Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Z pražského Hlavního nádraží vyjíždí na Moravu běžný rychlík, ovšem tentokrát se zvláštní zásilkou, kterou v poštovním voze hlídá stráž Veřejné bezpečnosti pod velením poručíka Lenka (R. Brzobohatý). Zásilku tvoří zbrusu nové bankovky, určené do oběhu. Během cesty však dojde na krátkém úseku trati ke dvěma tragickým událostem. Na 196. kilometru je zavražděna mladá žena, o pět kilometrů dál dojde k explozi poštovního vagonu. Případu se ujímá major Kalaš (J. Sovák) s mladým spolupracovníkem Karlíčkem (J. Hanzlík). Prvním podezřelým je právě poručík Lenk, který výbuch jako jediný z ostrahy přežil. Ovšem záhy se ukáže, že Lenk zůstal naživu jen díky tomu, že jej skutečný pachatel omráčil, a že stopy k rozuzlení záhady vedou zpět do Prahy… Tento film ze série o majoru Kalašovi jako jediný nenatočil režisér Petr Schulhoff, jenž stál za filmy Strach (1963), Vrah skrývá tvář (1966), Po stopách krve (1969) a Diagnóza smrti (1979) nýbrž Josef Mach. V tomto filmu si hlavní roli taktéž nezopakoval Rudolf Hrušínský, jako ve zbývajících, ale Jiří Sovák. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (197)

Němi 

všechny recenze uživatele

Sovák není Hrušínský, takže jeho Kalaš musí být úplně jiný, tedy i film je úplně jiný. Zatímco Kalaš / Hrušínský působí jako poměrně temná figura s arogantním chováním a buldočí zarputolostí, Kalaš / Sovák filmem prochází s aurou hodného strýčka. Přizpůsobeno tomu bylo tempo (které ač není nijak závratné se mi zdálo subjektivně rychlejší) i celkové vyznění filmu, kde se depresivní atmosféra nasáklá reálnou krví změnila na běžnou krimi o vyloupeném vlaku. Film sám o sobě ale tak běžný není díky vysoké kvalitě všech svých částí. Jen už jaksi působí poněkud méně originálně. __ Jo a Hanzlík zas jednou jede po Kolářové. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

(2x) Nejdřív jsem četl knihu Eduarda Fikera Série C-L a až pak viděl film, který dýchal stejnou atmosférou, jakou jsem si představoval při čtení. Některé vedlejší pasáže byly z časových důvodů pro filmovou verzi sice vyhozeny, nicméně hlavní myšlenka a zásadní momenty a figurky neztratili nic z knižní předlohy. Navzdory tomu, že má Fikerův román podtitul detektivní fantasie, tak celé dílo (ať už knižní nebo filmové) s populárno-vědeckým charakterem se nese ve velice důvěryhodné rovině s kvalitní ukázkou praktického využití kriminalistiky při objasňování případu a odhalování pachatelů. Jedním z rozměrů příběhu je takřka dokumentární linie příběhu s celou řadu využitých kriminalistických metod a prostředků (od podrobných ručních kreseb plánů, otisků, stopy po vozidlech, přes rekonstrukci, špionážní akci, až po moderní filmový materiál) a poctivé důkladné práce vyšetřovatelů, při které je zapotřebí navíc i smysl pro logickou dedukci. Přidaná hodnota filmové adaptace spočíva pak v hvězdném hereckém obsazením a působivém vizuálu připomínajícím svou temnou atmosférou na černobílém obrazu žánr film-noir. Jako atraktivní odlehčení pro diváky pak působí přítomný typický jemný humor, který nepostrádá čs.tvorba častokrát i ve velice vážných filmech, tady zejména v dialozích mezi Sovákem a Hanzlíkem. Za mě nejlepší filmová role Jiřího Sováka... Pic kozu do vazu! 95% ()

Reklama

Karlas 

všechny recenze uživatele

Přesto, že v roli ikony českého kriminálního žánru, majora Kalaše, mám raději Rudolfa Hrušinského, i Jiří Sovák podává opravdu skvělý výkon. Samozřejmostí je opět precizně propracovaný detektivní příběh s nezvykle akčním nábojem exploze vlaku dávající výjimečnost tomuto napínavému filmu. Nemohu také zapomenout ani na Radoslava Brzobohatého, vždy jako osobnost pravého muže naší filmové scény. Prolínání vzpomínek a přítomnosti ještě více dramatizuje děj tohoto velmi zdařilého kousku. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Čtvrté pokračování krimi příběhu s majorem Kalašem se už bohužel obešlo bez Rudolfa Hrušínského, kterého nahradil spíše komediálně naladěný Jiří Sovák a série tak ztratila svou nepřehlédnutelnou osobnost. Příběh o zlodějích peněz z vlaku a několika vraždách ničím zvláštním nepřesahuje ostatní tradiční detektivky a řadí se mezi průměr. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Ona je to průměrná čs detektivka. Ale ta atmosféra! Smyčce a orchestr celý chvílemi burácí, jak kdyby Rumburak měl po otočení prstenu sežrat celou pohádkovou říši kromě Arabely, kterou by posléze osouložil v přímém tv přenosu do světa lidí. Skvělá sestava policajtů (Sovák neustále se škorpící s mladým Hanzlíkem), několik možných pachatelů, namaskovaný Velen, mladičká Daniela a moc fajn kouskování pátrání a hezky poskládaném příběhu. Doporučuji na klidný všední večer místo tv průjmu současnosti. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (26)

  • Použití ruční radiostanice bez náhlavní soupravy by nebylo kvůli nadměrnému hluku vůbec možné. Chrániče sluchu jsou vidět pověšené za Karlíčkem (Jaromír Hanzlík). (gug)
  • Cca v čase 01:15:00 vchází "Louskáček" (Bohumil Šmída) do kanceláře majora Kalaše (Jiří Sovák). Levou rukou otevírá dveře, zatímco Kalaš jde za ním. Hned v následujícím záběru zevnitř kanceláře ale dveře otevírá Kalaš. (Jarek572)
  • Trefit bez míření, od pasu pistolí ČZ 52 na vzdálenost 30 metrů dívku do čela, je totální utopie. Snad by to šlo při hodně přesném míření, ale od pasu je to vyloučeno. V tomto případě musel mít vrah jistotu, že svědkyni skutečně zabil, proto by musel mířit a neriskovat špatný zásah. (pjotri)

Reklama

Reklama