Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1979. Rozdělené Německo v čase vrcholící studené války. Dvě východoněmecké rodiny touží po normálním životě ve svobodné zemi a v utajení připravují velký plán útěku na západ. Jejich hlavními zbraněmi jsou odvaha a vynalézavost, díky nimž postaví horkovzdušný balón, se kterým se jedna z rodin pokusí přeletět do Západního Německa. Balón však těsně před hranicí havaruje a východoněmecká tajná policie Stasi nalezne stopy po tomto jejich nezdařeném pokusu o útěk. Okamžitě se rozeběhne vyšetřování a pátrání. Obě rodiny pod velkým časovým tlakem shání materiál a vyrábí nový balón, ale každým dnem se okruh policejního pátrání kolem nich zužuje, hrozí jim odhalení a zatčení. Začíná další nebezpečný závod s časem a s policií v patách. Dostanou ještě šanci na druhý pokus? (Cinemart)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (204)

campix 

všechny recenze uživatele

Skutečnými událostmi inspirovaný příběh, jak se dvě rodiny rozhodli utéct z Východního Německa do toho Západního a jako svůj prostředek si zvolili horkovzdušný balón. Opravdu film těží ze silného a napínavého skutečného příběhu, který byl samozřejmě ještě více zdramatizován. Avšak dobová atmosféra je tu velmi dobře zpracována a s tím dramatickým elementem se tu pracuje velice zručně, takže jenom občas je ta evidentní dramatizace do očí bijící (např. kriminalista ve školce). Jinak nejde moc co vytknout. Opravdu poutavý příběh odvážných lidí, kteří se rozhodli otočit svůj život vzhůru nohama. Ať to stojí, co to stojí. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Žádná revoluce se nekoná, ale o solidně odvedené řemeslo určitě jde. Dobře trefená výprava, místy napínavé momenty, solidní herci - především padouch Thomas Kretschmann s knírkem je vskutku lahůdkový záporák. Na to, že se jedná o německou produkci je to i po technické a hudební stránce slušně zpracované. Sice Ballon nehorázně hyzdí šílený jazykový paskvil jménem němčina, na druhou stranu přidává na autenticitě. Opět výborně trefená studená atmosféra Berlina. ()

Reklama

dobytek 

všechny recenze uživatele

Když narazim na film z Německa, tak obvykle nad tim mávnu rukou a jdu od toho pryč. Kdyby se mě někdo zeptal na opravdu dobrej německej film, kterej bych mu doporučil, tak mě napadne snad akorát My děti ze stanice zoo, Das Boot a snad možná ještě Lola běží o život. Tak teď se k nim přidá i Balón. Atmosféra je tady fakt neskutečně hustá a u každýho zazvonění zvonku nebo zaklepání na dveře jsem měl pomalu infarkt. A když se na scéně objevil podplukovník ze Stasi, tak jsem si řikal, že takhle dokonalýho záporáka jsem ve filmu už hodně dlouho neviděl. Asi bude hodně pravdy na tom, že se řiká, že z toho východního bloku byla nejhorší tajná policie opravdu Stasi v NDR. I taková KGB byla proti nim jenom slaboučkej čajíček. Ale v závěru mi to přišlo, že film hodně odbočuje od skutečnosti. Některý ty scény byly dost přitažený za vlasy. 80% ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Krásný příklad toho, jak lze absenci vyššího rozpočtu nahradit schopnou režií a smysluplným scénářem. Balón je nejsilnější ve svém tempu, ve schopnosti diváka zaujmout a neztratit ho. Neustále se něco děje, zároveň není divák přehlcený, takže vysoké tempo děje není na škodu. Postavy jsou sympatické, některé řeší dilemata, která by vydala na samotný film (syn rozhodující se mezi pudem dospívání a dospěláckou zodpovědností). Příjemné překvapení. 7/10 ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Divácky vděčný akční styl dobře doplňuje dobře vystiženou atmosféru strachu těch, co se odlišují od většiny. 1) 50letý režisér a producent, jindy také herec a scenárista Michael Helbig by měl začít točit horory. Chvilkové náběhy na tento žánr byly jasně patrné._____ 2) Spoiler! Čti až po zhlédnutí filmu. Film je dost věrným zobrazením skutečnosti, jak ji popisují německé zdroje nebo anglická Wiki anebo také český novinový článek._____ 23) Zaujali mě 19letý Jonas Holdenrieder (starší syn Frank, zamilovaný), 12letý Tilman Döbler (mladší syn Andreas) a dále i 28letý David Kross (otec Wetzel), kterého jsem oknírovaného vůbec nepoznal. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (14)

  • Jde o druhé filmové zpracování útěku rodin Strelzykových a Wetzelových. Už v roce 1982 se tématu chytilo studio Disney a natočilo kritiky i zmíněnými rodinami nepříliš dobře přijaté drama Noční přechod (1981) s Johnem Hurtem v hlavní roli. (Saur.us)
  • Ve filmu Strelzykovi a Wetzelovi utečou na západ v balónu číslo 2. Ve skutečnosti se jim to podařilo až napotřetí. První balón byl z čisté bavlny, která byla příliš porézní a propouštěla horký vzduch. (klukluka)
  • Strelzykův syn jezdí na československé Jawě 50 Mustang. (bighead)

Reklama

Reklama