Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Válečný velkofilm světoznámého režiséra Rolanda Emmericha (Den nezávislosti, Patriot, Godzilla) líčí příběh příslušníků amerického námořnictva a letectva v bitvě u Midway, která znamenala zlom na pacifickém bojišti druhé světové války. Hvězdně obsazený film (Luke Evans, Woody Harrelson, Patrick Wilson, Ed Skrein, Aaron Eckhart, Nick Jonas a další) působivě ukáže nejen pozadí konfliktu, ale zejména bitvu samotnou, která doposud nikdy nebyla natočena tak velkolepě. Zároveň nám jednu z rozhodujících námořních bitev druhé světové války přiblíží i z pohledu japonské armádní elity. (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (17)

Trailer 1

Recenze (400)

Spiker01 

všechny recenze uživatele

S každým dalším megafilmem, ve kterém Roland Emmerich všecko rozseká, rozstřílí a rozbombarduje si říkám, že úplně nejlépe muselo být tomuto německému režisérovi v devadesátkách, kdy byl každý jeho nový film mnohem více vidět. S větší dostupností cgi efektů totiž ono kouzlo vyprchalo. Na druhou stranu ale musím přiznat, že ačkoliv jsem posledních několik mistrových filmů odzíval, Midway mi vlastně přišlo úplně v pohodě a zavzpomínal jsem si na Bayův Pearl Harbor (Midway (1976) nejspíše nikdy neuvidím). Místy jsem se pousmával nad patetickými a patriotistickými výjevy, jež mi po tolika letech přijdou až přespříliš ohrané (když Aaron Eckhart nastoupil na scénu, vytryskl jsem smíchy), ovšem zjevně k tomuto žánru patří. Ed Skrein mě v mnoha filmech vyloženě s*al, ale ani ten tu není napřesdržku a i když se tvůrci ani tentokrát nevyhnuli, pro tento subžánr tolik specifické, přestřelené stopáži, nebylo to žádné peklo, které by bylo k nepřežití. A ambice tuším ani vyšší nebyly, snad jen u té finanční stránky, kde se vyloženě nezadařilo (100:125mil). PS : Woody Harrelson je největší frajer vždycky a všude! ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Doufal jsem, že se Amíci konečně vzpamatují a natočí pořádný válečný velkofilm, vždyť CGI už je na takové úrovni, že už to nemůže být problém (není potřeba vyrábět makety historické techniky atd.), a zase to nebylo ono. Přitom útok na Pearl Harbor i následující akce mě vcelku mile překvapily, ale u Midwaye už to skřípalo. Letouny B-26 Marauder byly na atolu jen čtyři a všechny v torpédové verzi, nechápu proč si tvůrci nenechali vygenerovat nějaké ty stíhačky F4F, takhle to vypadalo fakt divně. Pokud se něco hodně povedlo, byl to casting. Kdyby mi někdo před shlédnutím filmu řekl, že Woody Harrelson bude hrát admirála Nimitze, díval bych se na něj jako na blázna, když jsem to ale viděl na vlastní oči- žasnu. Rád bych film ohodnotil lépe, ale už mě fakt sere, že Američané při svých možnostech nezvládnou důležité momenty své krátké historie zpracovat věrohodně. ()

Reklama

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Filmu z roku 1976 jsem dal 4* a toto je slabší. Méně přehledné. Přitom mnohé charaktery jsou sympatické a mnohé scény úžasné. Emmerich se snažil obsáhnout čas od přepadení Pearl Harboru a to se někde podepsat muselo. ■ Po druhém vidění zvedám na 4*. Ukázal jsem to přítomnému zbytku rodiny a zjistil, že to docela dobře funguje jako dokument pro lidi (děti), kteří o úvodu války v Pacifiku nic nevědí. Prťatům se to líbilo víc, než 1917. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Válečné filmy mám v oblibě, dá rozum, že o letadlech a zbraních vím houby, čili si vystačím jen a tím, jestli mě snímek dostatečně bavil, poučil a jak se vyjímá na velkém plátně. A byla jsem spokojená. Nebýt těch patetických, motivačních keců a namachrovaného nesympaťáka s výraznou čelistí, dala bych i plný počet. Obsazeno jinak výborné, pěkný velký biják. Nick Jonas v jedné z vedlejších, menších rolí nenormálně zazářil, šikula! Z toho kouká pěkná větší příležitost a na to se budu těšit. ()

T2 

všechny recenze uživatele

║Rozpočet $100miliónov║Tržby USA $56,846,802║Tržby Celosvetovo $127,420,861▐ Tržby za predaj Blu-ray v USA $19,418,765║ Tržby za predaj DVD v USA $11,870,155║ Tak mohlo to dopadnúť všelijak. Emmerich sa posledné roky topí v dosť nevýraznej ani nie rutine ale povrchnom nevýraznom balaste, proste prachbieda. Tu mi úvod tiež pripadal taký nerozhodný, kam to bude chcieť viesť, či to hneď od úvodu neutopí v banálnosti. Náznaky sú tu ale ako tak to ustojí a známi herci to tu utiahnu. Nedokáže to otráviť. Je pekné že dáva priestor aj druhej Japonskej strane a nezatracuje ich, skôr im dáva určitú poctu za to ako si počínali, či už boli zákerný alebo úctivý súperi pre spiaceho obra. Aj keď Emmerich nedokáže konkurovať priamej konkurencii ako je Tora!Tora!Tora! alebo aj Pearl Harbor od Baya. Ide o to že to zobral dosť zo široka, lebo venoval sa viacerým významným udalostiam a tak nemusia zrovna vyznieť celistvo. Aj keď sa dosť presne drží historických udalostí. Hlavne pre tých čo nemajú aspoň čiastočný prehľad o tomto úseku námornej vojny od Pearl Harbor po Midway. Triková stránka tu je citeľná na každom kroku, čo dáva film trošku dole, aj keď snaha o čo najlepší výsledok sa nedá uprieť. /videl v kine: 60%/ ()

Galerie (104)

Zajímavosti (13)

  • Bitva u Midway bylo poslední velké nasazení bombardérů TBD Devastator. V té době už platily za zastaralé stroje a po bitvě začaly být rychle nahrazovány modernějším typem TBF Avenger a dále sloužily už jen k výcviku. (Foxhound#1)
  • Ve filmu je u amerických strojů věnována veškerá pozornost torpédovým bombardérům TBD Devastator a střemhlavým bombardérům SBD Dauntless. Celkově film působí tak, že Američané útočili naprosto nechránění, což samozřejmě není pravda. Americké letouny byly doprovázeny palubními stíhačkami F4F Wildcat a při prvních útocích na atol Midway se do boje zapojila i tamní posádka námořní pěchoty se stíhačkami F2A Buffalo a F4F Wildcat. (Foxhound#1)
  • Najväčšou zaujímavosťou bitky o Midway je dokonale načasovaný prílet strmhlavých bombardérov na miesto. Bombardéry, ktoré za 5 minút poškodili 3 lietadlové lode a otočili vojnu v Pacifiku v prospech USA a vyhrali už skoro prehratú bitku o Midway, prileteli na miesto určenia v dokonalom čase len preto, že sa po ceste stratili (teda meškali s útokom). Vo filme je len spomenuté, ako sa už chceli vrátiť a náhodne zbadali japonský torpédoborec. Predpokladá sa, že ak by prileteli načas 20 min. skôr, boli by zostrelené. Ak by prileteli 10 min. neskôr, aj tak by boli zničené Zerami, ktoré by sa už stihli vrátiť na letovú hladinu hliadkovania nad loďami. Jedná sa o jednu z najväčších šťastných náhod v dejinách vojenstva. (mikibu)

Související novinky

Roland Emmerich zničí Měsíc

Roland Emmerich zničí Měsíc

09.05.2019

Režisér Roland Emmerich (Den nezávislosti, 2012) má pověst tvůrce, který rád ničí věci. Města, planety, kariéru Williama Shakespeara – ve jménu zábavy to zničí všechno. Jeho nový velkofilm Moonfall… (více)

Válečný Midway nabírá obsazení

Válečný Midway nabírá obsazení

10.08.2018

Nový film režiséra Rolanda Emmericha (2012, Den nezávislosti) akční thriller z druhé světové války Midway, začíná postupně uzavírat obsazení. Vedle již dříve potvrzených Woodyho Harrelsona, Mandy… (více)

Reklama

Reklama