Reklama

Reklama

Dvanáct rozhněvaných mužů

  • USA 12 Angry Men (více)
Trailer

Obsahy(1)

Dvanáct porotců má jednomyslně rozhodnout o vině či nevině mladého muže, který je obviněn z vraždy svého otce. Porotci jsou průměrní Američané s obyčejnými zájmy a zaměstnáním. V průběžném hlasování jedenáct hlasuje za vinu, jenom porotce číslo 8 je proti... (Magic Box)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 692)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Téměř divadelní zpracování konverzačního dramatu. Jednota místa, času a děje. Vše je tu ve slovech...ale v jakých slovech! Nádherný film, hluboký, dramatický, s etickou rovinou nesnesitelné tíhy rozhodování o životě člověka. Skvěle napsaný scénář. Vynikající herecké výkony všech zúčastněných, z nichž je nutno z českého pohledu vypíchnout obsazení naší národní legendy - emigranta Jiřího (George) Voskovce... Tady někde mohl být i český film, kdyby byl v té době svobodný... ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Nic inteligentnějšího a napínavějšího jsem snad neviděl. Nikdy bych si nepomyslel, že mne tak mile překvapí snímek z prostředí, ke kterému nemám sebemenší zalíbení, a se kterým mi ve spojitosti s filmovou kulturou přichází na mysl slůvko "kýč": z justiční budovy/místnosti pro verdikt porotců. Režiséru Lumetovi gratuluji k jednomu z nejgeniálnějších děl světové filmografie. Na adresu všech zůčastněných herců se pak sluší říci, že každý z nich ze sebe dostal maximum a já si ani na okamžik nedovolil pochybovat o tom, že by se kterýkoliv z nich do role plně nevžil. Bylo to tak intenzivní, až jsem si připadal jako třináctý: mlčenlivý pozorovatel. ()

Reklama

Falko 

všechny recenze uživatele

Tak toto je uzasny priklad, ako sa da natocit skvely film s genialnym scenarom v jednej miestnosti s 12-timi ludmi pocas 95-tich minut. Najviac sa mi ratal Henry Fonda, ako postupne dokazal zneistit ostatnych porotcov nepravdepodobnych vypovedi svedkov, ktori boli jednoznacne rozhodnuti za chlapcovu vinu :-) Treba vidiet. Film ma 3 nominacie na Oscara za najlepsi film, reziu a scenar, avsak Oscara za najlepsi film roka 1957 ziskal MOST PRES REKU KWAI a za reziu David Lean taktiez za Most pres reku Kwai... 16.09.2008 _____ Martin Balsam - (Porotca 1) +++ John Fiedler - (Porotca 2) +++ Lee J. Cobb - (Porotca 3) +++ E.G. Marshall - (Porotca 4) +++ Jack Klugman - (Porotca 5) +++ Ed Binns - (Porotca 6) +++ Jack Warden - (Porotca 7) +++ Henry Fonda - (Porotca 8) +++ Joseph Sweeney - (Porotca 9) +++ Ed Begley - (Porotca 10) +++ Jiří Voskovec - (Porotca 11) +++ Robert Webber - (Porotca 12) +++ Hudba: Kenyon Hopkins +++ ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Hodina a půl v jedné místnosti se dvanácti porotci, kteří mají v rukou lidský život a mají o něm rozhodnout. V na první pohled jasném případu se díky jednomu z mužů náhle začnou vynořovat zprvu drobné, pak větší nejasnosti. Strhujícím způsobem natočené drama s vynikajícími výkony všech zúčastněných herců je postaveno na dokonalém scénáři, v němž nenajdete slabé místo. Btw. Tohle je další důkaz zaslepenosti Filmové akademie, protože neudělit tomuto skvostu žádného Oscara se rovná prakticky filmovému rouhání. ()

Algernons 

všechny recenze uživatele

Tady není o čem. Excelentní filmový zážitek u kterého není žádný tajemstvím, že oplývám jedním z nejlepších scénářů všech dob a vynikajícím hereckým ansámblem s dokonalými výkony. Proto bych se ovšem zaměřil na aspekt, který tu není tak vyzdvihován, ale je stejně brilantní. Režie. Sidney Lumet dokázal jednu místnost s dvanácti chlapama udělat živější a záživnější, než dobrodružné a akční filmy obrážející celý svět. Dynamická obměna uhlů, přerušování monotónnosti změnou prostředí, pomocí záběrování a nebo obměnou denní doby či počasí, skvělý atmosféra příšerného tepla a oblety kamerou napříč celou místností, to vše dělá z Dvanácti rozhněvaných mužů tak úžasný filmový zážitek. Nebýt takto brilantní režie, dalo by se říct, že to mohla být klidně divadelní hra, ovšem v tomhle provedení, to mohlo mít takovou sílu jen jako film. ()

Galerie (76)

Zajímavosti (48)

  • Filmy, ktoré videl porotca č. 4 (E.G. Marshall) sú "The Scarlet Circle" a "The Amazing Mrs. Bainbridge" (nesprávne pomenovaný ako "Pozoruhodná pani Bainbridgeová"). Ani jeden z nich neexistuje v reálnom živote. (WalterIK7)
  • Téměř tři minuty filmu byly natočeny v prázdné místnosti. (Kulmon)
  • Celý film, s výjimkou exteriérových záběrů, se odehrává ve třech místnostech. (ČSFD)

Související novinky

Clint Eastwood chystá svůj poslední film

Clint Eastwood chystá svůj poslední film

31.03.2023

Legendárnímu herci a režisérovi Clintu Eastwoodovi (Gran Torino, Nesmiřitelní) bude letos 93 let. Tento filmový velikán ale ještě neřekl své poslední slovo. Podle čerstvých zpráv nyní Eastwood chystá… (více)

Sidney Lumet: 1924 – 2011

Sidney Lumet: 1924 – 2011

10.04.2011

Když debutujete filmem ráže Dvanácti rozhněvaných mužů, je jasné, že vaše režisérská kariéra bude krasojízda. V případě legendárního Sidneyho Lumeta, který zemřel v sobotu 9. dubna ve věku 86 let, to… (více)

Reklama

Reklama