Reklama

Reklama

Zapadákov

  • Česko Badlands (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Píše se rok 1959, Kit (Martin Sheen) zavraždil několik lidí a jeho nová přítelkyně Holly (Sissy Spacek) byla při tom. Aby unikli trestu, prchají přes Jižní Dakotu a Montanu a předstírají, že se nic nestalo. Pocit viny je však příliš velký a dokáže pronásledovat na každém kroku. Zapadákov je první ze tří významných filmů scenáristy/režiséra Terrence Malicka (Nebeské dny, 1978 a Tenká červená linie, 1998) inspirovaný skutečným, děsivým příběhem vraždění na americkém středozápadě roku 1958. Malick nápaditě proměňuje příběh do provokativní studie lidí odcizených od běžného života. Krásně natočený a nezapomenutelně zahraný, to je filmová pouť Zapadákovem. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (222)

dobytek 

všechny recenze uživatele

O tomto filmu jsem v životě neslyšel a to samý platí o jménu režiséra, takže jsem vůbec nevěděl, co mam od toho čekat. Výsledek neni špatnej, ale je to prostě jenom další z mnoha filmů o útěku. Nic, čim by mě Zapadákov nějak výrazněji zaujal, mě nenapadá. Prostě už jsem viděl lepší a zároveň teda i horší filmy na podobný téma. Martin Sheen roli frajírka zahrál celkem uvěřitelně, Sissy Špaček jako naivní pipka zdatně sekunduje. Problém je v tom, že obě hlavní postavy mi postupem času začaly dost lézt na nervy a nejradši bych je oba nakopal do prdele. Jinak film je inspirován skutečnou událostí. ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Film, kterému ani přes jeho zjevné kouzlo a originálnost nemůžu dát větší hodnocení a to Malickovu další tvorbu zbožňuju. V Badlands jde rozeznat typické znaky jeho tvorby, ale podle mě se našel až ve svých pozdějších filmech. Sheen je vynikající, jen Sissy Spacek pro mě asi bude nesnesitelná v každém filmu. Jedna z věcí, proč se tohle oplatí vidět je každopádně úžasná hudba. 3,5* ()

Reklama

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Pokud vychází tvůrci nějakého filmu ze skutečných událostí, už předem počítám s tím, že si děj poněkud upraví, jenže v tomto případě napsal scénárista úplně nový příběh, který toho se skutečností neměl mnoho společného. Asi to bylo tím, že se ve skutečném příběhu Charlese Raymonda Starkweathera a Caril Ann Fugate vyskytovalo mnohem více krvavých detailů než romantických momentů, a lidé si (fakt netuším proč) velice rádi idealizují zločince. No, a protože se scénář vydal touto novou cestou, ztratil pro mě film jakoukoli výpovědní hodnotu, při projížďkách polopouští jsem se navíc celkem nudil, takže to pro mě byla z větší části jen ztráta času. Ale uznávám, že se několik záběrů západu slunce fakt povedlo a Martin Sheen se vcelku snažil. / Poučení: Okouzlují tě zločinci? Mysli na své blízké, blbe. ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Film so zaujímavými hrdinami a nevšedným dobrodružstvom. Badlands ponúka atmosféru vidieka, zvieratká, hospodárstvo, život s prírodou a mladícke nerozvážne rozhodnutia prerozprávané mladou zrzkou z Texasu. Na krásne zábery sa výborne pozerá a napätie z toho, čo všetko ešte Martin Sheen vykoná, robia film dostatočne pútavým a iným. Tempo je primerané, v súlade s príbehom, sem-tam sa na napätí uberie, sem-tam zase pridá. Príbeh si plynie, hrdinovia sa potulujú z miesta na miesto a zo zrzky z Texasu sa ku koncu stáva osoba schopná rozhodnutia. Malickova prvotinka je svojský, kúzelný snímok, nepremrštený, natočený v celku vkusne a vzhľadom k roku výroby aj dosť poeticky. ()

Aidan 

všechny recenze uživatele

Malickova prvotina: Historka o jednom romantickém zabijákovi, co vypadá jako James Dean, a znuděné holce odvedle, podaná bez glorifikace zločinu (vznik zločineckých legend je v závěru spíš ironizován), ale i bez moralizování. Režisér nesoudí lidi, snaží se spíše zachytit krásu světa a zlo, které je v něm, pocit ztraceného ráje a stesk po místě, kde štěstí nepomíjí, což pak v různých variacích natočil ještě několikrát znovu a pokaždé výtečně. Příběh jako by byl spíše kulisou k postavám. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (34)

  • Místem natáčení bylo mj. hornické městečko Broken Hill ve státě Nový Jižní Wales v Austrálii. (ČSFD)
  • V průběhu filmu se objevují nápisy a reklamy na ropnou společnost Phillips 66. V době natáčení filmu pro ni pracoval otec Terrence Malicka. (Borrtex)
  • Při natáčení filmu nezahynulo žádné zvíře. (ČSFD)

Související novinky

Remake Vrány našel hlavní hvězdu

Remake Vrány našel hlavní hvězdu

03.04.2022

Po několika nezdařených pokusech oživit novou verzi Vrány, včetně jednoho s Jasonem Momoou (Aquaman, Hra o trůny) v hlavní roli, se sdružení nezávislých producentů Hassell Free Productions, The… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno