Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Brankář přináší dramatický životní příběh legendárního fotbalisty Manchester City Berta Trautmanna, který se v poválečné Anglii prosadil navzdory svému německému původu. Příběh muže, který miloval fotbal, Anglii a ženu svého života Margaret, a díky svým výjimečným schopnostem a vytrvalosti se dokázal z nenáviděného „nácka“ stát britským národním hrdinou. Bert Trautmann se narodil v Německu v roce 1923 a během války se jako výsadkář aktivně zapojil do bojů. Ke konci války byl zajat britskými vojáky a držen v táboře, kde si všimli jeho talentu. Navzdory počáteční nenávisti fanoušků působil v týmu Manchesteru v letech 1949 až 1964. Zlom v jeho kariéře přišel v roce 1958 ve finále Anglického poháru, kdy pro svůj tým vybojoval vítězství, když dohrál zápas navzdory život ohrožujícímu zranění. On a jeho životní láska Margaret ale musí čelit i dalším ranám osudu… (Film Europe)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (91)

janabel 

všechny recenze uživatele

Od sledování filmu mě dlouho odrazoval název. Fotbal mi totiž nic moc neříká. Ale chyba! Jsem ráda, že jsem nakonec tento zajímavý a pohnutý osud jednoho člověka stojícího na špatné straně společnosti, ne jeho vinou, viděla. Je to totiž hlavně dojímavý příběh o pocitech viny a odpouštění. A Bertovo počínání v bráně jsem překvapivě prožívala hned od samého začátku. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Poměrně přeceňovaný film, řekl bych. Aniž by jste někdy o Trautmannovi slyšeli, nebo si o něm něco vygooglili, budete dvě třetiny stopáže o krok napřed, protože je to fádní a předvídatelný příběh. Navíc vcelku nudně natočený. Takto jde dělat životopisný film o nějaké superzajímavé postavě, ale ne o neznámém brankáři. Téma vypořádání se s válečnou minulostí a přijetí ze strany Angličanů, tvůrci ničím neobohatili, takže fajn dobovka, ale co dál? Trochu zajímavější byl až přechod do Manchesteru, ale i přes dvě dramatičtější události, je to jaksi bezkrevné. Scénář se otírá o mnohá témata, která by jiskřila, pokud by se do nich tnulo, ale Rosenmüller neměl koule na to, aby diváky(a producenty) poslal do nekomfortní zóny. Zůstal u životopisného klišé. Přitom ten příběh vybízel k zařvání Válka je vůl! Nebo dokonce: lidi jsou bestie bez ohledu na barvu vlajky. Bohužel proběhlo jen zašeptání: mějme se rádi, válka už skončila. ()

Reklama

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Silné drama s fotbalovým brankářem v hlavní roli. O tom, jak nepřekvapivě těžké to měl Němec v poválečné Anglii. Jde o skutečný příběh a věděl jsem to, co se odehraje na hřišti a proč se stane fotbalovou legendou, ale upřímně mě úplně uzemnilo to, co se stalo v závěru mimo hřiště. Skvěle zpracované, dobře obsazené a rozhodně stojí za vidění. Bez závěru by to byla pěkná romantika, takhle je to slušné drama. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

[2,5*]     Tvorcovia tu veľmi stereotypne namiešali množstvo prísad, z ktorých ani jedna nemá potrebnú kvalitu. Najskôr ide vojnovú drámu, vystavanú na dosť plytkých a trápnych základoch ("Ved je to zlý, zlý nacista!"). Do toho sa mieša športová dráma, v ktorej tie momenty z futbalových zápasov pôsobia strašne strojene a umelo (kde ponachádzali toľko ťarbákov, ktorí mali akože predstavovať futbalistov?). Potom prichádza romanca, ktorá je povrchná a patetická, s hlúpymi dialógmi. A aby toho nebolo málo, mnohé scény majú nepatričné komické vyznenie, s prízemným a trápnym humorom (prdiaca babka). Miestami som mal pocit, akoby som sledoval poondiatu telenovelu. Našťastie v poslednej tretine, zhruba od svadby, sa film radikálne zlepší (tak o dve triedy). Začína sa čistokrvná životopisná dráma, zbavená zbytočného groteskného nánosu. Odrazu už ani tie futbalové zápasy (za Man City) nie sú na smiech a majú celkom dobrú atmosféru, odrazu herci hrajú výborne (hlavne David Kross, ale aj pôvabná Freya Mavor a dokonca aj to roztomilé dieťa), odrazu z toho cítiť autentickosť udalostí, ktoré sa naozaj stali. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Story Berta Trautmana, který se z německého válečného zajatce v anglickém zajateckém táboře stal  úspěšným a uznávaným brankářem v anglickém fotbalovém klubu Manchesteru City. Příjemná dobovka kombinující žánry sportovní, historický a romantický, dobře se na to kouká, sympaticky obsazené a dobře zahrané. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (5)

  • Natáčení začalo 8. června 2017, natáčelo se v Irsku. (Varan)
  • Po posledním záběru začínají titulky za doprovodu písně „The Dying of the Light“, kterou obstaral Noel Gallagher (kytarista, příležitostný zpěvák a skladatel rockové kapely Oasis). (Posheidon)
  • Bert Trautmann hájil barvy Manchesteru City od roku 1949 do roku 1964 v celkem 545 utkáních. (Elephant13)

Reklama

Reklama