Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Z pražského Hlavního nádraží vyjíždí na Moravu běžný rychlík, ovšem tentokrát se zvláštní zásilkou, kterou v poštovním voze hlídá stráž Veřejné bezpečnosti pod velením poručíka Lenka (R. Brzobohatý). Zásilku tvoří zbrusu nové bankovky, určené do oběhu. Během cesty však dojde na krátkém úseku trati ke dvěma tragickým událostem. Na 196. kilometru je zavražděna mladá žena, o pět kilometrů dál dojde k explozi poštovního vagonu. Případu se ujímá major Kalaš (J. Sovák) s mladým spolupracovníkem Karlíčkem (J. Hanzlík). Prvním podezřelým je právě poručík Lenk, který výbuch jako jediný z ostrahy přežil. Ovšem záhy se ukáže, že Lenk zůstal naživu jen díky tomu, že jej skutečný pachatel omráčil, a že stopy k rozuzlení záhady vedou zpět do Prahy… Tento film ze série o majoru Kalašovi jako jediný nenatočil režisér Petr Schulhoff, jenž stál za filmy Strach (1963), Vrah skrývá tvář (1966), Po stopách krve (1969) a Diagnóza smrti (1979) nýbrž Josef Mach. V tomto filmu si hlavní roli taktéž nezopakoval Rudolf Hrušínský, jako ve zbývajících, ale Jiří Sovák. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (197)

Karlas 

všechny recenze uživatele

Přesto, že v roli ikony českého kriminálního žánru, majora Kalaše, mám raději Rudolfa Hrušinského, i Jiří Sovák podává opravdu skvělý výkon. Samozřejmostí je opět precizně propracovaný detektivní příběh s nezvykle akčním nábojem exploze vlaku dávající výjimečnost tomuto napínavému filmu. Nemohu také zapomenout ani na Radoslava Brzobohatého, vždy jako osobnost pravého muže naší filmové scény. Prolínání vzpomínek a přítomnosti ještě více dramatizuje děj tohoto velmi zdařilého kousku. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Železniční záhadu táhne skvělý Jiří Sovák, který po vážném Rudolfu Hrušínském dává postavě mjr. Kalaše poněkud citlivější a odlehčenější, či dokonce vtipný nádech. Příběh je sympaticky komplikovaný a přestože děj je v podstatě vyprávění bez akce, vyznívá zajímavě. Dle mého názoru především již dle zmiňovaném Jiřím Sovákovi, ale také jeho kolegovi, policejnímu elévovi v podání Jaromíra Hanzlíka, ovšem potěší herci (dnes) zvučných jmen i v malých rolích. ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

Tahle Kalašovka je úplně jiná, než ty ostatní. Na režisérskou židli se posadil Josef Mach, Rudolfa Hrušínského vystřídal v roli majora Kalaše Jiří Sovák, pachatelem není psychicky narušený, deviantní jedinec, nebo vrah ze žárlivosti, ale gang lupičů. Sovákův Kalaš není tak tvrdý jako ten Hrušínského, obdařil ho však přemírou slovního vtipu a nadhledu. Namísto Schulhoffových temných detektivek, je toto svižný krimithriller s efektním výbuchem vlaku a strhující přestřelkou na konci a nechybí ani krásné ženy. Machova "Na kolejích čeká vrah" je jiná Kalašovka než Schulhoffova. Jiná, ale ani o píď horší. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Tak nám vyměnili majora Kalaše a s tím se zcela změnila jeho osobnost. Z kdysi lidského vyšetřovatele se stal nepříliš zdatný detektiv, který jen štěká kolem sebe rozkazy a všechny bezdůvodně systematicky uráží. Navíc nám vraždění vystřídala jediná vlaková loupež. Celý díl je nechutně rozvleklý a extrémně nezajímavý. V závěru mě to celé postupně přestávalo zajímat a už jsem tomu nevěnoval moc pozornosti. Extrémní pokles kvality, co se týče nového otravného charakteru vyšetřovatele i případu samotného. [25 %] ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Série CL Eduarda Fikera je pro mě i ve zjednodušeném filmovém zpracování špičkou české detektivky, kterou drží především námět a Brzobohatého plasticky prožívající postava. Citlivá role Fišerovy expresivní hudby a zvuků, Šmídův dramatický vklad, živost Hanzlíkova a Kalašova kameramanská škola: -"Nechte toho umění, já chci vidět !" - "Nebylo vždycky světlo, pane majore." ()

Galerie (17)

Zajímavosti (26)

  • Původní major Kalaš (Rudlof Hrušinský) se v tomto filmu neobjevuje a je nahrazen Jiřím Sovákem, protože měl od roku 1969 zakázáno točit filmy. (hendrich6)
  • Při ohledání havarovaného vlaku podává policajt hlášení, že „z posádky to přežil pouze poručík Lenk (Radoslav Brzobohatý), který má dvě smrtelná zranění“. Pokud to přežil, nemohla to být logicky smrtelná zranění. (pjotri)
  • Použití ruční radiostanice bez náhlavní soupravy by nebylo kvůli nadměrnému hluku vůbec možné. Chrániče sluchu jsou vidět pověšené za Karlíčkem (Jaromír Hanzlík). (gug)

Reklama

Reklama