Reklama

Reklama

Henry: Portrét masového vraha

  • USA Henry: Portrait of a Serial Killer (více)

Snímek volně inspirovaný skutečným příběhem sériového vraha Henryho Lee Lucase sleduje Henryho a jeho spolubydlícího Otise, bývalého parťáka z vězení.Mnohé z jejich vražd jsou považovány za ty nejbrutálnější,jaké kdy byly ve filmu natočeny... Henry je ztrápený tulák, který se bezcílně potlouká z místa na místo a s děsivou nenuceností páchá jednu brutální vraždu za druhou. Jeho nahodilé chování, které je pro něj příslibem relativní beztrestnosti, maří jakékoli pokusy policie dát si jeho četné zločiny do souvislosti a postavit jej před spravedlnost. Když Henry přijede do Chicaga, dělí se o dočasný domov se starým parťákem z vězení a jeho sestrou. Jakmile se svými spolubydlícími začne sdílet i svá tajemství a násilný životní styl, získá dva nové komplice – jejich porozumění však nemůže trvat věčně. (Cinemax)

(více)

Recenze (214)

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

S větším rozpočtem, důkladností ve výrazových prostředcích a výraznějším rukopisem z toho mohl být kult zasloužený, takto jde jen o nadprůměrný thriller, jehož pravý krvavý potenciál (zajímající se o víc než jen o zabijákovu prázdnotu a koníček) tak skrze odpadkové pytle a prostorný kufr nikdy neprosákne (tzn. po pár dnech těch několik málo významných fragmentů mizí v zapomnění a víc než snaživý Michael Rooker v paměti neutkví). ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Děsivá analýza psychologie ZLA! Tohle byl brilantní, děsivý kus artu s malým rozpočtem, s neznámými herci a začátečnickým režisérem, který dokázal natočit extrémně reálný, odvážný a těžce stravitelný film. Henry je jeden z nejuvěřitelnějších vrahů, který kdy byl ve filmu ztvárněn, hned za ním je Woody Harrelson z Natural Born Killers. Tohle není typický slasher, ale spíše psychologický horor, z kterého mi po skončení fakt nebylo příjemně. Sííla!! 80% ()

Reklama

Rogue 

všechny recenze uživatele

Civilní kamera, civilní herci, jednoduchá hudba a především implicitní vraždy dělají tento film velice atmosferickou a speciální záležitostí. Film dokazuje, že hektolitry krve a brutální vraždy nejsou potřeba k tomu, aby vám bylo z špatně. Vyjímečně skutečný film inspirovaný jedním skutečným člověkem. ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Žádné zbytečné okrasy a komornější atmosféra jsou právě jedněmi z těch prvků, které z filmu dělají opravdu brutální a syrovou podívanou. To, že se film řídil životem Henry Lee Lucase jen volně vůbec nevadí. Věřte, že oproti reálným postavám, které byly předlohou, tedy Henry Lee Lucasovi a Otisi Tooleovi, byl tohle jen opravdu nevinný špás (tedy pokud si fakt všechno nevymyslel). ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Skutečně působivý netradiční psychologický thriller, jehož hlavní devizou je (právem) kontroverzní, velmi provokativní a děsivá samozřejmost a "lehkost" brutálního a většinou bezdůvodného a nesmyslného vraždění, k němuž zde dochází. Je to ten typ filmu, u nějž očekávání happyendu je znakem čiré lidské naivity, popřípadě značné filmové nezkušenosti. Pochopitelně to hodně stojí také na naprosto přesvědčivých hereckých výkonech, zejména ze strany mužských představitelů. Henry je nesmírně syrový, svérázný, odtažitý a v "dobrém" slova smyslu odpudivý kousek, na nějž možná i budete chtít zapomenout. O to větší je však pravděpodobnost, že se vám to jen tak nepovede... 80 % ()

Galerie (21)

Zajímavosti (15)

  • Henry Lee Lucas (1936-2001) byl devátým dítětem alkoholické prostitutky z Virginie, otec byl mentálně postižený. V sedmi letech mu bratr omylem vypíchl oko, od té doby trpěl pocity méněcennosti. Ve třinácti letech měl svůj první sex s ovcí, kterou mu přivedl jeho vlastní otec. První vraždu spáchal v 15 letech. Ve 27 letech zavraždil svou matku. Spolu se svým "partnerem" Ottisem Toolem okusil i lidské maso svých obětí. Otis v tom poté pokračoval dále, zatímco Henrymu maso nechutnalo. Před trestem smrti (smrtící injekce) jej osvobodil tehdejší guvernér Texasu George Bush ml., který trest změnil na doživotí. (Noviik)
  • Michael Rooker, v době kdy se ucházel o roli Henryho, pracoval jako domovník a na zkoušku se dostavil ve své pracovní kombinéze. Roli získal a svou pracovní uniformu nakonec obléká i ve filmu. (DaViD´82)

Související novinky

Staronová noční můra

Staronová noční můra

05.10.2006

O pokračování kultovní série, kterou Wes Craven začal v roce 1984 svou Noční můrou v Elm Street, se hovoří už delší dobu, ale až dnes začíná tato myšlenka nabírat reálné kontury. I když popravdě… (více)

Freddy zas a znova?

Freddy zas a znova?

04.04.2006

Ani šest pokračování kultovního hororu Wesa Cravena Noční můra v Elm Street a tři roky starý crossover Freddy proti Jasonovi zřejmě nestačily zabijákovi z městečka Springwood. Podle slov Roberta… (více)

Reklama

Reklama