Reklama

Reklama

Film navazuje na děj filmu Osvícení (Stanley Kubrick) popisující hrůzné události, ke kterým došlo před 40 lety v hotelu Overlook. Nyní dospělý Dan Torrance (Ewan McGregor) se usilovně snaží vyrovnat se svým hrůzným zážitkem z hotelu a najít klid v duši. Vše se ale změní ve chvíli, kdy se setká s Abrou, odvážnou mladou dívkou obdařenou mimořádnými mimosmyslovými schopnostmi označovanými jako „osvícení“. Abra instinktivně vycítí, že Dan má stejné tajuplné nadání jako ona, a obrátí se na něj se zoufalou prosbou o pomoc. Nelítostná bytost Rose a její následovníci totiž čerpají energii z „osvícení“ dalších nevinných dětí a pro dosažení své nesmrtelnosti jsou rozhodnuti udělat cokoliv. Tato nesourodá dvojice spojí své síly a pustí se s Rose do nemilosrdného boje na život a na smrt. (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (630)

Kothy 

všechny recenze uživatele

Ani bych nečekal, že se na Kubrickovu klasiku dá tak dobře navázat. Mikeu Flanaganovi se povedlo skvěle. Děj se posouvá o 40 let a dost rozvíjí mytologii tohoto světa. Danny je už dávno dospělý a má své problémy. Občas si pomůže díky své schopnosti. Kontaktuje ho malá holka Abra, která je v nebezpečí. Jde po ní totiž jistá skupinka bytostí, které pojídají lidské duše. Začíná tedy závod napříč státy a hra o přežití. Dost se mi to líbilo a přišlo mi to originální. McGregorovi role Dannyho docela sedla. "Musím za sebou zavřít dveře." ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Film nie je strašidelný a tiež je bez akýchkoľvek ľakačiek. Knihu nepoznám osobne, film "The Shining" som videl pár krát. Toto je taký zaujímavý fantasy film o bande hipisáckych cigošov, ktorí sa živia vysávaním ľudskej duše z čerstvo zavraždených obetí a prekaziť im to majú práve Ewan McGregor (ktorý sa ako malý štvoročný fagan preháňal pred 40 rokmi po chodbách kultového hotela na tej trojkolke) s novou hrdinkou. Zaujímavé to práve bolo tým pre mňa, že ho na diaľku psychotelepaticky kontaktovala táto nová malá baba s nadprirodzenými schopnosťami, spolu s ktorou sa pokúsia zničiť práve túto bandu s ich šéfkou - Rebeccou Ferguson, ktorá bola kurevsky otravná. A čím dlhší bol koniec filmu, tým otravnejšia tá baba bola! Za mňa silnejšie dve hviezdičky, alebo teda slabšie tri. [VUE cinema, Redditch, UK] 45% ()

Reklama

novoten 

všechny recenze uživatele

Těžko adaptovatelná a přitom tuze dobrá Kingovka. Kdyby chtěl scénář jet maximálně podle struktury předlohy, budou polovinu stopáže tvořit sezení Anonymních alkoholiků. Chápu proto, že se Flanagan daleko víc soustředil na Abru a Rose, protože jejich linky jsou daleko filmovější (byť ne osobní), ale z chudáka Dannyho tak zůstává vedlejší charakter. Na to, že se navíc nutně musí pokračovat v Osvícení filmovém a daleko méně v tom knižním, je závěr až překvapivě silný, z logiky věci děsivější a sympaticky uctivý k předloze / předlohám, jakkoli jsou změny (v čele s tou největší) na první pohled ke zlosti. Z příběhu o překročení vlastního stínu tak vzniklo něco jiného, ale hororu, který se nebojí vyvarovat laciných lekaček a jen využívat atmosféru nejde nevzdat hold. ()

Beckett51 

všechny recenze uživatele

Pravděpodobně jedna z nejlepších knižních adaptací, co jsem kdy viděl. Film, který ctí film, na který navazuje, ale zároveň skvěle převádí na plátno knihu, podle které je, a napravuje Kubrickovo "hříchy", které se Kingovi na první adaptaci Osvícení nelíbily. Skvělé obsazení (Rose, Danny, Crow a Grandpa Flick neskutečně skvělej casting), boží kamera, neskutečně vyřešenej zvuk a hudba (zase skvělý odkazy na knihu a Kubrickovo film), parádní změny ve scénáři, který rozhodně celej příběh nedegradujou, ale opět odkazujou jak na knihu, tak na Kubrickovo Osvícení a spousta dalších detailů, který mi jakožto Kingovo fanouška přiváděly miniorgasmy. Všechna poklona Miku Flanaganovi - dokázal totiž natočit film, který nejen že ctí Kingovo svět jako takový, ale především vychází vstříc jak fanouškům knihy, tak i fanouškům Kubrickovo hororu, který je bezpochyby skvělým filmem, ale velmi špatnou adaptací, a toho všeho si režisér a scénárista Doktora Spánka byl velmi vědom a dokázal z toho vytřískat i to, co jsem si nikdy neuvědomil, že by se dalo. Navíc je film natočený takovým způsobem, že i bez znalosti Osvícení (knihy i filmu) z toho může být plnohodnotný a hlavně srozumitelný filmový zážitek. A takový film jen tak někdo natočit nedokáže. Díky, Miku, a těším se na další Kingovku. ... “The world's just a hospice with fresh air.” ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Filmové Osvícení považuji za artovými hnědopichy druhou nejpřeceňovanější prudu všech dob, byť famózně zahranou. Ta první je od téhož režiséra a pojednává o narkoleptickém existenciálním mlácení prázdné slámy s plechovou hubou s honoris fatuus doktorátem z FFUK při tříhodinové cestě na Saturn. Nudofilové již zajisté vědí. Tudíž jsem byl z výše uvedeného důvodu, a také proto, že Štefan už téměř dvacet let nenapsal nic, co by se vymykalo z kategorie potištěného hajzlpapíru či vykrádání sebe sama, vůči PhDr. Spánkovi drahnou dobu velice skeptický a vyhýbal se mu jako dyslektik Slabikáři. Chyba! Na rozdíl od uspávajícího a poooooomalého Džekova jebání v hlavě v otravném psychožravém hotelu, plném halušek s nestrašidelnými fakany na trojkolkách, unyle užvaněným duchopersonálem a až směšnými krabatými důchodkyněmi ve vanách, je toto velmi svižná, zábavná a smysluplná taškařice o partičce zlých homodějů, vykuřujících děti, která elegantně navazuje na původní sračkol a dokonce i dovysvětluje mnohé, co narkáč s LMD - Kubryk - bez ladu a skladu vytrhal z kontextu původní předlohy v domnění, že každý divák taky fetuje a xmrti rád usíná při projekci nudou. Byť taškařice místy otřesně zahraná. Toporný jeliman a profesionální bezmimik Eman MekŘehoř je mokvajícím vředem každého filmu, ve kterém se marně pokouší předstírat herectví. Naštěstí jej zde téměř vymazávají a ukazují mu, jak to má vypadat, vynikající sympatická negroholčička a hlavně skvostná, přirozená a bez váhání píchatelná alfaštěrbina, paní Milfgusnová. Tu bych z fleku nechal vysát ze mě veškerou páru, a ani by mě nemusela před tím moc honit. Tedy pardon, chtěl jsem samozřejmě říct „pronásledovat“, aby to náhodou nevyznělo seksisticky nebo tak… P.S. Milý genitální marketére a brilantní lokalizátore distribučních titulů, to teď jako budeš cpát jméno autora předlohy do každého názvu filmu, aby se i ta největší lopata nemusela obávat, jestli náhodou omylem nejde do kina třeba na slavný gruzínský bestseler Doktor Spánek od Pomrda Šukašviliho? ()

Galerie (41)

Zajímavosti (18)

  • Z rádia v kempu hraje „Home“ od Henry Hall & His Gleneagles Hotel Band. (Duoscop)

Související novinky

Netflixovský dům Usherů našel nového patriarchu

Netflixovský dům Usherů našel nového patriarchu

01.05.2022

Jsou tomu přibližně dva týdny, co filmový svět obletěla zpráva o vyhození legendárního herce Franka Langelly z probíhajícího natáčení netflixovského hororového seriálu The Fall of the House of Usher… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Režisér Doktora Spánka chystá další kingovku

Režisér Doktora Spánka chystá další kingovku

10.05.2020

Mike Flanagan (The Haunting of Hill House) už s adaptacemi knih Stephena Kinga má nemalé zkušenosti. Po Geraldově hře dostal od studia Warner Bros. šanci natočit velkorozpočtové pokračování Osvícení… (více)

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (více)

Reklama

Reklama