Reklama

Reklama

Princezna zakletá v čase

  • angličtina Princess Cursed in Time (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Princeznu Ellenu od narození provází příslib mocné kletby, kterou na ni uvrhla čarodějnice Murien. Kletba se má naplnit v den Elleniných dvacátých narozenin, jakmile zapadne slunce. Avšak ve chvíli, kdy zajde poslední sluneční paprsek a vše se zdá ztraceno, princezna zjišťuje, že zůstala uvězněná v čase. Pokaždé, když se kletba naplní, Ellena procitne do dne svých dvacátých narozenin a je nucena ho prožít celý znovu. Aby zachránila své království i sebe samotnou, musí v sobě nalézt odvahu a čisté srdce a dávné kletbě se jednou provždy postavit. (Bohemia MP)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (586)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Na Hromnice o Lamboru více. Kubíkův vůbec ne špatný fantasy facelift jednoho našeho skomírajícího filmového žánru má jeden zásadní problém a to sice hudbu. Ta je totiž minimálně o třídu výš než to neucelené narativní dění a až příliš na sebe strhává pozornost. Že metoda pokusů a omylů v tomhle typu „zacyklení“ formuje charakter, je normou (aktivní princezna na cestě za zrušením kletby mění svou povahu), takže potud žádné překvapení. Ovšem A Little Less Conversation či nástup proti zlomyslnému doktoru Strangeovi v sukni ve stylu finále Avengers: Endgame, to byl řádný úlet! Stejně nechápu, proč už někde ve čtvrté časové smyčce nesáhla Ellena hned po probuzení po vzduchovce a přesně mířenou ranou neprohnala diabolku okem opeřené čarodějnice na parapetu. Ale vždyť já vím, nemohla by si na konci zahrát na Franka Farmera a muckat českého Žána Marého.. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Přestože Princezna nečaruje s moc originálními vizuálními a vypravěčskými nápady, jde o zábavný mix různých žánrových vzorců a zřejmě nejvíc cool českou pohádku, jakou jsem doteď viděl. Scénář s množstvím vatových scén, slepých narativních uliček a jalových dialogů, někdy dvojnásob mučivých kvůli postsynchronům, by potřeboval pročistit (115 minut stopáže příběh fakt ospravedlnit nedokáže), distribuce informací je prapodivná a sázka na ty nejtradičnější hodnoty otravná (love conquers all). Zároveň se tvůrcům eklektickou kombinací domácí pohádkové tradice a moderních zahraničních fantasy (hádám, že režisér bude velký fanoušek Maleficent a disneyovek, v nichž nesmí chybět muzikálová vsuvka) podařilo vytvořit poměrně funkční a soudružný fikční svět, který nebudí nechtěný smích a pocit trapna (to jen když dojde na medovníkový product placement) a je řízen smysluplnými pravidly. Dojem velkoleposti navzdory zjevně omezené výpravě (vesměs jen jeden hrad s hrstkou dvořanů, jedna jeskyně a pár exteriérů) zdárně navozuje velkolepá hudba a obstojné triky. Přes zmíněnou tradičnost pak oceňuji, že hlavní postavou je žena, která navíc prochází určitým vývojem a jejíž úspěch závisí na opuštění role dámy v nesnázích, pasivně čekající, až princ prolomí její kletbu. Eliška Křenková coby suše hláškující, nad milostná a jiná dobrodružství protagonistky povznesená alchymistka, by pak zasloužila spin-off. 70% ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Od začiatku som bol veľmi zvedavý, ako je možné, že moderná rozprávka má nad 80%. A nakoniec som prišiel na to, že čiastočne aj právom. Zakomponovanie časovej slučky, vtipnosť deja, atraktívne a sympatické postavy. To všetko dali tušiť zaujímavý dej. Len smerom ku koncu mi to už prišlo také príliš hrané na efekt, začalo sa tlačiť do fantasy, najmä po objavení sa zlej čarodejnice. Podľa mňa v tomto bola zbytočnosť, stačilo to uhrať našim domácim tradičným spôsobom, nemusíme do toho nátlakovo vkladať západnú fantazijnosť, tá nám zjavne nejde. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

A pak že u nás nejde natočit fantasy. Sice bych ještě neřekl "pořádné", ale "zcela kompetentní vzhledem k rozpočtu" naprosto s klidem ano:) Sice zpustošení království znamená došky padající ze střech cca pěti stavení a pobíhání cca dvaceti vesničanů, ale nač chtít tyhle zázraky, když máte sympatické postavy (berte s rezervou u dvojice prince a princezny, kteří musí projít povinným vývojem;)), dobře zvládnuté "povinné žánrové položky" a působivé masky. Ano, sneslo by to maličko prokrátit, nechat proboha Slováky mluvit slovensky a celkově vylepšit postsynchrony, ale na červenou zónu to stačí i tak. 70% ()

kiddo 

všechny recenze uživatele

Několikrát to má fakt zajímavě nakročeno: láska zlomí kletbu, ale musí být lesbická, láska nefunguje, hrubý násilí funguje, atd. ale pak se to stočí k milionkrát viděnýmu standardu. Aspoň, že na závěr si vědec fofrem smolí odbornou studii, aby mu to někdo z cechu náhodou neukrad, to bylo velmi dobře odpozorovaný. ()

Galerie (86)

Zajímavosti (47)

  • Text „zámečnického svitku“ zní: „Nua porta apertum. Nua magicae aperta. Nullum secretum oculltari. Nua non (obsecura era, aggressus est validum).“ Ač text není kompletně latinsky, dá se volně přeložit asi takto: „Brána je nyní otevřena, magie je prolomena, žádné tajemství nezůstává skryto. Pominula doba temna, útok je pevný.“ (Thanoris)
  • Magický jazyk používaný ve filmu vychází v naprosté většině pojmů z latiny. Nejde však o čistou latinu a můžeme se tak setkat i se slovy, které latina nezná, nebo jsou nějakým způsobem upraveny. Výslovnost tohoto jazyka je taktéž nesourodá. Ve většině případů se víceméně drží tzv. klasické výslovnosti v pojmech jako „magikae“ nebo „utilizatio“, v jiných naopak přechází ve výslovnost církevní – pojem „evanescent“. (Thanoris)
  • Čarodějnice Murien (Simona Zmrzlá) pronáší několik magických vět, které se (víceméně z latiny a vzhledem k souvislostem) dají přeložit asi takto: „Humanis est anima(l).“„Lidské je zvíře.“ „Et in tempore erit mura(n) eter(mut/num) usque ad tempus rapidos utilisatio.“„A v čase je věčná zeď až do doby rychlého použití.“ „Ariete maximo.“„Věčný paprsek.“ „Eius magicae magicae meum.“„Její magie (je) magií mojí.“ „Et tutelas (bel) evanescent.“„A ochrana (ať) se vytratí.“ (Thanoris)

Související novinky

NEJ filmy a seriály roku dle ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle ČSFD

31.12.2020

Úbytek filmů v kinech v uplynulém roce šel bohužel ruku v ruce s nižším množstvím kvalitních celovečerních filmů obecně, především těch hollywoodských. Z prvních deseti nejlepších filmů roku dle ČSFD… (více)

Reklama

Reklama