďou Béďou nepřinesou silnější divácký zážitek. Pamatuju, jak se mi u DiCapriovy rvačky s medvědicí v Revenantovi zrychlil tep, tady jsem se jenom ušklíbal a mrmlal něco jako: "Proč mu sakra nenarveš hůlku do voka, ty demente?" A úplný závěr mě zklamal, posledních pár sekund filmu si rejža mohl odpustit a dal bych čtvrtou. Je to zkrátka jenom středoproudový vyměklý melodrama, blééé. Největší (a asi jediné výrazné) plus pro mne byly nádherné exteriéry z mrazivého islandského vnitrozemí, na které se mi z pohodlí postele příjemně koukalo. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (12)

  • Natáčelo se 19 dní na Islandu. (Varan)
  • Ztroskotané letadlo má české označení OK-AGG. (berbis)
  • „Natáčení bylo opravdu náročné. Jak fyzicky, tak psychicky. Potýkali jsme se s větrem silným 80 km/h, zmrzlým deštěm, sněžnými bouřemi, neprůjezdnými silnicemi, vozy s materiálem zaseknutými daleko na cestě, dveře aut nám urvala vichřice a na konci natáčení začal tát sníh. Kvůli počasí se natáčecí plán měnil snad každou hodinu. Ale i přes tyto brutální podmínky, zůstal celý tým nezdeptaný. Až čiperný. Obzvláště Mads. Na mysl mi přichází hlavně jeden záběr: Overgård je skoro kilometr od kempu, přichází k němu přes zamrzlé jezero. Skůtry v té době na jezero nesměly, takže trvalo snad půl hodiny jen se dostat k místu záběru. Mohl ho dablovat jakýkoliv člověk v červené bundě, ale Mads zůstal věrný svému závazku, že bude v každičkém záběru. Dali jsme mu vysílačku a šel… Tenhle záběr je můj úplně nejoblíbenější z celého filmu.“ – Joe Penna, režisér/scenárista. (Zdroj: Bohemia MP)

Reklama

Reklama