Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Válečný velkofilm světoznámého režiséra Rolanda Emmericha (Den nezávislosti, Patriot, Godzilla) líčí příběh příslušníků amerického námořnictva a letectva v bitvě u Midway, která znamenala zlom na pacifickém bojišti druhé světové války. Hvězdně obsazený film (Luke Evans, Woody Harrelson, Patrick Wilson, Ed Skrein, Aaron Eckhart, Nick Jonas a další) působivě ukáže nejen pozadí konfliktu, ale zejména bitvu samotnou, která doposud nikdy nebyla natočena tak velkolepě. Zároveň nám jednu z rozhodujících námořních bitev druhé světové války přiblíží i z pohledu japonské armádní elity. (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (17)

Trailer 2

Recenze (399)

Shakers 

všechny recenze uživatele

Musím sa priznať, že som od Emmericha čakal väčšiu divočinu. Páčilo sa mi, že sa príbeh zameral na celý konflikt v tichom oceáne a nie iba na bitku o Midway. Film ma niečo cez dve hodiny, ale prekvapivo to dobre odsýpa, žiadne zbytočne keci bokom. Sem tam sa nájde nejaká odbočka, ktorá vedia k rodine, ale nič zbytočne uťahané tu nieje a to je veľké plus. Väčšinu času stavíme na lietadlovej lodi alebo v lietadlách s Edom Skreinom a Lukom Evansom alebo s Woodym Harrelsnom a Patrickom Wilsonon, ktorý planuju taktiku, takže nuda neohrozí. Vo vedľajších úlohách sa mihnú ešte aj veteráni ako Dennis Quaid a Aaron Eckhart a za seba hovorím, že casting patrí rozhodne medzi plusy. Ale prejdime k akcii, Emmerich veľké výbuchy vie, to vie každý, veď zničil New York s Godzillou, v štátoch US nakopal riť mimozemšťanom, nechal zmrznúť pol zeme a zničil skoro celý svet. Takým vysokým skóre sa len tak pochváliť nikto nemôže. A aj preto som sa tešil na Midway. No ako som povedal na začiatku, Emmerich sa tu drží pri zemi, žiadne zbytočné frajerské a násilne vtipne scény sa tu nevyskytnú a čo sa týka výbuchov, tak tie síce prídu, ale väčšinou sa tu bojuje s lietadlami a tam Roland moc toho nevymyslel. Akcia je síce pekne natočená, kamera je celkom pôsobivá v strmhlavých náletoch, ale na konci sa to už všetko okuká, kedže je akčná stránka dosť jednotvárna. V tomto ma Michael Bay navrch v jeho Pearl harbore. Každopádne veľmi dobre sa to pozerá, furt sa tam niečo deje, takže to dobre plynie známe xsichty tomu veľmi pomohli a potešilo aj to, že Japoncov nevykreslili až tak za úplných hajzlov. Hudba emócie síce neprinesie, ale v akčných scénach to pekne graduje. Za mňa spokojnosť. Na to, že sa tu lieta vo vzduchu sa Emmerich držal celkom pri zemi a po dvojke Deň nezávislosti som za to aj celkom rád. 75% - 4* ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Originál musím někdy dohnat. Na tohle jsem původně ani neměl v plánu vyrazit do kina, ale chtěl jsem si užít něco výplachovýho a stupidně megalomansky akčního a tady je Emmerich jasná volba. Ne, že by v mých očích překročil svůj stín, ani tentokrát se u mě čtvrté hvězdy nedočká, ale tohle patří k těm lepším opusům co stvořil. Na velkolepou akci i když možná místy opravdu až moc cgi se rozhodně dobře dívá i proto, že Roland je přeci jenom stará škola a umí jí snímat, tak aby byla přehledná. Ano postavy jsou trochu ploché, ale na to už jsme si snad v jeho filmech mohli zvyknout. Každopádně slušná záležitost. Lepší jak poslední Téčko.60% ()

Reklama

luka4615 

všechny recenze uživatele

Poměrně slušně odsýpající válečný snímek, jež nám nabídne náhled do bitvy u atolu Midway, která znamenala ve válce v Tichomoří návrat štěstěny ve prospěch USA. Režisér Roland Emmerich do těchto význačných historických událostí vnáší to nejlepší ze sebe samého, pročež jsme zde svědky opulentní a krásně vypadající bitevní destrukce, zasazené do kulis letadlové lodi Enterprise s jejími letadly a stíhacími piloty. Na celý tento vysokooktanový celek se krásně kouká a pokud jste, stejně jako já, fanoušky válečnictví, potažmo Druhé světové války obecně, snímek Midway si s jeho vypiplanou válečnou technikou užijete ještě o pořádný kus více. Jen škoda, že režisér si nedal větší práci s vykreslením charakterů, protože je všechny představí poměrně zkratkovitě, což velmi nevhodně kontrastuje s jejich lehce chaotickým střídáním v jednotlivých scénách. Ani za stopáž čítající 138 minut tedy prostě nemáte sebemenší šanci si k nim vypěstovat jakýkoli vztah, takže je Vám úplně jedno, co se s nimi bude dít a jak dopadnou jejich osudy. Avšak až na tento "drobný" detail se jedná o vskutku slušný válečný film, který této legendární bitvě a jejím hrdinům ostudu vážně neudělá. Skvělá práce! „Men like Dick Best are the reason we're going to win this war.“ ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

S každým dalším megafilmem, ve kterém Roland Emmerich všecko rozseká, rozstřílí a rozbombarduje si říkám, že úplně nejlépe muselo být tomuto německému režisérovi v devadesátkách, kdy byl každý jeho nový film mnohem více vidět. S větší dostupností cgi efektů totiž ono kouzlo vyprchalo. Na druhou stranu ale musím přiznat, že ačkoliv jsem posledních několik mistrových filmů odzíval, Midway mi vlastně přišlo úplně v pohodě a zavzpomínal jsem si na Bayův Pearl Harbor (Midway (1976) nejspíše nikdy neuvidím). Místy jsem se pousmával nad patetickými a patriotistickými výjevy, jež mi po tolika letech přijdou až přespříliš ohrané (když Aaron Eckhart nastoupil na scénu, vytryskl jsem smíchy), ovšem zjevně k tomuto žánru patří. Ed Skrein mě v mnoha filmech vyloženě s*al, ale ani ten tu není napřesdržku a i když se tvůrci ani tentokrát nevyhnuli, pro tento subžánr tolik specifické, přestřelené stopáži, nebylo to žádné peklo, které by bylo k nepřežití. A ambice tuším ani vyšší nebyly, snad jen u té finanční stránky, kde se vyloženě nezadařilo (100:125mil). PS : Woody Harrelson je největší frajer vždycky a všude! ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Klučičí střílečka spolehlivě servírující všechny osvědčené emmerichoviny - super casting, vypiplanou kompozici a v závěru i přepálený americký patos. Dějově bohužel zmatečná - strategie řešené nad mapama a občas i návaznost akčních scén nedávají smysl. Ideologicky taky pro-čínská, bez tamnější investice by film nejspíš nevzniknul (nikdy na něj nemohlo přijít tolik diváků, aby se jeho technické provedení zaplatilo). Digitál obzvlášť po nedávném (šestém) Terminátorovi více než povedený. ()

Galerie (113)

Zajímavosti (13)

  • Postava Admirála Isoroku Yamamota (Etsushi Toyokawa) i zde pronese legendární hlášku o spícím obrovi, kterou rovněž ta samá postava říká doslovně na konci filmu Tora! Tora! Tora! 1970. Ačkoli prý citace může vyjadřovat Admirálovi skutečné pocity po útoku, neexistuje žádný důkaz, že by kdy tyto slova Yamamoto doopravdy vypustil z úst. (Bertramm)
  • Pro větší autenticitu se film natáčel ve skutečné ponorce. (CinemaRanger)
  • Filmové North American B-25 Mitchell jsou verze B-25J. Doolittlova letka ve skutečnosti letěla ve starších B-25B. Rozdíl je viditelný hlavně v umístění obranné výzbroje. (p3tris)

Související novinky

Roland Emmerich zničí Měsíc

Roland Emmerich zničí Měsíc

09.05.2019

Režisér Roland Emmerich (Den nezávislosti, 2012) má pověst tvůrce, který rád ničí věci. Města, planety, kariéru Williama Shakespeara – ve jménu zábavy to zničí všechno. Jeho nový velkofilm Moonfall… (více)

Válečný Midway nabírá obsazení

Válečný Midway nabírá obsazení

10.08.2018

Nový film režiséra Rolanda Emmericha (2012, Den nezávislosti) akční thriller z druhé světové války Midway, začíná postupně uzavírat obsazení. Vedle již dříve potvrzených Woodyho Harrelsona, Mandy… (více)

Reklama

Reklama