Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Z pražského Hlavního nádraží vyjíždí na Moravu běžný rychlík, ovšem tentokrát se zvláštní zásilkou, kterou v poštovním voze hlídá stráž Veřejné bezpečnosti pod velením poručíka Lenka (R. Brzobohatý). Zásilku tvoří zbrusu nové bankovky, určené do oběhu. Během cesty však dojde na krátkém úseku trati ke dvěma tragickým událostem. Na 196. kilometru je zavražděna mladá žena, o pět kilometrů dál dojde k explozi poštovního vagonu. Případu se ujímá major Kalaš (J. Sovák) s mladým spolupracovníkem Karlíčkem (J. Hanzlík). Prvním podezřelým je právě poručík Lenk, který výbuch jako jediný z ostrahy přežil. Ovšem záhy se ukáže, že Lenk zůstal naživu jen díky tomu, že jej skutečný pachatel omráčil, a že stopy k rozuzlení záhady vedou zpět do Prahy… Tento film ze série o majoru Kalašovi jako jediný nenatočil režisér Petr Schulhoff, jenž stál za filmy Strach (1963), Vrah skrývá tvář (1966), Po stopách krve (1969) a Diagnóza smrti (1979) nýbrž Josef Mach. V tomto filmu si hlavní roli taktéž nezopakoval Rudolf Hrušínský, jako ve zbývajících, ale Jiří Sovák. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (197)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Souvislosti, Karlíčku!“ Na kolejích obvykle čekává sebevrah, ale pokud vlak převáží 5 melounů, je potřeba postoje přehodnotit.. Dnes již televizní klasika s majorem Kalašem, který směrem ke snaživému elévovi Hanzlíkovi pronáší bonmoty s kadencí zbraní svého ruského skoro jmenovce, mravenčí pílí skládá puzzle důkazů a občas vyzkouší Karlíčkův postřeh náznakem úderu do podbřišku. Neříkám, že jsem přímo začal trpět příznaky narkolepsie, ale nějaká gradace příběhu v poslední půlhodině by třeba zvedla z lůžka i Ráďu Brzobohatého.. ()

Finskej 

všechny recenze uživatele

Narozdíl od pana Hrušínského pojal J. Sovák svého majora Kalaše jako celkem rázného a živého muže nešetřícího stručnými, ale výstižnými poznámkami a hláškami s nádechem peprného, jízlivého, suchého humoru. A imho se mu to moc povedlo. Nemá cenu srovnávat, který Kalaš (Hrušínský x Sovák) je "lepší" - jsou prostě jiní, ale oba povedení. Je spíše na divákovi, která poloha mu víc "sedne", než že by snad oba pánové tu svou (polohu) neztvárnili dobře... Sovákovi zdatně sekunduje mladý kriminalistický kolega v sympatickém podání J. Hanzlíka a nemalým kladem celé detektivky (jež se ve filmové adaptaci od původní literární předlohy skutečně liší) je to, že dobový socialismus z ní vykukuje jen (tak) málo (jak je nezbytně nutné). Zkrátka natočilo se za socialistické éry mnoho mnohem víc době poplatných filmů, zde je nutné zlo redukováno na dobře únosnou mez. Takže s klidným svědomím prohlásím, že je to jedna z těch lepších detektivek, co se u nás kdy natočily, a do zlatého fondu nejspíš patří. ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Tak nám vyměnili majora Kalaše a s tím se zcela změnila jeho osobnost. Z kdysi lidského vyšetřovatele se stal nepříliš zdatný detektiv, který jen štěká kolem sebe rozkazy a všechny bezdůvodně systematicky uráží. Navíc nám vraždění vystřídala jediná vlaková loupež. Celý díl je nechutně rozvleklý a extrémně nezajímavý. V závěru mě to celé postupně přestávalo zajímat a už jsem tomu nevěnoval moc pozornosti. Extrémní pokles kvality, co se týče nového otravného charakteru vyšetřovatele i případu samotného. [25 %] ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

,,Pic kozu do vazu." Sovák v roli Kalaše není ani lepší ani horší než Hrušinský, je stejně dobrý, navíc k tomu vtipný. ,,Byl byste světový unikát! První, kdo našel otisky na spálenině." Výborná Fišerova hudba dává místy snímku správnou ponurost. Duo Sovák - Hanzlík připomíná klasické detektivní dvojice (naposledy např. Vraždy v Midsomeru), kdy mistr má nad svým učedníkem prostě navrch. Minirole Reginy Rázlové, ukradené peníze a výbuchem roztržený vagon. Svůdná a podlá K.Fialová rozehrává se svým parťákem hru, která se jim stane osudnou. Ani opakované zhlédnutí nenudí. Další z příkladů, že Češi uměli velmi dobré kriminálky. ,,Zeptejte se kohokoliv, zda je zloděj. Každý řekne, že ne. Ale krade se pořád..." ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Major Kalaš v podání Jirky Sováka se mi líbil. Jeho osobité pojetí s vtipnějším nadhledem oproti původnímu noir Rudolfovi Hrušínskému předkládá divákovi alternativní variantu detektiva. Má výtka míří ke zbrklejší poslední třetině příběhu. Tam je to trošku neučesané. Také tomu celkově chybí hutnější psychologický podtón. 69%. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (26)

  • Kalašova hláška "pic kozu do vazu" zazní ve filmu celkem čtyřikrát. Zajímavé je, že tu poslední pronese elév Karlíček. (Robbi)
  • Ačkoliv vznik filmu spadá do období tuhé normalizace, jak Karlíček, tak bezpečnostní referent Jareš oslovují majora Kalaše střídavě "pane majore" a "soudruhu majore". (Robbi)
  • Natáčelo se v pražské Ústřední vojenské nemocnici. (Winster)

Reklama

Reklama