Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Za deštivé noci poskytne železniční hlídač nocleh elegantnímu cestujícímu, kterému ujel vlak. Když je hlídač odvolán do služby, zůstane George, jak se cestující jmenuje, s jeho dcerou Andreou v domku sám. Na Andreu mladý světák velmi zapůsobí a ještě téže noci mu dívka podlehne. Ráno George odjede. Andrea po čase zjistí, že čeká dítě. George pokračuje ve městě ve svém nevázaném životě a stýká se důvěrně především s vdanou paní Gildou. Když dostane od hlídačovy dcery dopis, že je těhotná, pošle jí peníze. Andrea odjede do města, aby tam tajně porodila. Dítě se však narodí mrtvé. Andrea se později provdá za muže, který ji zachránil na opuštěné cestě před znásilněním. Andrea mu dala vlastní krev pro nutnou transfuzi po zranění, které mu násilník způsobil. Jednoho dne se náhodou ve společnosti svého manžela setká s Georgem, který ji začne znovu svádět. Záhy se i v mladé ženě probudí znovu dřívější touha, opouští manžela a chce odejít s Georgem... (ČSFD)

(více)

Recenze (118)

Deschain 

všechny recenze uživatele

Takéto filmy síce cielene nevyhľadávam, ale slávnostné otvorenie 17. ročníku Projektu 100 som si nemohla nechať ujsť. Vidieť takýto film na veľkom plátne ale hlavne so živým hudobným zoskupením v počte 6tich členov, ktoré vo vysokej miere dopĺňalo film v celej jeho dĺžke, je netradičný zážitok. Hlavnej hrdinke som nerozumela, predsa len, páčil sa jej ten slizký lugosiovský /nič proti Bélovi/ typ, ktorého uprednostňovala pred niekým, kto sa podobal na Conneryho. A škoda, že vo filme je doplnených len toľko viet, lebo sa tam rozpráva celkom dosť. (7.9.2011 - Projekt 100, DK Zrkadlový háj) ()

Katullka 

všechny recenze uživatele

Krása němého filmu s přepatlaným přehráváním a tunou make-upu. Dozvíte se tajemství: Tohle je němý film! Nejen, že to má úžasnou vizuální stránku, ale snad mě nikdy až tak nebavil němý film i po stránce dějové. Já jsem se královsky bavila. Plus na celém dojmu má určitě hudební doprovod, i když jsme ho měli zpožděný asi o minutu (netuším, jestli to je chyba promítače nebo celkově filmu). Upřímně jsem z toho nadšena, protože tyhle přehnané kousky já prostě můžu! ()

Reklama

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Vynikající hudba a překvapivě dramatický (a hlavně opravdu zajímavý) děj, který je nejednou pořádně dramatický a bez problémů by obstál i dnes - tím pádem není vůbec potřeba obávat se na první pohled na tehdejší dobu neobvykle dlouhé stopáže. Scéna porodu musela být v době vzniku opravdu šokující. Kvalitní režijní schopnosti Gustava Machatého jsou nepochybné. Další velké překvapení české kinematografie. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Z nasich predvalecnych filmu se zcela urcite jedna o film s jednim z nejlepsich scenaru. Neskutecne nadcasovy film, ac nemy, tak dodnes ma divakovi co rict. Postava svetaka, kterou ztvarnil Olaf Fjord je vyborna a Ita Rina jen dokazuje, ze zeny byly sexy uz pred 90-ti lety. Film, ktery prekonal me ocekavani. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Erotikon vidím jako přínosný pro světovou kinematofrafii, stejně jako o pár let mladší Extázi. Machatý netočil jenom filmy, Machatý tvořil v pravém slova smylu. Už pouhých pár záběrů zaujme. Krásná je práce s detailem, nasvícení, které počítá se stínem a zakomponuje ho jako rovnocený prvek do obrazu. Dosahuje tak velké působivosti. Podobnou propracovanost scény včetně nasívcení nalezneme později u Bergmana. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (11)

  • Krátko po uvedení filmu podľahol režisér Gustav Machatý nervovému vyčerpaniu a niekoľko týždňov strávil v psychiatrickej liečebni. (Raccoon.city)
  • Na vzniku snímku se podílela řada znamenitých tvůrců od Vítězslava Nezvala, který inkognito poskytl námět, až po kameramana Václava Vícha či architekta Jilia von Borsodyho. [Zdroj: Festival nad řekou] (hippyman)
  • První československý film s "nahou" scénou. (džanik)

Reklama

Reklama