Reklama

Reklama

The Amputee

Krátkometrážní / Experimentální
USA, 1974, 5 min

Obsahy(1)

Kraťas, nakrútený Davidom Lynchom počas voľných chvíľ pri realizácii MAZACEJ HLAVY. Žena s amputovanou nohou sedí na gauči a píšúc veľmi osobný dopis svojmu známemu nahlas premýšla nad formuláciou viet. V tom k nej podíde doktor a začne sa jej vŕtat v rane po amputácii. Žena si ho nevšíma. Ani len vo chvíli, keď doktor značne znervózni kvôli nezadržiteľne striekajúcej krvi z rany. Čiernobiely film je natočený v jednom statickom zábere, kamera sníma gauč a ženu spredu, doktor je k nám otočený chrbtom. (POMO)

(více)

Recenze (131)

Jansen 

všechny recenze uživatele

Uznávám, že tento Lynchův kraťas je už hodně na hraně, a proto se ani nedivím zdejším rozporuplným hodnocením. To co si tu totiž David dovolil, vyžadovalo už opravdu hodně drzosti a odvahy. Natočit 5ti minutový záběr, který sleduje ošetření pahýlů amputovaných dolních končetin mladé ženy, a ještě k tomu to vydávat to za regulérní krátký film zní opravdu šíleně. Dotyčná žena si během zákroku píše deník odkrývající její milostné problémy a vztahy a tváří se naprosto nezúčastněně. Ale je to právě kontrastní spojení šokujícího obrazu a zdánlivě samoúčelného a jednoduchého příběhu připomínajícího červenou knihovnu, co z tohoto záběru dělá film. Vůbec kontrast je tu použit ve více vrstvách a vytváří tak něco opravdu zvláštního. Amputee je film, který se snadno zavrhne, ale jen hodně obtížně pochopí. Docela by mě zajímalo, kdo se mezi cvakáním nemocničních nůžek soustředil na to, jak to bylo s Helen a Jimem. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Mrzí mě, že ve srovnání s Lynchovou prvotinou, působí jeho čtvrté dílo jako naprosto amatérský, studentský počin, bez nápadu, atmosféry, či zajímavosti. Hodnotím originální 9 minutovou verzi, kde Lynch ukazuje 2x to samé, jen s jednou menší změnou (ošetřovatelka) a říkám si, jak nudné a zoufalé tohle bylo a kolik věcí šlo vylepšit... Opravdu nic neříkající ztráta času, kterou z odpadu zachraňuje jen psychoticky tekoucí voda. 1/10 ()

Reklama

Karush 

všechny recenze uživatele

Najjednoduchšie je napísať a opakovať po "skúsenejších", aké je to neskutočne umelecké a pôsobivé, ale človek čo to tvrdí môže zamieriť rovno na psychiatriu, ak takýto typ kinematografie ho osloví a nesmierne naňho zapôsobí...asi málokto prekoná Davida v natočení čo najväčšej somariny, tak mu ostáva len pretekať sa sám so sebou. ()

Tomcat.C 

všechny recenze uživatele

Harry, "pisatelka dopisu", Joana, Jim, "adresát dopisu" a Helena byli na chatě u pláže. Před společným odchodem na pláž Harry zapl v chatě všechny hořáky na topení. Z pláže se večer Harry vracel s "pisatelkou dopisu", které se ze slunce udělalo špatně. Harry jí po cestě koupil cigarety. Potkali Jima s Joanou. Harry se naštval, že vidí společně Jima s Joanou, protože Joana byla jeho holka, a tak řekl Joane, že "pisatelka dopisu" flirtovala s Jimem, což nebyla pravda. Řekl to proto, aby si náhodou Joana nezačala něco s Jimem. Joana tuto informaci předala na chatě "adresátovi dopisu", který se naštval a řekl Heleně, že "pisatelka dopisu", se kterou chodil, flirtovala s jejím Jimem. Helena se přestala bavit s"pisatelkou dopisu", která jinak byla její nejlepší kamarádkou a pohádala se s Jimem. Potom odešla ven před chatu. "Adresát dopisu" se pohádal s "pisatelkou dopisu" a také později odešel ven z chaty. Ve tři ráno dorazil na chatu Paul, který venku zahlédl společně "adresáta dopisu" a Helenu. Hořáky nad ránem zhasly a ráno až si "pisatelka dopisu" zapálila cigaretu, došlo k výbuchu. V důsledku toho přišla o nohy. ()

Mahalik odpad!

všechny recenze uživatele

Klub slepců by možná tenhle Lynchův kraťas odměnil cenou Ekumenické poroty, ale lidé kteří nemají větší citovou vadu, budou totálně znechuceni. Spisovatelka, píšící i přes svůj tělený handicep dopis (nebo román?) je zde zobrazena jako kuřačka, která ráda posedí ve svém přiblblém křesílku. Přemýšlí, zapisuje a přitom se jí David Lynch nimrá v amputované noze ze které následně začne stříkat krev. Kontroverzní? Možná. Naivní? Super! ()

Galerie (2)

Zajímavosti (3)

  • Krátkometrážní experiment byl natočen ve spolupráci s kameramanem Frederickem Elmesem, a to také za účelem otestování kvality tehdejší filmové techniky. (Abes)
  • Lynchův kamarád měl otestovat několik cívek surového filmového materiálu a Lynch ho přemluvil, aby to mohl režírovat. Když se potom činovníci AFI shromáždili v promítacím sále a viděli ženu s amputovanýma nohama, jak sedí na židli a píše dopis, jeden z nich zvolal: "V tom může mít prsty jedině Lynch!"
    (Zdroj: Temné stránky duše) (trojúhelník)
  • V roku 1973 David Lynch už asi rok točil film Eraserhead. V tej dobe mu došli peniaze. Pre neho to bolo veľmi depresívne obdobie. Lynch dostal nápad, ako z tejto situácie psychicky vyviaznuť a tak natočil snímok The Amputee. (ČSFD)

Reklama

Reklama