Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1979. Rozdělené Německo v čase vrcholící studené války. Dvě východoněmecké rodiny touží po normálním životě ve svobodné zemi a v utajení připravují velký plán útěku na západ. Jejich hlavními zbraněmi jsou odvaha a vynalézavost, díky nimž postaví horkovzdušný balón, se kterým se jedna z rodin pokusí přeletět do Západního Německa. Balón však těsně před hranicí havaruje a východoněmecká tajná policie Stasi nalezne stopy po tomto jejich nezdařeném pokusu o útěk. Okamžitě se rozeběhne vyšetřování a pátrání. Obě rodiny pod velkým časovým tlakem shání materiál a vyrábí nový balón, ale každým dnem se okruh policejního pátrání kolem nich zužuje, hrozí jim odhalení a zatčení. Začíná další nebezpečný závod s časem a s policií v patách. Dostanou ještě šanci na druhý pokus? (Cinemart)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (204)

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Balón nabízí dvě napínavé hodiny, během nichž se divák dostává zpátky o čtyřicet let do dob, kdy svoboda nebyla rozhodně samozřejmostí a bylo nutné za ni bojovat. Důkazem je tento příběh dvou rodin, jejichž odhodlání a statečnost jim dovolila se vzepřít systému a bojovat právě za onu kýženou svobodu. Film má již od samotného začátku akční spád, přičemž děj postupně graduje až k nervyrvoucímu k finále, u kterého jsem byl napnutý jak struna. Člověk z mé generace si jen těžko dokáže představit, jaké to bylo v tehdejší době žít, ale tento snímek (a i jemu podobné) autentickým způsobem tuto dobu přibližuje a důvěrně zobrazuje nelehké minulé časy. Co se hereckého obsazení týká, nemám výtek, stejně jako v případě rekonstrukce sklonku 70. let. Michael Bully Herbig dokázal, že vedle komického ducha má i smysl pro dramatické příběhy. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Kdo tuhle dobu nezažil a idealizuje si ji, asi bude z tohoto filmu nadšen. Idealizuje - mám na mysli i co do děsu a hrůz. Film takové, řekněme, televizní kvality. I co do děje, poměrně velká nuda a prázdno. Ale na omluvu filmu uvádím, že jsem na něm byla v době, kdy kino promítá speciálně pro matky s dětmi. Takže jsem občas přes řvoucí nemluvňata vůbec neslyšela dialogy. Kino Aero by mělo v těchto případ aspoň výrazně zlevnit vstupné. Nebo raději pouštět lidi dovnitř úplně zadarmo. Aneb mezi řvoucí děti a matky nikdy více. ()

Reklama

zette 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k memu plnemu hodnoceni se nejedna uplne o bezchybny film, ale je to snimek, ktery umi zaujmout. Me nejvice budovanim atmosfery a strachu, kteremu divak proste musi uverit. Samotne lety balonem jsou velmi dramaticke a vyborne natocene. Kamera me vsak zaujala temer v kazdem zaberu. Hudba vyborna, ackoliv jsem mel misty trochu pocit, ze uz moc tlaci na pilu. Herecke vykony dobre, ale asi nikdo neexceloval. Ohledne nametu jsem mel hned jasno, ze tento film musim videt. Bohuzel v kinech dlouho nevydrzel... ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Napínavé drama o útěku dvou rodin z východního Německa, obzvláště pak druhá polovina graduje úplně perfektně a člověka donutí to prožívat s nimi. Zajímavý příběh a povedené zpracování. Filmů o útěku před komunismem je třeba víc, ať už je nahání Stasi nebo STB. Jediné, co mi trošku kazilo dojem je fakt, že jsem to sledoval v originále s anglickými titulky a ty titulky se zrovna dvakrát nepovedly. Ale to je jen moje chyba. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Zdalo sa mi to spočiatku také strohé, bezemočné, proste nemecké, možno viac politické, ale to iba prvých 20 minút. Potom sa dej stáva stále zaujímavejším, príde veľmi veľa napätých situácií, ktoré režisér famózne vystupňoval a určite oproti realite zdramatizoval. Silne prezentovaná myšlienka úteku za slobodou a ukázanie pravej tváre socializmu robí z tohto výborný a dosť originálny film, ktorý urobil v podstate za málo peňazí dosť veľa muziky. A netreba na to ani Hollywood. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (14)

  • Strelzykův syn jezdí na československé Jawě 50 Mustang. (bighead)
  • Režisér Herbig o svojej motivácii natočiť tento príbeh: "Keď došlo k úteku, bol som vo veku Fitschera, mladšieho syna Strelzykovcov, a keď som videl film od Disneyho, bol som vo veku staršieho syna Franka. A pochopil som, že títo ľudia riskovali všetko pre život na slobode. Táto trúfalosť, šialenstvo tohto príbehu – to ma úplne pohltilo." (Arsenal83)
  • Bratr Petera Strelzyka (Friedrich Mücke) Erich Strelzyk byl zatčen tři hodiny po přistání. Byl obviněn z „pomoci a podněcování k útěku“. Stejně dopadla Strelzykova sestra Maria a její manžel. Všichni byli odsouzeni na dva a půl roku. O jejich dřívější propuštění se zasadila Amnesty International. (klukluka)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno