Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nahá pastýřka je název obrazu rokokového malíře Jeana-Honoré Fragonarda, který proslul nejen jako portrétista a ilustrátor, ale také jako autor erotizujících obrázků. Jedním z nich je i obraz ze zámku Ronov, na kterém je někdejší zámecká paní a proslulá milostnice Anna vypodobněna jako „nahá pastýřka“. A právě kolem tohoto plátna se točí bohatě rozvíjený příběh. Vyšetřovatel kapitán Tronda (V. Menšík) originálním způsobem – netradiční kombinací kriminalistických a divadelních metod – vyšetřuje dvojnásobnou vraždu a řadu podvodů a machinací s uměleckými díly… (Česká televize)

(více)

Recenze (112)

Lupes 

všechny recenze uživatele

Odpusťme brakově fousatou skrýš po staletí skrytého obrazu, odpusťme povinou kritiku dobově zkažené socialistické morálky zasažené devizami. Cosi ze záblesků Nové vlny lze přece jen zahlédnout v policistovi hrajícím divadlo, vtipu („Vám tady běhá nějaká nahatá družstevnice?!“), kosmopolitismu většiny zúčastněných či zdání neexistující železné opony. Vše ovšem spolehlivě pošle do kytek závěrečný způsob odhalení, který postrádá to zásadní. Uvěřitelnost a logiku. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Pane profesore!“ - „Prosím?“ - „Radši nám řekněte, co jste viděl, když jste vešel do rytířského sálu.“ - „Nahou pastýřku!“ - „Vám tady běhá nějaká nahatá družstevnice?!“ Má očekávání byla z velké části naplněna. Jde o veskrze průměrnou detektivku, v níž se sice téměř celou první půl hodinu vůbec nic neděje, ale pak se naštěstí rozjede a diváka docela slušně baví. Jak vyšetřováním, kdy vraha není zase tak snadné uhádnout (jak by se možná mohlo zdát), tak občasnými zdařilými dialogovými frky. Z postav je to samozřejmě zde mnohokrát zmiňovaný Pacínek Bohumila Šmídy, ačkoliv je spíše úsměvný než doopravdy vtipný. A rozhodně má on i další podezřelí víc charismatu než všichni přemoudřelí vyšetřovatelé dohromady (a to včetně jindy tolik výrazného Menšíka, což už také o něčem svědčí). Úsměvný (ovšem nechtěně) je i samotný konec, a to především způsobem usvědčení vraha, které mi přišlo opravdu hodně naivní. Dám 3*. „Vás to teda vzalo! Copak jste ji zabil vy?“ - „Jak se něco semele, tak v tom lítá Pacínek!“ ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Bohužel neshledávám na kriminálnce nic tak výjimečného a sedmdesát procent mi přijde moc. Nicméně Vladimír Menšík dělá z kriminálky alespoň trochu záživnou událost. Vlastně se divím, že nikoho nikdy nepapadlo z něj udělat skutečného kriminalistu do opravdových detektivních filmů. Oceňuji, že si divák může tipnout vraha. Jenže celkově je film postavený čistě na uzavřeném zámku, kde se nachází všichni podezřelí - takže klasická zápletka z britských detektivek. A všichni jsou podezřelí. Bez špetky napětí tak začíná rozplétání případu pomocí série výslechů. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlepších detektivek našich časů. Ano, scénář je napsán ve stylu klasické detektivky anglického střihu, kdy se zdá zpočátku vše jasné a pak se před námi začínají rozvíjet komplikace, které nám najednou celý případ zatemní, kroměvraždy paní Jůzové dojde nakonec i k vraždě malíře, případ se pak vyšetřuje a opět klasicky - jako je to třeba u A. Christie - se sezvou všichni podezřelí a místní kapitán VB Menšík sehraje komedii, při níž usvědčí skutečného - a překvapivého - vraha. Kdo by to v tom Högerovi čekal... Ne, pokud tento příběh člověk nezná nebo nepamatuje, od obrazovky se neodtrhne, aby o něco podstatného nepřišel. Navíc skvělé herecké výkony - Pacínek Šmída, Menšík, Höger, Munzar... Co víc si přát? ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Kvalitná československá detektívka s dobrou zápletkou a kvalitným scenárom z prostredia falšovania obrazov. Príbeh posiaty množstvom zaujímavých postáv a postavičiek sa zahráva s podobnosťou legendy o vražde vojvodkyne a aktuálnej vraždy správkyne hradu Ronov. Partii profesionálnych vyšetrovateľov pomáha miestny policajt a ochotník Tronda, ktorý do vyšetrovania prvky divadla. Atmosféra je celkom slušná a herci presvedčivý. Karel Höger sa tentokrát ocitol na opačnej strane zákona ako je zvykom. 70% ()

Galerie (7)

Zajímavosti (12)

  • Vývozní podnik Artex, zmiňovaný ve filmu, je fiktivní. (Robbi)
  • Průvodce na hradě Ronově Zounar v podání Luďka Munzara návštěvníkům vypráví o tom, že by o avantýrách vévodkyně Anny jistě psal před 200 lety William Shakespeare, pokud by už nepsal o jiném zámku. William Shakespeare ale zemřel 350 let před touto prohlídkou. Buď průvodce, nebo scenárista, se dopustili chyby. (klukluka)
  • V závěru filmu, kdy vidíme obraz „Nahé pastýřky“ v plné velikosti, je zřejmé, že se nemohl do důmyslného skrývacího zařízení pro svou velikost vejít. (sator)

Reklama

Reklama