Reklama

Reklama

Mazací hlava

  • Česko Eraserhead (více)
Trailer

VOD (1)

Děj filmového debutu režiséra Davida Lynche nás zavádí na periférii nejmenované průmyslové čtvrti. Podivínský samotář Henry Spencer se právě dovídá, že jeho přítelkyně Mary je těhotná. Místo roztomilého novorozence ale na svět přichází jakési monstrum. Mary se s touto situací není schopna vyrovnat a Henryho i s potomkem opouští. Nekonečné halucinace dovedou Henryho nakonec až k zoufalému činu... (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (708)

Jordan 

všechny recenze uživatele

tomuto hovorím debut! tomuto hovorím film! psychologický industriálny sci-fi horror s prvkami čiernej komédie, muzikálovými vsuvkami a sociálnymi podtextami, audio aj vizuálna stránka, stránka herecká, atmosferická i režijno-scenáristická, to všetko už predznamenáva jedného veľkého a obdivuhodného génia. tento film robil pán lynch niekoľko rokov a kvôli nemu sa s ním rozviedla aj manželka, ale stálo to za to, však? symbolická štúdia hriechu, apokalyptická ilustrácia podvedomia so všetkými pasychopatologickými a obsesívnymi stavmi, dokumentácia aturovho videnia neba a pekla, etuda na ponurú tému ľudskej osamotenosti a bezmocnosti v stechnizovanom a priemyselnom svete, ktorý je, podobne ako úbohý človek, ovládaný neznámymi mocnými silami. ()

sud

všechny recenze uživatele

Na plátna kin přichází ten největší blázen na režisérské židli - David Lynch. V mnohém svoji prvotinu nepřekonal - v nevysvětlitelnosti, úchylnosti a šílenosti. Zatímco u ostatních Lynchovek víte alespoň chvilku o co jde, zde ani náhodou. Zábavné chvilky se střídají s těmi nudnějšími a zážitek je hodný deliria. Vážně, pokud chce mít pocit jako ve vožralství a chcete ušetřit, sežeňte si Mazací hlavu. O tomto filmu nemohu říci, jestli se mi líbil, či nelíbil. To nelze. To se vymyká všemu. X%. ()

Reklama

Slarque 

všechny recenze uživatele

Lynchův černobílý debut je spíš než filmem pouze sledem hypnotizujících obrazů ovlivněných surrealismem, němou groteskou a totálně ujetou představivostí autora. Pouze pro skalní příznivce, hlavy ostatních tento snímek zpracuje jako gumu na tužky a budou rádi pokud skončí za radiátorem ústředního topení. Nejlepší je ovšem to příšerné dítě. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Depresivnější podívanou těžko někde vyhrabete. Film, v němž nenajdeme jediný záběr či zvuk, který by výrazně vybočoval a nepodílel se na utváření absolutně bezútěšné, do poslední pozitivní jiskřičky diváka vysávající atmosféry. Především práce s odporně dráždivými zvukovými ruchy je příkladná a paralyzující, stejně jako jednoduché, ale extrémně explicitní a znepokojivé masky, které na dlouhou dobu z hlavy nevyženete. Je to čistě moje vina, že podobně neuchopitelná vyprávění, která brání divákovi v plnohodnotném napojení na jejich vnitřní svět a pocity postav, od přírody nevyhledávám a nedokážu je sledovat s hlubším než jen chladným cinefilním zaujetím - Mazací hlava je totiž štědrá experimentální nadílka. Mindfuck století. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Toto je trošku silná káva aj na mňa. Tento film vám naozaj vymaže hlavu. Kto zvládne prvých päť minút, vie čo ho čaká v nasledujúcich minútach. Dlhé, čiernobiele zábery s depko hudbou, minimum dialógov, dlhé pohľady do divných očí a postavy o ktorých sa ťažko dá povedať, že sú normálne. K tomu všetkému "malý votrelec", ktorý tú depresívnu atmosféru ešte znásobuje. Niektorým filmom D. Lyncha nerozumiem a možno ani on sám. Ťažko povedať, čo tým chcel básnik vyjadriť, ale isté je, že to nepotrebujem vidieť znova. D. Lynch je nepochybne veľmi zručný režisér a pokiaľ nemá za cieľ šokovať, dokáže vytvoriť nádherný film ako Sloní muž, či Príbeh Alvina Straighta. Toto je čistá depka s jasným zámerom šokovať a znechutiť, čo sa mu celkom podarilo. 40%. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (70)

  • Jack Nance si za jeden natáčecí den v tomto filmu vydělal 25 amerických dolarů. (ČSFD)
  • Lynch se pokusil zaujmout pro svůj projekt několik soukromých finančníků, ovšem jakmile jim předvedl doposud natočený materiál, potencionální sponzoři s křikem opustili sál. Jednu dobu si dokonce pohrával s myšlenkou postavit loutku Henryho a dokončit zbytek scén jako animovaný film. (Tomket)
  • Červy, které Henry (Jack Nance) tahá ze své manželky, jsou ve skutečnosti lidské pupečníky. (Okara)

Reklama

Reklama