Reklama

Reklama

Zapadákov

  • Česko Badlands (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Píše se rok 1959, Kit (Martin Sheen) zavraždil několik lidí a jeho nová přítelkyně Holly (Sissy Spacek) byla při tom. Aby unikli trestu, prchají přes Jižní Dakotu a Montanu a předstírají, že se nic nestalo. Pocit viny je však příliš velký a dokáže pronásledovat na každém kroku. Zapadákov je první ze tří významných filmů scenáristy/režiséra Terrence Malicka (Nebeské dny, 1978 a Tenká červená linie, 1998) inspirovaný skutečným, děsivým příběhem vraždění na americkém středozápadě roku 1958. Malick nápaditě proměňuje příběh do provokativní studie lidí odcizených od běžného života. Krásně natočený a nezapomenutelně zahraný, to je filmová pouť Zapadákovem. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (222)

Faye 

všechny recenze uživatele

Kit je nejenom okouzlující frajírek, ale díky osudové lásce k 15-ti leté Holly i masový vrah „Ve škole jsem nebyla oblíbená a nebyla jsem moc osobnost, takže mě překvapilo, že se mu líbím. Zvlášť, když mohl mít, každou ve městě, kterou by chtěl.Podle něj jsem byla skvělá.“ Film natočený podle skutečné události za který byl Martin Sheen právem oceněn na MFF v San Sebastianu v roce 1974, a mladinká Sissy Spacek mu rozhodně ostudu nedělá!!! ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Okouzlující poetika venkova a malebné Malickovy záběry, toť hlavní devizou tohoto skromného snímečku o nevšední lásce. Seznámení se dvou protagonistů a počáteční rozvíjení jejich vztahu dokáže i navzdory svému vesnickému "buranství" pohladit, ovšem následný zlom nepůsobí přiroženě a celé vraždění dle mě není z psychologického hlediska řádně obhájeno. Charakteru Kita chybí jiskra, či naopak mrazivý pohled v očích, nevěřím mu polohu zamilovaného, ani vraždícího muže. Film se s přibývajícími mílemi na cestě stává jednodušším a povrchnějším, po dobrém rozjezdu zůstávám neuspokojen. 6/10 ()

Reklama

molotov 

všechny recenze uživatele

Film má svoje kouzlo a skvělé herce. Ale nemůžu si pomoc, obě hlavní postavy bych okamžitě poslal k psychiatrovi, Kit je vyloženě debil. Normálně mi podobná stylizace postav (tady možná ani o stylizaci nešlo, když jde o film podle skutečné události) nevadí, ale tady mi to vyloženě kazilo fajn zážitek. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

V Badlands dokonale fungují zamýšlené kontrasty: chytrá a ve své mladistvé nezkušenosti naivní dívenka versus Deanovským charismatem opatřený floutek s hlavou v oblacích; člověk versus příroda; zkaženost versus nevinnost; cesta desperátů k nepřiznané sebeanihilaci versus zodpovědnost člověka a společnosti. Stejně jako se ve filmu mění vztah mladičké Holly ke Kitovi, což je nám sdělováno jejími vnitřními monology, se vyvíjí i vztah diváka k oběma prchajícím. Je těžké jim fandit a je těžké je nenávidět, nicméně stále více si přejete, ať už se něco stane. Cokoliv. Díky tomu se každá zastávka stává nevyzpytatelnou momentkou. Pozoruhodné rovněž je, jakou bezstarostnou atmosférou dokázal Malick svou prvotinu naplnit - v posledním kontrastu si tak dávají po hubě drzá pohoda s kamsi zalezlou frustrací. Nenápadný a přitom tolik fascinující film. Mimochodem, Sissy Spacek bejvala kus. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

O tomto filmu jsem v životě neslyšel a to samý platí o jménu režiséra, takže jsem vůbec nevěděl, co mam od toho čekat. Výsledek neni špatnej, ale je to prostě jenom další z mnoha filmů o útěku. Nic, čim by mě Zapadákov nějak výrazněji zaujal, mě nenapadá. Prostě už jsem viděl lepší a zároveň teda i horší filmy na podobný téma. Martin Sheen roli frajírka zahrál celkem uvěřitelně, Sissy Špaček jako naivní pipka zdatně sekunduje. Problém je v tom, že obě hlavní postavy mi postupem času začaly dost lézt na nervy a nejradši bych je oba nakopal do prdele. Jinak film je inspirován skutečnou událostí. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (34)

  • Kit (Martin Sheen) používá revolver Hi-Standard Sentinel v ráži .22 (na náboje Short, Long i Long Rifle), bezkohoutkovou pákovou opakovačku Savage 99R na náboje .300 Savage a pumpovací brokovnici Remington 870. (J.F.B.)
  • Při natáčení filmu nezahynulo žádné zvíře. (ČSFD)

Související novinky

Remake Vrány našel hlavní hvězdu

Remake Vrány našel hlavní hvězdu

03.04.2022

Po několika nezdařených pokusech oživit novou verzi Vrány, včetně jednoho s Jasonem Momoou (Aquaman, Hra o trůny) v hlavní roli, se sdružení nezávislých producentů Hassell Free Productions, The… (více)

Reklama

Reklama