Reklama

Reklama

Noční můry z temnot

  • USA Scary Stories to Tell in the Dark (více)
Trailer 1

V opuštěném domě úplně na konci města najde parta teenagerů knihu, která je strašnější, než cokoliv, co si kdy dovedli představit. Zanechala ji tu mladá dívka s hrozivým tajemstvím ještě před tím, než sama beze stopy zmizela. Starobylá kniha je plná děsivých příběhů a ještě děsivějších monster, ale není tak úplně ke čtení. Kniha naopak čte toho, kdo s ní přijde do styku. Přečte jeho největší noční můry, napíše z nich příběh a začne ho vyprávět a odvíjet i ve skutečném životě. A to včetně hrozivých příšer. Parta teenagerů se dostala na místo neobvyklého zla. Neměli tuhle knihu nikdy otevírat a měli včas utéct. Neutekli. Proto teď musí čelit svému strachu, nočním můrám a děsům, které je přišly zabít. (Bontonfilm)

(více)

Videa (10)

Trailer 1

Recenze (293)

zdepapepa 

všechny recenze uživatele

Fajn horor pro začátečníky. Nic co by bořilo žebříčky nejstrašidelnějších hororů, nejspíš ani nic, na co by děti potajnu koukaly, ale podívaná to byla dobrá. CGI efekty, které rozhodně neurazí. Hororové příběhy, které jsou z 50% kvalitní a jen jim chybí trochu více gore (body mutilation, implacable man i entrapment jsou velmi vděčná témata), z 50% nekvalitní, ale to hlavně zásluhou bláznivých postav, které měly vždy prioritu malinko jinde než by měly mít. V čele té druhé skupiny je ústřední spojovací linka s hlavní "zápornou" postavou filmu. Pokud by se objevilo pokračování, čemuž konec hodně nasvědčoval, klidně na něj kouknu také, epizodní forma strašidelných historek je vděčná věc. ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Řekněme, že naprosto standardní teenagerovský horor, jakých vzniká do roka hned několik. Brzy je jasné, jakým směrem se bude vše ubírat a je znát, že André Ovredal se musel držet při zemi a byl omezen požadavky producentů i ratingem. Atmosféra je od začátku dost hutná a po celou dobu naštěstí vydrží, na druhou stranu by ale výsledku evidentně prospělo víc krve a nějaký ten černý humor, protože se snímek bere dost vážně. Tematika je svým způsobem originální, jenže její potenciál není vytěžen ani zdaleka, což je ale bohužel trochu očekávané. Příběh u sebe moc nedrží a je spíše sledem jednotlivých scén, kterým chybí napětí a ničím nepřekvapí. Zajímavá je úroveň triků, které jsou značně nevyrovnané, protože některé vypadají velmi dobře, jiné zase poněkud lacině, což opět zbytečně rozptyluje pozornost. Obsazení, v němž nezáří žádná extrémně povědomá tvář, se poměrně vydařilo, ačkoli nikdo z mladých tváří není nikterak výrazný a obzvlášť charismatický. Scary Stories to Tell in the Dark nejde jednoznačně odsoudit, protože své kvality má a naprosto splňuje současné požadavky na hororový žánr, chybí mu ale větší tvůrčí možnosti a odvaha a také viditelnější snaha o překvapení nebo vyděšení zkušenějšího diváka. 60 % ()

Reklama

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

co si budeme nalhávat,na čtyři hvězdy to není,ale na druhou stranu je to na teen horůrek natolik sympatické,že vlastně není důvod tomu trochu nepřidat.Atmosféru to má občas velmi dobrou (dokonce lepší,než některé regulérní horory poslední doby),postavy jsou fajn a co víc,nechovají se vůbec hloupě a ani zpracování není nejhorší.Líbí se mi,že jakožto prakticky dětem přístupné a podle "dětské" knížky si Scary Stories na nic nehrají,a servírují nadprůměrnou jednohubku.Bát se u toho sice nejspíš nikdo nebude,ale bavit se bude celkem jistě...70% ()

classic 

všechny recenze uživatele

‘Čoraz viac prichádzajú chlapci zo Škandinávie do Hollywoodu, aby ukázali, aký majú potenciál’ ... Nór, André Øvredal, ma sklamal na celej čiare, a to ani nehovoriac o mexickom fušerovi, Guillermovi del Torovi, ktorý s veľkou pravdepodobnosťou kibicoval režisérovi do remesla, a tak vzniká neznesiteľný, tzv. horrorový, r-e-t-r-o (r. 1968) nepodarok, určený najmä mládeži, max. do 15. rokov (hádam aj menej), odchovanej na všelijakých sociálnych sieťach a youtube, i keď ona bude možno taktiež na vážkach, či to treba všetko do seba vstrebávať... ? Tvorcovia sa chceli zrejme priživiť na populárnom filme To (It, z roku 2017), kde mladí hrdinovia vzdorovali nepriazni osudu, ale tentokrát som si túto štvoricu nesympatických postáv obľúbil ešte menej, ako pred dvomi rokmi, a to je už čo povedať, že je to strašná bieda ! Toto je tak neuveriteľné opakovanie už sto krát videného, že je len minimálna pravdepodobnosť môjho záujmu pre túto zbytočnú (čajovú) vec so strašidelnou knihou, ktorá ožíva. Ak by to bolo spracované aspoň takým svižným spôsobom, ako pred 20. rokmi v Múmii, tak by som nepovedal ani pol slova ! Scary Stories to Tell in the Dark : totálna somarina ! Všimnite si, že vôbec nepoužívam vulgarizmy, ako mnohí, iní užívatelia, a pritom by si ich táto filmová novinka bezpochyby veľmi zaslúžila ! ()

Psychor 

všechny recenze uživatele

Kdyby studio nesvázalo Øvredalovi ruce ratingem PG-13 a zejména prioritním zacílením na teen diváky, tak bychom nyní bezesporu pěli ódy na jeden z nejlepších hororů roku. Jakožto zdejší žánrový expert si tedy musím položit otázku, proč Øvredal dobrovolně zamezuje rozletu svého ducha, toužícího po hororových výšinách, a upřednostňuje finanční stránku věci před tvůrčí nezávislostí? Je mi z toho smutno. Zadání bylo nicméně splněno téměř na jedničku a hororová omladina tak odejde z projekce spokojena. Já osobně jsem však chtěl odejít již po půlhodině, jelikož míra verbální pohotovosti přerůstá únosnou míru a znemožňuje efektivně budovat atmosféru. I proto se s dětskými postavami nikterak neztotožníme a naopak jim popřejeme brzkou smrt. Postupem času naštěstí snímek opouští komediální rovinu a ke slovu konečně přichází i limitované strašení, které dosahuje největší intenzity za červeného světla. Ve výsledku mi však nezbyde nic jiného, než horor Scary Stories to Tell in the Dark označit za zklamání sezony a udělit mu tři slabší hvězdy. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (8)

  • Natáčelo se od 27. srpna do 1. listopadu 2018 v Toronto (Ontario, Kanada). (rakovnik)
  • Název filmu se objeví až chvilku před závěrečnými titulkami. (noelcoward73)
  • Podľa filmu Sarah (Kathleen Pollard) zomrela v druhej polovici 19. storočia. Pri prezeraní archívnych záznamov odznie informácia, že na ňu bola použitá liečba elektrošokom. Elektrošoky ale prvýkrát na ľuďoch aplikoval až v roku 1937 taliansky lekár Ugo Cerletti. (Johnny.ARN)

Související novinky

Del Toro konečně na chodníku slávy

Del Toro konečně na chodníku slávy

08.08.2019

Oscarový režisér a scenárista Guillermo del Toro (Tvář vody, Purpurový vrch, Hellboy) byl po letech práce ve filmové branži konečně poctěn hvězdou na hollywoodském chodníku slávy na Hollywood… (více)

8. Filmový víkend ČSFD.cz (9. - 11. srpna)

8. Filmový víkend ČSFD.cz (9. - 11. srpna)

15.07.2019

Milí filmoví fandové, právě byl spuštěn zvýhodněný online předprodej vstupenek na 8. ročník Filmového víkendu ČSFD.cz. Letošní ročník setkání filmových nadšenců poběží od pátku 9. do neděle 11. srpna… (více)

Reklama

Reklama